Dun & Bradstreet

Tvangsoppløsningene skyter i været – til tross for lav konkursrate og sterk økonomi

Del

På tross av en sterk norsk økonomi og færre konkurser, stiger antallet tvangsoppløsninger – særlig blant småbedrifter med lav omsetning. Det viser ferske tall fra Dun & Bradstreet Norge. 

Foto: Josue Isai Ramos Figueroa
Foto: Josue Isai Ramos Figueroa

 I juni ble det registrert 14 prosent færre konkurser enn i samme måned i fjor. Samlet sett har antall konkurser falt med 5 prosent så langt i år sammenlignet med samme periode i fjor. Ser man på utviklingen over de siste 12 månedene, er nedgangen på 3 prosent.

– Norsk økonomi fremstår som bemerkelsesverdig stabil, med lav konkursrate og sterke resultater blant de større selskapene, sier Kari Mette Almskog, administrerende direktør i Dun & Bradstreet Norge. 

Lave konkurstall på tvers av bransjer 

Hittil i 2025 har antall konkurser gått ned i 7 av 10 bransjer. Eiendom, tjenesteyting og hotell/restaurant er bransjene hvor konkursene hittil i år har økt med henholdsvis 32, 6 og 4 prosent.

I bygg- og anleggsbransjen falt konkursene med 16 prosent i juni. Hittil i år er konkursene i bransjen ned 15 prosent. 

– Juni viser, i likhet med mai, en tydelig nedgang i konkurser i bygg- og anleggsbransjen. Bygg- og anleggsnæringen er både stor og konjunkturfølsom, og fungerer ofte som en temperaturmåler for norsk økonomi, sier Almskog.  

Samtidig som konkursnivået generelt holder seg lavt, har antallet tvangsoppløsninger økt markant. Særlig mindre foretak er hardt rammet. 

Småbedriftene i faresonen for tvangsoppløsning

I juni ble hele 444 selskaper tvangsoppløst – en økning på 40 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, og 76 prosent høyere enn gjennomsnittet for juni de siste tre årene. Hittil i år tilsvarer dette en økning på 14 prosent. 

– Vi registrerer en tydelig vekst i antallet tvangsoppløsninger blant foretak med under én million kroner i årlig omsetning, sier Almskog. 

Han peker på at noe av økningen kan forklares med at småbedrifter i større grad unngår å begjæres i konkurs, ettersom prosessen ofte er forbundet med høye kostnader.

Dessuten stilles det stadig mer komplekse krav til det å drive virksomhet. Mindre selskaper har ofte færre ressurser å møte kravene med, og da blir det tøffere å holde hjulene i gang. 

– Det har blitt mer krevende å etablere og drive virksomhet. Flere nyetablerte selskaper ser ut til å mangle tilstrekkelig markedsinnsikt, og lykkes verken med å bygge kundegrunnlag eller generere omsetning, sier Almskog.  

Skjulte utfordringer

Almskog påpeker at det uvanlig store avviket mellom antallet konkurs- og tvangsoppløsninger kan indikere underliggende strukturelle forhold.

– Det store spriket tyder på underrapportering og mulige skjulte utfordringer blant de minste foretakene, mens selskaper med høyere omsetning ser ut til å operere med større stabilitet, sier Almskog.  

Kontakter

Bilder

Følg pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dun & Bradstreet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dun & Bradstreet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye