Effektiv metode avslører smitte fra pukkellaks
Pukkellaksinvasjonen øker risikoen for smitte av infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks. NINA har tatt i bruk en metode som raskt påviser infeksjoner ved å kjøre 9000 DNA-analyser samtidig.

Annethvert år inntar den fremmede fiskearten pukkellaks norske elver og fjorder. Det store antallet medfører stor risiko for at pukkellaksen skal overføre infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks.
Forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) har tatt i bruk en moderne, effektiv metode for å påvise infeksjoner hos pukkellaks. Metoden, som lyder navnet HT-qPCR, kan raskt kjøre 9000 DNA-analyser parallelt.
– Vi kan legge inn 96 ulike vevsprøver fra fisk, og 96 kjente DNA-snutter fra fremmede virus, bakterier og parasitter, og deretter raskt undersøke om noen av infeksjonene finnes i vevsprøvene, forklarer seniorforsker i NINA, Tor Atle Mo.
Påviste dødelig stillehavsinfeksjon
NINA-forskerne ønsket å finne ut om pukkellaksen har de samme infeksjonene som vår atlantiske laks.
– Vi forventet å finne mye av det samme som vi finner hos den atlantiske laksen, men lurte også på om de kunne ha med seg infeksjoner som er utbredt i Stillehavet, hvor pukkellaksen hører naturlig hjemme, sier Mo.
Forskerne fant flere infeksjoner, og mange var som ventet de samme som hos atlantisk laks. Men de fant også infeksjonen Loma salmonae, som kan ha opphav fra Stillehavet.
– Det er en dødelig infeksjon som er kjent for å være en utfordring for fiskeoppdrett i Stillehavet, og som kan gi gjellesykdom og økt dødelighet også hos regnbueørret, som er en nær slektning av pukkellaksen, forteller Mo.
Selv om atlantisk laks også kan smittes, synes den å være mer motstandsdyktig mot denne infeksjonen.
Nyttig for overvåking og tidlig påvisning
Testingen av metoden ble gjort i forbindelse med et internt metodeutviklingsprosjekt i NINA.
Framover kan HT-qPCR-maskinen blant annet brukes til å overvåke infeksjoner for å se på endringer over tid, eller for å overvåke hva som dukker opp av nye og fremmede infeksjoner.
– Vi kan legge inn DNA-snutter fra en rekke fremmede organismer, og bruke metoden til å gi et tidlig varsel dersom infeksjonene dukker opp. Denne metoden lar oss oppdage infeksjonene mye tidligere enn ved klassisk obduksjon, forteller Mo.
Kontakt: Tor Atle Mo
Les rapporten: Påvisning av infeksjoner hos pukkellaks Oncorhynchus gorbuscha ved bruk av HT-qPCR
Nøkkelord
Kontakter
Tor Atle MoSeniorforsker
Tel:916 92 916tor.mo@nina.noFølg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Flytting redder rådyr fra slåmaskina10.7.2025 09:46:07 CEST | Pressemelding
Rådyrkalver har god sjanse til å overleve hvis de flyttes ut av enga før gresset skal slås. I et ferskt prosjekt kom 34 av 40 merkede kalver fra slåtten med livet i behold.
Hvordan påvirker havvind fuglelivet?9.7.2025 12:19:22 CEST | Pressemelding
Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.
Ny bille oppdaget i Norge7.7.2025 09:15:55 CEST | Pressemelding
Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
Du kan bidra til viktig kunnskap om pukkellaks1.7.2025 13:53:49 CEST | Pressemelding
Vi er inne i et nytt pukkellaksår, og forskerne forventer en ny invasjon. Ved å registrere fangster og observasjoner av pukkellaks er du med på å øke kunnskapen om denne fremmede fiskearten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom