Miljødirektoratet

God start for pukkellaksfella i den viktige Tanaelva

Del

Pukkellaksfella i Tanaelva har på under to uker tatt dobbelt så mye pukkellaks som ble fanget i elva under hele den forrige invasjonen i 2023.

Pukkellaks som er hentet ut og slaktet, fra fangstbur i den 400 meter lange fella i Tanaelva. Bildet kan benyttes av media i forbindelse med denne saken.
Pukkellaks som er hentet ut og slaktet, fra fangstbur i den 400 meter lange fella i Tanaelva. Bildet kan benyttes av media i forbindelse med denne saken. Foto: Miljødirektoratet

– Tanaelva er en av verdens viktigste lakseelver. Pukkellaksen er en trussel mot atlantisk villaks, og det er svært positivt at pukkellaksfella så langt ser ut til å fungere godt. Her er det lagt ned mye arbeid i forkant, med bidrag fra både lakseforskere og lokale fiskere. Den tette overvåkingen gir trygghet for at både villaks og andre lokale arter i elva blir ivaretatt, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. 

– Foreløpig ser den 400 meter lange pukkelaksfella i Tana ut til å fungere godt. Pukkellaks blir tatt ut og slaktet mens mye atlantisk laks og andre lokale arter har blitt sluppet uskadd videre, sier direktør i Miljødirektoratet, Hilde Singsaas.

Halvparten av pukkellaksen tatt i Tanaelva

Så langt er totalt 29 000 pukkellaks fanget i elvene med pukkellaksfeller, mesteparten i Finnmark. Av disse er nesten 13 300 tatt ut i Tanaelva, som regnes som en av verdens viktigste lakseelver. Foreløpig er det små forekomster av pukkellaks ellers i landet.

Veterinærinstituttet drifter fella i Tanaelva på oppdrag fra Miljødirektoratet.  En viktig jobb er å sørge for at atlantisk villaks og andre lokale arter kommer seg forbi fella. Veterinærinstituttet får hjelp av Norsk institutt for naturforskning (NINA), Mohn Tecnology og det finske naturressursinstituttet, Luke, i en omfattende overvåkning av villaksen i området ovenfor og nedenfor fella ved Seida i Tana. Overvåkningen gir viktig informasjon for å vurdere behov for ekstra tiltak for å slippe forbi villaks, som står nedenfor fella. I tillegg til villaks sorteres også de andre lokale fiskeartene ut fra pukkellaksen i fangstburene. Begge deler har så langt fungert godt.

– Det er svært viktig å lykkes med å stoppe pukkellaksen fra å gå opp og formere seg i Tanaelva, for elva har et stort potensial til å produsere pukkellaksyngel. Samtidig er det teknisk komplisert, siden elva er 400 meter bred der fella står. I 2023 stoppet vi bare en liten andel av de rundt 170 000 pukkellaksene som svømte opp i Tana-elva. Det ser foreløpig ut til at den nye fella, som er plassert på nytt sted i elva, fungerer langt bedre, sier miljødirektør Hilde Singsaas.

Følg fangsten fra dag til dag

Statsforvalteren i Troms og Finnmark oppdaterer jevnlig med nyheter om pukkellaksfangsten i omtrent 60 andre elver som de har ansvaret for.

På Miljødirektoratets temaside om pukkellaks kan man følge pukkellaksfangsten fra dag til dag.

Kom 580 000 pukkellaks ved forrige invasjon

Ved forrige pukkellaksinvasjon i 2023 registrerte Norsk institutt for naturforskning (NINA) nesten 580 000 pukkellaks i norske elver og kystområder. Av disse kom 97 prosent til Finnmark. Rundt 250 000 pukkellaks ble fanget i 2023. NINA gjennomførte disse beregningene i 2023 på oppdrag fra Miljødirektoratet, og vil gjøre det samme i etterkant av årets pukkellakssesong.

Kontakter

PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa

Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.

Tel:40 10 38 00presse@miljodir.no

Om oss

Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye