Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Onsdag presenterte digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung det nye lovforslaget, som skal gjennomføre EU-forordningen om digitale tjenester i norsk rett. Loven inneholder en rekke bestemmelser som skal bidra til at internett blir tryggere, spesielt for barn og unge.
Loven omfatter mange ulike områder
Forbud mot målrettet reklame rettet mot mindreårige, forbud mot atferdsbasert reklame basert på sensitive personopplysninger, strengere krav til merking av- og informasjon om hvem som står bak reklame, og forbud mot manipulativt design på nettsider, er blant områdene som omfattes av det nye lovforslaget. Gjennom DSA skal det også bli enklere å melde fra om ulovlig innhold, produkter og tjenester på nett. Videre pålegges de største plattformene et større ansvar for risikovurderinger, både når det gjelder spredning av ulovlig innhold og desinformasjon og når det gjelder å ivareta rettigheter som personvern, ytringsfrihet, informasjonsfrihet og pressefrihet.
– Det er på høy tid at norske forbrukere får større beskyttelse på nett, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Medietilsynet får nye tilsynsoppgaver
Det er allerede bestemt at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) blir nasjonal koordinator for DSA i Norge, men også Medietilsynet, Forbrukertilsynet og Datatilsynet skal bidra til å håndheve det nye regelverket i Norge.
Regjeringen foreslår i lovforslaget at de myndighetene som allerede har ansvar for tilsyn på områder som reguleres i forordningen, skal ha en tilsynsrolle etter den nye loven innenfor sine respektive ansvarsområder.
– Dette betyr at Medietilsynet blir tilsynsmyndighet i saker som berører våre kjerneområder, som ulovlig innhold, trygg bruk av digitale tjenester for barn og unge, desinformasjon, valgmanipulasjon og ytringsfrihet på sosiale medier, sier Mari Velsand.
Lovforslaget skal nå på høring, med frist 1. oktober. Regjeringen tar sikte på at den nye loven skal tre i kraft sommeren 2026.
Nøkkelord
Kontakter
Bengt-Eigil RuudkommunikasjonsrådgiverKommunikasjon og rådgivning
Tel:+4790667828bengt-eigil.ruud@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder barn og unge i bruk av digitale medier, fører tilsyn med aldersgrenser for film, forvalter støtteordninger, fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
Flere unge tar kontakt med Hjelpelinjen for spilleavhengige - nå vil myndighetene gi dem bedre beskyttelse23.6.2025 13:00:08 CEST | Pressemelding
Norske tilsynsmyndigheter vil samarbeide for å beskytte de unge bedre mot spillavhengighet. Blant Hjelpelinjens brukere sier 64 prosent at kasinospill, altså spillautomater på nett, er det største eller eneste spillet som gjør at de har spilleproblemer.
Medietilsynet får utvidet ansvar i kampen mot desinformasjon16.6.2025 12:54:39 CEST | Pressemelding
Et mer omfattende mandat, nye oppgaver og økte ressurser til Medietilsynet foreslås i regjeringens nye strategi for å styrke befolkningens motstandskraft mot desinformasjon.
Medietilsynet har fordelt støtten til lokalkringkasting12.6.2025 08:57:27 CEST | Pressemelding
Drøyt hundre lokale kringkastere har fått til sammen nær 24 millioner kroner når Medietilsynet nå har fordelt tilskuddet til lokale lyd- og bildemedier. Om lag halvparten går til å digitalisere lokalradio.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom