Stadig flere ektepar fisker sammen: – Det er klart jeg bekymrer meg for at noe skal skje henne
Sjarkfiskere er blant de mest utsatte yrkesgruppene i Norge. Nå viser erfaringene fra ektepar som fisker sammen at samfiske kan gi økt trygghet på havet – men også at regelverket ofte står i veien for effektivt samarbeid.

– Vi er heldige som har hverandre. Da kan vi passe på hverandre, sier Gun-Karoline Breivik.
Sammen med ektemannen Tor Harry Breivik fisker hun torsk og kongekrabbe på Finnmarkskysten. De har hver sin sjark, men samarbeider ofte – både for å utnytte kvotene best mulig og for å øke sikkerheten.
Tall fra Redningsselskapet viser at av 17 druknede personer i Finnmark mellom 2019 – 2023 og at drukningsulykker fra yrkesfartøy er den vanligste ulykkesformen.
Alenefiskere mest utsatt
Tall fra SINTEF viser at fartøyforlis og fall over bord er de vanligste årsakene til dødsfall i fiskeflåten. Særlig alenefiskere i sjarkflåten har høy risiko. I perioden 2000–2022 omkom 149 norske yrkesfiskere, og det ble registrert 3815 personulykker – de fleste i trålerflåten.
- Så sent som i februar i år ble en fisker funnet omkommet i havet 11 kilometer fra egen sjark i Laksefjorden i Lebesby kommune i Finnmark – ikke langt fra der ekteparet Breivik fisker til daglig. Han hadde falt i havet mens sjarken fortsatt var i fart og var alene om bord (ifinnmark.no).
- Samme måned mistet en 70 år gammel mann livet i stredet mellom Hitra og Frøya etter å ha falt over bord fra sjarken sin. (Kyst og fjord)
De mange ulykkene som rammer norsk fiskeri gjennom fiskerisesongene, er ofte et samtaleemne for ekteparet.
– Det er klart jeg bekymrer meg for at noe skal skje henne. Selv om barna våre begynner å bli store – den yngste er 12 – er det viktig at ingen av oss kommer til skade, sier Tor Harry Breivik.
Han har selv opplevd nestenulykker, blant annet da foten nesten ble fanget i tauverk på vei over rekka.
SINTEF: Forskning gir ny innsikt
Prosjektet «Alvorlige ulykker i fiskeflåten – årsaker og tiltak», finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF), har analysert årsakene til de mest alvorlige ulykkene i næringen og foreslått konkrete tiltak.
– Nullvisjonen er historisk viktig. Den peker på mange områder som må prioriteres for å få ned ulykkestallene, sier Trine Thorvaldsen, seniorforsker i SINTEF.
– Forskningen har gitt oss en dypere forståelse av risikofaktorene og de bakenforliggende årsakene til ulykkene. Vi har utviklet årsakskart som kan brukes både i opplæring og risikovurdering, supplerer Ingunn Marie Holmen, prosjektleder i SINTEF.
Samfiske gir trygghet – men reglene skaper frustrasjon
Gun-Karoline og Tor Harry opplever selv at regelverket står i veien for tryggere og mer effektiv drift.
– Vi skulle gjerne kunne fiske begge kvotene i én operasjon og merket om teinene til havs, men det må skje på kaia. Det koster oss verdifulle døgn i sesongen, sier Gun-Karoline Breivik.
Begge er tydelige på at sikkerheten alltid kommer først. De bruker personalarm/sporingsenhet, kniv i beredskap, flytedrakter og sklisikkert fottøy. Likevel ser de at det er behov for at både næringen og myndighetene legger bedre til rette.
– Om vi bedre kan sikre at fiskere i sjarker kan fiske sammen, vil det øke sikkerheten. En utfordring er reguleringene som gjør det vanskelig å samarbeide effektivt, sier Rita Naustvik, fagsjef i FHF. Hun mener flere av tiltakene som SINTEF har kommet frem til bør løftes frem til fiskeri- og havministeren som forslag til enkle tiltak som kan få ned antall ulykker i sjarkflåten.
Les tiltaksrapporten her: https://sintef.brage.unit.no/sintef-xmlui/handle/11250/3186939
Hovedfunn fra prosjektet
- Fartøyforlis og fall over bord er de vanligste dødsårsakene blant yrkesfiskere. Sjarkfiskere og alenefiskere er særlig utsatt.
- Flesteparten av personulykkene registrert hos Sjøfartsdirektoratet har skjedd i trålerflåten.
- Ulykkeshendelsene som peker seg ut i statistikken er forlis, fall over bord, fall om bord, slag- og klemulykker og drukning i havn.
- Tiltak for å redusere risikoen bør handle om arbeidspraksis, arbeidsplass, arbeidsbekledning og personlig verneutstyr, opplæring og kompetanse samt rammebetingelser og regulering.
Forskernes forslag til tiltak
SINTEF og FHF trekker frem flere grep som kan redde liv:
- Mer samfiske og redusert alenearbeid
- Bedre personlig verneutstyr, som personalarm og sporingsenhet som kan aktiveres ved fall over bord, samt flytedrakter
- Teknologiforbedringer, som nødstopp på motor og sikrere dekkdesign
- Styrket opplæring, særlig for ungdom og nye fiskere
- Regelverksendringer som gjør det enklere å fiske sammen og utnytte kvotene trygt
Nøkkelord
Kontakter
Gun-Karoline Brevik og Tor Harry BreivikFiskere på Havperla og Storøy - fra Vestre Jakobselv i Vadsø - Finnmark.Havperla
Tel:4760806sjoengelas@gmail.comRita NaustvikFagsjef fiskeri i FHFFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Tel:+4741564306rita.naustvik@fhf.noIngunn Marie HolmenForskningssjef Fiskeri og ny biomarin industri SINTEF OceanSINTEF Ocean
Tel:+4793059057Ingunn.Marie.Holmen@sintef.noKari WilliamsonSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Ocean
Tel:+4798666928kari.williamson@sintef.noEskild JohansenForskningsformidlerFHF Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsformidling
Tel:+4748005725eskild.johansen@fhf.noBilder











Dokumenter
Lenker
Om FHF
FHF Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering skal utvikle ny kunnskap for norsk sjømatnæring som
muliggjør verdiskaping, bærekraft og innovasjon.
- FHF er et statlig aksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet som finansieres 100% av sjømatnæringen gjennom en FoU-avgift på eksporten av all sjømat på 0,3 %.
- Næringsforankringen er ytterligere forsterket gjennom fire rådgivende faggrupper bestående av aktive aktører i næringen, samt at de fleste prosjekter har oppnevnt referansegrupper bestående av primært næringsaktører.
- FHFs overordnede mål er å skape merverdier for sjømatnæringen gjennom næringsrettet forskning og utvikling.

Følg pressemeldinger fra FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FHF - Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Pukkellaksen kan gi nytt liv til kystfisket: – Vi fisker med skrekkblandet fryd21.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fiskere og forskere har i sommer lyktes med å fiske pukkellaks i sjø uten å skade atlanterhavslaks. Forsøkene kan bane vei for et helt nytt kystfiske etter pukkellaks.
Ny rapport om seismikk og fiskeri: – Vi opplever å bli fortrengt fra fiskefelt23.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Over mange år har fiskeriene og seismiske undersøkelser foregått side om side i Nordsjøen og Norskehavet. Men for pelagiske fiskere som jakter på makrell og sild, skaper seismikken fortsatt store utfordringer.
Fiskeflåten styrker kontrollen mot menneskerettighetsbrudd20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Da åpenhetsloven trådte i kraft, måtte fiskebåtrederier, som Nye Giske Havfiske fra Ålesund, kartlegge leverandørkjeden for å sikre respekt for menneskerettigheter og arbeidsforhold, en utfordring særlig for små selskaper.
550.000 besøkte visningssentrene3.4.2025 06:58:00 CEST | Pressemelding
Over en halv million mennesker besøkte havbruksnæringens drøyt 30 visningssentere i fjor. Det kommer fram i en rapport som onsdag ble overlevert fiskeri- og havminister Marianne S. Næss.
Walderhaug tar over FHF19.3.2025 12:59:00 CET | Pressemelding
Ståle Walderhaug er ansatt som ny administrerende direktør i FHF. Det siste året har 49-åringen jobbet som direktør for oljesøl, overvåking og analyse for Kongsberg Satellite Services i Tromsø. Fra høsten av er den tidligere SINTEF-direktøren tilbake i sjømatnæringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom