12 masterstudenter får stipend fra Husbanken

Del

Hvordan kan eiendomsbransjen bidra til et sunt og bærekraftig leiemarked i Tromsø? Kan næringslokaler gi nytt liv til en død bydel om de blir til bærekraftige boliger? Og kan kommuner, byggebransje og Husbanken sammen utvikle boligkonsepter i distriktene – også for de med lav boligformue? Dette er noen av spørsmålene masterstudenter med stipend fra Husbanken skal søke svar på.

To studenter sitter ved et bord med PC og papirer. Foto.
Husbanken deler hvert år ut inntill 300 000 kroner til masterstudenter. I 2025 får 12 studenter støtte. Redaksjonell bruk

Husbanken deler ut til sammen 300 000 kroner i stipend til masteroppgaver som gir ny kunnskap og nye idéer innen boligsosialt arbeid og boligpolitikk. I 2025 er det 12 studenter fordelt på ti prosjekter som får støtte til sitt arbeid.

– Vi fikk 28 søknader til 24 ulike masterprosjekter. Det er rekord! Kanskje er det et tegn på at tema knyttet til bolig- og distriktsutvikling er i vinden hos studentene?, lurer seniorrådgiver Anne Camilla Vaalund.

Etter flere runder med prioritering, har Husbanken gitt stipend til ti prosjekter som favner bredt og er svært relevante for Husbankens arbeid. – Det betyr ikke at de som ikke fikk stipend hadde dårlige prosjekter, men konkurransen var rett og slett tøff, forteller Vaalund.

Stor tematisk spennvidde

Studentene kommer fra universiteter og høyskoler over hele landet, og oppgavene spenner fra bærekraftig byutvikling til aldersvennlige boliger og boligsosiale løsninger. Her er noen eksempler:

  • Mikael Tjønndal (NORD universitet) bruker den nye bydelen Hernes i Bodø som case. Der skal 25 prosent av boligene holdes utenfor det kommersielle markedet. Tjønndal skal se på hvordan innovative boligmodeller kan bidra til av et mer inkluderende bomiljø.
  • Anne Helene Øyerhamn (VID vitenskapelige høyskole) undersøker hvordan hjemmeboende eldre opplever bosituasjon og hverdagsliv når boligen ikke lenger er like tilgjengelig.
  • Gard Gundersen Sagbakken og Fridjof Utne Sandberg (NTNU) definerer hva som ligger i begrepet «rettferdig tilgang» til bolig og hva som er en «god bolig». De skal presentere et konkret arkitektonisk forslag til rettferdige og gode leieboliger.
  • Trude Lønseth (UiS) studerer hvordan data- og analyseverktøy kan bidra til bedre beslutninger og kriseberedskap, samt økt tilpasningsevne og effektivitet på boligområdet. Stavanger kommune er case i prosjektet.

Disse får masterstipend i 2025:

Navn på student(er)

Tittel på masteroppgave

Henrik Åsali Hanssen,
NTNU

Hvordan kan profesjonelle aktører i eiendomsbransjen bidra til et sunt og bærekraftig utleiemarked i Tromsø?

Simen Juvastøl,
Universitet i Sørøst-Norge

Bærekraftig boligutvikling i Drammensregionen

Mikael Tjønndal,
NORD universitet

Innovative boligmodeller: Boligsosiale løsninger for et inkluderende boligmarked

Jonas Skar,
NTNU

Transformasjon på og av Brattøra

Anne Helene Øyerhamn,
VID vitenskapelige høyskole

Bo hjemme i alderdommen

Kaisa Heidsve og
Miriam Eilén Nerheim,
NTNU

Gi det en sjanse til – gjenbruk av ledige bygg i Heim kommune

Ingvild Jenssen,
NMBU

Hvilke utfordringer og muligheter finnes for at private utviklere kan realisere boligprosjekter tilpasset den eldre befolkningen i områder med moderate boligpriser?

Eddie Bisgaard,
Universitetet i Innlandet

Aldersvennlig boligbygging: aktørsamarbeidets betydning for innovasjon og gjennomføring

Trude Lønseth,
Universitetet i Stavanger

Data driven insights in public sector to enhance utilisation and crisis response

Gard Gundersen Sagbakken og Fridtjof Utne Sandberg,
NTNU

Mer enn minimum: en undersøkelse av det arkitektoniske mulighetsrommet utenfor boligmarkedets rammer

Nøkkelord

Lenker

Følg pressemeldinger fra Husbanken

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Husbanken på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Husbanken

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye