Husk beskyttelse mot sola – også på jobb
Bønder, postbud og veiarbeidere er blant yrkesgruppene som har høyere risiko for skader fra solas UV-stråling. Arbeidstilsynet har fem råd for å unngå solstråling på jobb.

Å jobbe utendørs i Norge, er som regel adskillig mer behagelig i sommerhalvåret enn på vinteren.
– Men mange arbeidsgivere glemmer at utendørs arbeid innebærer eksponering for ultrafiolett (UV) stråling fra sol, og at det er en potensiell helserisiko for arbeidstakere som har hele eller deler av arbeidet utendørs, sier direktør for Arbeidstilsynet, Ingvill Kvernmo.
Utendørs arbeid må kartlegges og risikovurderes
På verdensbasis er Norge rangert høyt på statistikken over forekomst og dødsfall fra melanom (føflekkreft) grunnet for mye UV-stråling fra sol. I øyne gir UV-stråling økt forekomst av blant annet grå stær og kreft.
Arbeidstilsynet oppfordrer virksomhetene til å inkludere solbeskyttelse som en naturlig del av sitt forebyggende HMS-arbeid. Ledere og verneombud må oppfordre utsatte ansatte til bruk av solbeskyttelse.
– For å kunne vite hva som er de beste forebyggende tiltakene mot hudkreft, må arbeidsgiver kartlegge og risikovurdere arbeidsoppgaver som gjøres ute i sol, sier Ingvill Kvernmo.
Fem råd for å beskytte arbeidstakere mot sol
Å beskytte huden mot skadelig UV-stråling er den beste måten å forhindre alle typer solskader og redusere risikoen for hudkreft. Arbeidstilsynet har flere nyttige råd for å beskytte arbeidstakerne for eksponering for sol.
- Kartlegg og risikovurder utendørs arbeid.
- Bruk telt eller solseil for å beskytte mot direkte sol, og plasser arbeidsoppgavene i skyggen fra bygninger og trær. Skygge kan redusere UV-eksponering med opptil 75 prosent.
- Planlegg arbeidsdagen for å minimere UV-eksponering. Utendørs arbeid bør utføres når UV-indeksen er lavere enn 3.
- Ha en turnus for arbeid i solen, for å begrense eksponeringen.
- Bruk UV-tette klær, og vernebriller og solbriller med UV-filter.
På arbeidstilsynet.no finner du mer informasjon om solstråling og oversikt over hvilke yrkesgrupper som er mest utsatt: Solstråling
Kontakter
Heidi I. MehliKommunikasjonsrådgiver
Tel:95907443heidi.mehli@arbeidstilsynet.noBilder


Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Syk i ferien?10.7.2025 10:22:35 CEST | Pressemelding
Mange har logget av PC-en og satt arbeidsskoene på hylla. Hva skjer om du er så uheldig å bli syk mens du har ferie?
Jobber du i sommervarmen? Pass på dette.9.7.2025 10:11:05 CEST | Pressemelding
Nå melder meteorologer om høye temperaturer og sommervarme i store deler av landet. Skal du jobbe i varmen? Snakk med din leder om du opplever at det er ubehagelig varmt på jobb.
Advarer mot farlig praksis i stillasbygging3.7.2025 10:00:25 CEST | Pressemelding
Deformerte og knekte stillasdeler, og koblinger som ikke tåler å brukes som festepunkt for fallsikring. Det kan være resultatet når stillasdeler fra ulike produsenter blandes.
Arbeidstilsynet vil bidra til at færre frisører blir syke av jobben30.6.2025 12:17:42 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet gjennomfører nå tilsyn med frisørvirksomheter over hele landet. Målet er å styrke det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, slik at flere frisører kan bli i yrket over tid.
Nå kommer disse endringene i arbeidsmiljøregelverket30.6.2025 09:41:10 CEST | Pressemelding
Fra 1. juli 2025 og 1. januar 2026 trer flere viktige endringer i arbeidsmiljøregelverket i kraft. Endringene skal blant annet bidra til å styrke Arbeidstilsynets innsats mot arbeidslivskriminalitet, gjøre kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet klarere og skjerpe kontrollen i varebilbransjen gjennom innføring av HMS-kort.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom