Nærings- og fiskeridepartementet

Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale

Del

I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.

Bilde tatt under EFTA-møte i Tromsø i juni. Fra venstre: Daði Már Kristófersson, finans- og økonomiminister i Island, Sabine Monauni, visestatsminister i Liechtenstein, Cecilie Myrseth, næringsminister i Norge, Guy Parmelin, visepresident og leder for det føderale departementet for økonomiske anliggender, utdanning og forskning i Sveits. Foto: Marius Fiskum

– I Norge er eksport grunnlaget for rundt 600.000 arbeidsplasser over hele landet. I en tid der verden er blitt mer usikker, trenger vi flere bein å stå på. Denne avtalen gir norske bedrifter bedre tilgang til et marked med 270 millioner mennesker i Sør-Amerika. Det har stor betydning for norske arbeidsplasser og lokalsamfunn, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Frihandelsavtalen innebærer at nesten all norsk eksport av industrivarer og sjømat til MERCOSUR-statene blir tollfri. Mange varer vil bli tollfri med en gang avtalen trer i kraft, mens for andre vil tollen trappes ned gradvis over en periode på fire til femten år.

– Den nye avtalen gir norske bedrifter langt bedre konkurransevilkår. Dette vil sentrale næringer som industri, teknologi og sjømat nyte godt av, sier Myrseth.

En balansert avtale

Samtidig som handelsavtalen åpner for økt handel, tar den også vare på viktige norske interesser:

  • Det er gitt lite tollnedsettelse og få nye kvoter for sensitive jordbruksvarer, slik at norsk landbruk er godt ivaretatt.
  • Partene forplikter seg videre til å jobbe for bærekraftig handel, blant annet gjennom vern av skog, respekt for arbeidstakerrettigheter og tiltak mot klimaendringer.
  • Skipsfarten får bedre vilkår. MERCOSUR åpner for likebehandling av norske maritime tjenester, noe som er særlig viktig i Brasil, Norges viktigste handelspartner i Sør-Amerika.
  • Brasil forplikter seg for første gang til en maritim avtale med Norge.
  • I tillegg fjerner MERCOSUR noen handelshindre på egen hånd, uten krav om motytelser.

Flere viktige handelsavtaler

Siden 2021 har regjeringen inngått ni frihandelsavtaler med hele tolv land. Avtalene har styrket norske bedrifters tilgang på betydelige markeder som samlet har rundt 2 milliarder mennesker.

Avtalene omfatter store økonomier som India og MERCOSUR-statene, samt en rekke viktige partnere. Mer enn 20 prosent av all norsk eksport gikk til disse markedene i 2024.

– For en liten og åpen økonomi som Norge er det viktig med en fri og åpen handel. Vi har så godt som aldri ferdigstilt så mange handelsavtaler på ett år som vi gjorde i fjor, og regjeringen vil fortsette dette arbeidet. Det å få på plass slike avtaler som gir norske bedrifter markedsadgang er særlig viktig nå i en urolig tid, sier Myrseth.

Om EFTA og MERCOSUR

  • MERCOSUR består av Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay.
  • Med denne avtalen har EFTA nå 35 frihandelsavtaler med 46 land.
  • Enigheten med MERCOSUR kom et halvt år etter EUs avtale med samme region.
  • Avtalen skal etter sommeren legges frem for regjeringen, med sikte på undertegning til høsten. Deretter vil avtalen bli forelagt Stortinget for godkjenning.
  • Avtalen skal bidra til regelstyrt handel mellom Europa og Latin-Amerika i en urolig verden.

Kontakter

Om oss

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på LinkedIn og Flickr, og regjeringa på X/Twitter og Facebook 

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Nytt regelverk på plass - åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen1.7.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding

Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt endring av laksetildelingsforskriften og akvabiosikkerhetsforskriften. Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye