Starter kampen mot Europas største økokrise
– Over halvparten av verdens tareskoger har forsvunnet, likevel får denne økologiske krisen lite oppmerksomhet. Det investeres knapt politisk kapital eller offentlige midler i å restaurere disse kritiske økosystemene. Dette skal vi gjøre noe med, sier Bellona-stifter Frederic Hauge som nylig inviterte internasjonale eksperter og industri til Senter for Marin Restaurering i Lofoten.

Senteret som ble etablert i september i fjor har nå startet kartleggingen av tareskogen utenfor Lofoten.
– Dette markerer første steg i arbeidet for å snu det som omtales som Europas største økosystemkrise, sier marinbiolog i Bellona, Jessica Hough.
Utenfor kysten av Nord-Norge er situasjonen dramatisk. Tidligere tiders overfiske har ført til en eksplosjon i kråkeboller. Uten naturlige fiender har de beitet ned store deler av tareskogen. Rundt 80 milliarder kråkeboller har gjort dette til det som regnes som Europas største økologiske katastrofe.

Verdier for 500 milliarder dollar
Niva estimerer at Norge taper samfunnsverdier for 350 milliarder kroner årlig på grunn av tareskogen som er borte. Det er denne utviklingen senteret i Kabelvåg, Lofoten, skal snu.
– Senteret skal løse en krise som knapt diskuteres i Norge. Vi må teste og forske på løsninger for å gjenopprette tareskogen, samtidig som vi må få opinionen med oss. Derfor kombinerer vi feltarbeid med lobbyarbeid og samarbeid med nye partnere, sier Hough.
Denne uken var hun i Kabelvåg for å lede oppstarten av det praktiske restaureringsarbeidet sammen med blant annet Dr. Eger fra University of New South Wales i Sydney. Han er en av verdens fremste eksperter på marin restaurering.
– Verdien av tjenestene tareskogene produserer globalt er estimert til 500 milliarder dollar. Dessverre er det slik at «money talks», så dette er noe vi forsøker å innprente hos politikere verden rundt, sier Eger og legger til:
– Det er et massivt policy-gap når det kommer til restaurering av verdens tareskoger. Alt ligger til rette for at havnasjonen Norge kan ta en lederrolle i dette arbeidet.

Ikke nådd det politiske Norge
For å øke kunnskapen lokalt arrangerte Bellona et åpent møte på Arbeidern i Kabelvåg, med rundt 60 fremmøtte. Blant dem var lofotværinger, politikere, forskere og industriledere.
– Å restaurere Norges tareskog vil hjelpe oss å nå klimamålene våre. Vi har startet arbeidet med en plan for hvordan vi skal få dette til, sa statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Kristina Sigurdsdottir Hansen, fra scenen.
Hun medga samtidig at det tok tid før oppmerksomhet rundt denne krisen nådde fram i det politiske Norge.
– Stortinget har gitt regjeringen i oppdrag å legge fram en plan for å restaurere norsk tareskog, og jeg mistenker at Bellona hadde en finger med i spillet der, sa hun.

Til han å være, var Bellona-stifter Frederic Hauge overraskende forståelsesfull ovenfor politkerne da han ledet et panel på Arbeidern.
– Jeg visste heller ikke om denne krisen selv før Bellonas forskere gjorde meg oppmerksom på den, sa Hauge.
Cecilie Linn Wathne fra Havforskningsinstituttet, forvaltningsorganet som har ansvaret arbeidet med regjeringens restaureringsplan, påpekte at det finnes betydelige barrierer.
– Hver metode må analyseres grundig. Det nytter ikke å innføre tiltak som ikke virker. Dessuten er det mange regulatoriske barrierer som må løses før en storskala restaurering kan gå i gang, sa Wathne.

Europeisk industri med på laget
Blant deltakerne var også store europeiske industriselskaper. Under møtet ble det annonsert at verdensledende kalkprodusent Carmeuse går inn som partner i Senter for Marin Restaurering.
– Da vi møtte Bellona og så hvordan vårt arbeid for å redusere klimagassutslipp og ta bedre vare på havene sammenfaller, ble jeg overbevist om at vi måtte samarbeide, sa Jean-Yves Tilquin, Carmeuses direktør for forskning og utvikling.
Selskapet vil nå undersøke om kalking kan bidra til å regulere kråkebollebestanden uten å skade annet liv.
Også Giles Cadman, styreleder i det britiske selskapet Urchinomics, deltok. Selskapet høster og foredler kråkeboller i områder med overpopulasjon.
– Du kan ikke løse klimakrisen kun med offentlige eller filantropiske midler. Du trenger lønnsomme industrier. Derfor tror jeg virkelig på det Bellona gjør her i Lofoten, sa Cadman
Kontakter
Tore Andre Kjetland FjeldsbøKommunikasjonsrådgiver
Tel:+4799305300tore@bellona.noBilder








Om oss
Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.
Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona
Samarbeider om marin restaurering25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Dette er en milepæl i utviklingen av Senter for Marin Restaurering og i arbeidet med å gjenopprette tareskogene i Nord-Norge. Belgiske Carmeuse er verdensledende innen utvinning og foredling av kalkstein, og bidrar med ekspertise som er nødvendig for å utvikle en helhetlig og bærekraftig tilnærming til marin restaurering, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.
– Endelig! Politikerne forstår at havbruk er mer enn bare laks6.6.2025 13:20:09 CEST | Pressemelding
– Da regjeringens havbruksmelding ble lagt frem, påpekte vi i Bellona at den i praksis var en rein laksemelding. Nå viser Stortingets næringskomite sin innstilling at politikerne forstår at havbruk også handler om klima, biomasse og fremtidens matproduksjon, sier Bellonas seniorrådgiver Silje Båtsvik Risholm.
BellonaForum: Russisk atomindustri i krigstid8.5.2025 11:11:27 CEST | Presseinvitasjon
Russlands statlige atomenergiselskap Rosatom spiller en stadig større rolle i landets krig mot Ukraina og i Russlands utenrikspolitikk. Selskapet mottar betydelig statlig støtte og drives av mennesker som er i president Putins indre krets. Siden invasjonen av Ukraina har Rosatom blant annet utviklet komponenter til ikke-kjernefysiske våpen og annen militær teknologi. Til tross for begrenset tilgang til enkelte vestlige markeder, fortsetter Rosatom å omgå sanksjoner og opprettholder aktiviteten i og utenfor Russland. Arrangementet finner sted i Bellonas lokaler i Råhusgata 28 i Oslo fra klokken 09.00 til 12.00.
Det varmeste året som er registrert19.3.2025 14:56:27 CET | Pressemelding
I dag publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) "State of the Global Climate 2024". – Viser tydelig hvorfor klimapolitikk også er sikkerhetspolitikk, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
– Budsjettet må adressere klima og sikkerhet10.3.2025 13:49:22 CET | Pressemelding
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstille. Det må også Norge evne å gjøre, sier fagsjef Christian Eriksen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom