Ny teknologi øker forståelsen av politiske debatter
Forskere ved SFI MediaFutures ved Universitetet i Bergen har utviklet et interaktivt verktøy som veileder seerne i politiske debatter i sanntid og på skjerm. Systemet er utviklet av PhD-kandidat Peter Daniel Andrews, i samarbeid med forsker Njål Borch og professor Morten Fjeld.
AiModerator kombinerer blant annet kunstig intelligens, språkteknologi, kunstig syn og sanntidsanalyse for å gjøre politiske debatter mer tilgjengelige og informative for publikum. Verktøyet fungerer som en veileder som gir publikum umiddelbar informasjon tilpasset konteksten mens de ser på debatten direkte.
Blant funksjonene finner man:
- Faktasjekk i sanntid av påstander fra deltakerne
- Sammenligning av kandidaters standpunkter på sentrale temaer
- Koblinger til partiprogrammer og bakgrunnsinformasjon
- Mulighet for å utforske relaterte emner og begreper som dukker opp
- Brukerinteraksjon gjennom emoji-reaksjoner og meningsmålinger
Kan bidra til å nå nye målgrupper
Systemet ble testet på den andre presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden i 2020, og viste lovende resultater i å engasjere unge voksne, en gruppe som ofte faller utenfor politisk deltakelse.
Evalueringsstudien viste at brukerne opplevde større engasjement og bedre innsikt i debattene, samtidig som de fikk et mer strukturert og meningsfylt møte med politisk innhold. Systemet er spesielt tilpasset dagens medievaner, der interaktivitet og tilgjengelighet er nøkkelfaktorer for å nå nye målgrupper.
En fordel med AiModerator er at brukeren slipper å lete etter informasjon på egen hånd, slik det ofte kreves ved tradisjonell «second-screening». I stedet presenteres relevant innhold sømløst og intuitivt, noe som reduserer kognitiv belastning og øker forståelsen.
Inviterer til deltakelse
I en tid hvor politiske debatter ofte domineres av retorikk fremfor substans, viser AiModerator hvordan teknologi kan bidra til å gjenopprette informert, demokratisk deltakelse. Verktøyet gir ikke bare tilgang til fakta, det inviterer også brukeren til å delta, vurdere og forstå.
Prosjektet er utviklet i samarbeid med Schibsted, og markerer et viktig skritt i retning av mer åpen og engasjerende politisk kommunikasjon.
For mer detaljer om forskningen, les:AiModerator: A Co-Pilot for Hyper-Contextualization in Political Debate Video. Peter Andrews; Njål Borch; Morten Fjeld. Intelligent User Interfaces (IUI) 2025, 2025.
Nøkkelord
Kontakter
Peter Daniel AndrewsPhD-kandidatUniversitetet i Bergen
peter.andrews@uib.noJanina WildermuthKommunikasjonsansvarlig, SFI MediaFuturesUniversitetet i Bergen
janina.wildermuth@uib.noBilder




Lenker
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom