Rottefest: - Vi observerer en økning i tallene
Det er rottefeber i storbyene om dagen, hvert fall hvis du leser avisen. – Våre tall bekrefter en økning hittil i år, sier fagsjef i VIS Forsikring.

Det rapporteres om høyere synlig rotteaktivitet i storbyene om dagen. Ifølge fagsjef og biolog i VIS Forsikring, Ragna Byrkjeland, har forsikringsselskapet sett en betydelig økning i rottebekjempelser generelt i landet i mai og juni, sammenlignet med gjennomsnittet i samme periode for 2021-2024.
– Vi observerer at det totale antallet bekjempelser av rotter i boliger hittil i år har økt med 6 prosent. Hvis vi sammenlikner med mai og juni alene, observeres det en økning på hele 32 prosent.
Hun legger til:
– I flere storbyer har det blitt rapportert om observasjoner av flere rotter enn vanlig, og vi antar at det er en sammenheng mellom aktiviteten ute og inne.
Fagsjefen gir råd om hva du bør se etter når du kommer hjem fra ferie, og hvordan du bør sikre hjemmet om du skal på ferie i august.
– Vanligvis så ser vi høyest aktivitet utover høsten og vinteren, når rottene trekker inn i varmen.
Krafselyder i veggene
Et tegn på at gnagere har funnet veien inn i boligen din er:
- Krafselyder i veggene, spesielt om kvelden og natten.
- Du bør også se etter gnagemerker og rotteekskrementer.
- Dersom du er usikker, kan det være en idé å strø mel langs veggen for å se etter spor.
Hus, hytte og rekkehus som står i direkte kontakt med bakken er særlig utsatt for gnagere, men også i urbane blokk- og bygårdsområder, der det er god tilgang på mat, er rotter et gjentakende problem.
Kan klatre opp i etasjene
Er du leilighetseier lenger opp i etasjene, er du ikke utenfor risiko.
Gnagerne er for eksempel gode klatrere, som kan bruke grener, ledninger og klatreplanter som adkomstveier opp i etasjene, til tak eller andre åpninger.
I likhet med huseiere bør leilighetsbeboere også ha kontroll på sluk, rørgjennomføringer og potensielle rørbrudd.
– Ikke bare er rottene gode klatrere, men de kan også svømme. Kloakk, sluk og rør er derfor en vanlig vei inn for rottene, sier Byrkjeland.
Sikre inntrekksveiene
En rotte krever ikke mer enn 12 millimeter åpning før den klarer å komme seg inn. Se etter sprekker eller åpninger i:
- Grunnmur. Natursteinsmurer er ekstra utfordrende.
- Bak kledning
- Hjørnekasser
- Støpt kjellergulv og krypkjeller.
- Dør- og vinduskarmer
- Ventiler og luftekanaler. Bør være dekket med finmasket netting for å ivareta ventilering.
Er det ikke montert musebånd bak kledningen er dette en risiko, og du bør sikre den forsvarlig. Det samme gjelder små hull og sprekker. Mur og større åpninger bør tettes med fugemasse eller sement.
Fjern fristelser
Fokuser også på å fjerne fristelser for gnagerne, både ute og inne.
– Med matrester lett tilgjengelig i boligen, eller ved å skylle ned smør og fett i avløpet, byr du opp til dans med gnagerne. Unngå dette, og tenk også over hva du legger til rette for ute på eiendommen. Nek, nedfallsfrukt og fuglebrett med mat tiltrekker også skadedyr.
Hun avslutter med:
– Sørg for å sikre boligen din, så får vi håpe at rottene holder seg utendørs i finværet – slik som nordmenn flest om dagen, avslutter Byrkjeland.
Nøkkelord
Kontakter
Mathea Log LiverødPressekontaktVIS Forsikring
Tel:+47 96 01 79 78presse@visforsikring.noBilder



Følg pressemeldinger fra VIS Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VIS Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra VIS Forsikring
Bor du i blokk eller leilighet? Da bør du være ekstra oppmerksom på veggedyr i sommer26.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemelding
Veggedyr er blant sommerens mest plagsomme inntrengere, og bor du i blokk eller leilighet, er du ekstra utsatt: – Et angrep i én leilighet kan raskt bli et problem for hele oppgangen, forteller biolog Ragna Byrkjeland.
Nå våkner mauren – tidligere enn normalt: – Dette må du gjøre om du ser den inne27.3.2025 07:32:35 CET | Pressemelding
Milde temperaturer vekker mauren rekordtidlig i år. Allerede nå melder forsikringsselskap om en betydelig økning i antall henvendelser, spesielt om stokkmaur.
Vær på vakt – skjeggkre og sølvkre kan bli uønskede julegjester5.12.2024 15:25:40 CET | Pressemelding
Julen bringer gaver og glede, men også risiko for skjeggkre og sølvkre. Norsk Hussopp Forsikring ser en topp i slike saker om høsten og vinteren og gir råd for å unngå uønskede blindpassasjerer.
Sjekk sengen og unngå veggedyrbekymring10.7.2024 08:15:00 CEST | Pressemelding
Mange frykter å få veggedyr med hjem fra ferien. – Det kan være både kostbart og tidkrevende å bli kvitt dem. Det viktigste rådet for å unngå veggedyr er å sjekke sengen på overnattingsstedet med én gang, sier biolog og fagsjef Ragna Byrkjeland i Norsk Hussopp Forsikring.
Tor Erik Silset ny adm. dir. i Norsk Hussopp Forsikring7.2.2024 19:38:58 CET | Pressemelding
Styret i Norsk Hussopp Forsikring har ansatt Tor Erik Silset som ny administrerende direktør. Med ham har selskapet fått en leder med solid erfaring fra forsikring, finans og digitalisering.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom