Avinor

Advarer om pakketabber: – Kan koste deg dyrt

Del

Pakker du rødvinsflaska i kofferten på vei hjem fra ferie? Det er en dårlig ide, ifølge Avinors bagasjeekspert. 

Det er viktig å sette seg inn i reglene for innsjekket bagasje og håndbagasje.
Det er viktig å sette seg inn i reglene for innsjekket bagasje og håndbagasje. Avinor - Espen Solli

Sommeren er høysesong for reiser, og mange pakker nå kofferten enten på vei ut i ferie eller hjem igjen. Men det er flere ting reisende bør være bevisst på før man lukker kofferten og setter kursen mot flyplassen.

Per Viggo Andersen, fagleder i bagasjeanlegget, ser daglig gjenstander som er uønsket i bagasjen. 

– Nå som det er sommerferie opplever vi spesielt mye turutstyr, som primus. Dette kan være brannfarlig og skal ikke i innsjekket bagasje, sier Andersen.

Feilpakking er ikke bare et sikkerhetsproblem, men kan også forårsake skader på bagasjen. Ifølge Andersen er det spesielt gjenstander som kan knuse under transport og som inneholder væske, som vin og maling, som skape store problemer.

– Rødvinsflasker kan knuse og lekke underveis, noe som kan skade både din egen og andres bagasje. Det kan også skade anlegget som blir brukt på flyplassen. I slike tilfeller er det du som passasjer som står ansvarlig. Dette skal rett og slett ikke sjekkes inn, understreker han.

– I tillegg opplever vi at passasjerer pakker fersk mat, som kjøtt, i innsjekket bagasje. I sommervarmen kan dette raskt skape lukt og søl, forteller Andersen.

Det er også tilfeller av gjenstander som faller ut av bagasjen, som dermed går tapt.

– Vi ser ofte at folk ikke lukker bagasjen skikkelig, og da faller ting ut under transporten. Vi har ikke mulighet til å legge dette tilbake i kofferten, og reisende vil derfor ikke få dette tilbake, sier Andersen.

Pakk dette i håndbagasjen

– Ikke pakk det du er redd for i innsjekket bagasje. Verdifulle og nødvendige eiendeler som pass, nøkler, medisiner og elektronikk bør alltid pakkes i håndbagasjen. Dersom innsjekket bagasje skulle bli forsinket eller komme bort, kan det skape utfordringer. Alt du ikke har råd til å miste, bør derfor alltid ligge i håndbagasjen, råder Andersen.

– Litiumbatterier, som powerbank, skal alltid ligge i håndbagasjen, aldri innsjekket bagasje. De kan være brannfarlige og utgjør en sikkerhetsrisiko for flyselskapene, sier Andersen.

Heldigvis er det også noen positive trender.

– Stadig flere passasjerer har begynt å legge navnelapp og kontaktinformasjon inni kofferten. Det gjør det langt enklere å returnere bortkommet bagasje til rette eier hvis bagasjetag er forsvunnet, sier Andersen.

Andersen avslutter med noen tips til de som skal ut å reise nå i sommer.

– Spesielt om sommeren merker vi at det er flere barnefamilier og personer som ikke reiser ofte. Da er det ekstra viktig å være bevisst på hva du pakker og hvor du legger det. Ta deg tid, pakk med omhu, og lag gjerne en liten liste over hva du har med deg, råder Andersen.

Nøkkelord

Kontakter

Pressetelefon (ikke SMS)Kun til bruk for journalister.

Vi svarer ut mediehenvendelser mellom 08.00-17.00 med mindre det inntreffer større hendelser. For generelle henvendelser ber vi om at det sendes e-post. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Det er viktig å sette seg inn i reglene for innsjekket bagasje og håndbagasje.
Det er viktig å sette seg inn i reglene for innsjekket bagasje og håndbagasje.
Avinor - Espen Solli
Last ned bilde

Om Avinor

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av elfly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye