Ny bille oppdaget i Norge
Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.

Rinnleiret naturreservat i Levanger i Trøndelag er et eldorado for småkryp. Insektekspertene Arne Endre Laugsand og Arnstein Staverløkk i NINA var på kartleggingstur i området for å samle insekter, da Laugsand kom over den lille billen på stranda.
Aldri lenger nord enn Danmark og Skottland
Etter å ha gransket billen i mikroskop, kunne de slå fast at Laugsand hadde oppdaget en art som aldri før var registrert i Norge. Fra før var de nordligste artsbestemmelsene av Bledius subniger gjort i Danmark og Skottland. Forskerne mistenker at billen har vært her i landet tidligere, men at den har gått under radaren.
– Arten er nok observert i Norge tidligere. Men fordi den lever så langt ned i fjæresonen, er den trolig oversett eller registrert som en annen art. Det var stas å slå fast at den faktisk finnes på Rinnleiret, sier Laugsand.
Bor i tunneler
Bledius subniger er en art av kortvingebiller som tilhører slekten Bledius. I Norge er det registrert 22 arter av Bledius. Bledius-slekta tilhører underfamilien Oxytelinae som har det norske navnet tannkortvinger. Disse billene er spesialiserte i å leve i tunneler den lager nært vann.
På flo sjø graver den seg ned i tunnelen sin og kommer opp igjen når vannet synker. Bledius subniger lever av alger. I tunnelen den har gravd ut i sanda, har den et forråd av alger.
– Når vi skjønte hvor vi skulle lete, fant vi etter hvert mange eksemplarer. Vi skal lete etter den på sandstrender over hele landet. Så skal vi gå igjennom gamle funn for å se om noen kan ha feilbestemte dyr i samlingen, forteller Staverløkk.
Noe norsk navn har Bledius subniger foreløpig ikke fått.
Verdifullt verneområde
Verneområdet på Rinnleiret er et gammelt sammenhengende våtmarksområde med stor verdi. Flere bekker og elver snirkler seg gjennom store strandflater med sand og leire som blir delvis oversvømt til tider. Dette gjør området veldig spesielt.
– Det er et viktig område for fugl, og flere truede insektarter er funnet her. Forhåpentligvis vil vi oppdage flere nye arter på Rinnleiret framover, sier Laugsand og Staverløkk.
Nøkkelord
Kontakter
Arnstein Staverløkk
Tel:911 14 140Tel:911 14 140arnstein.staverlokk@nina.noArne Endre Laugsand
Tel:+47 930 26 090arne.laugsand@nina.noBilder



Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
Du kan bidra til viktig kunnskap om pukkellaks1.7.2025 13:53:49 CEST | Pressemelding
Vi er inne i et nytt pukkellaksår, og forskerne forventer en ny invasjon. Ved å registrere fangster og observasjoner av pukkellaks er du med på å øke kunnskapen om denne fremmede fiskearten.
Den norske gaupebestanden øker27.6.2025 08:21:43 CEST | Pressemelding
Det er beregnet at det var 91 familiegrupper av gaupe i Norge i vinter, som er en økning fra i fjor. Vi må tilbake til vinteren 2008/2009 for å finne like mange individer og familiegrupper av gaupe i landet.
Fiskefella forteller den dystre historien til ål og laksefisk25.6.2025 11:03:57 CEST | Pressemelding
I femti år har fiskefella ved NINA forskningsstasjon Ims samlet data fra fiskene i elva Imsa. Dataserien viser dramatiske endringer for artene som lever i elva og i havet.
Disse grepene skal redde fjellreven fra innavl24.6.2025 12:09:36 CEST | Pressemelding
Innavl truer den fennoskandiske fjellreven. I en fersk rapport foreslår forskere tiltak for å sikre at arten overlever på lang sikt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom