Du kan bidra til viktig kunnskap om pukkellaks
Vi er inne i et nytt pukkellaksår, og forskerne forventer en ny invasjon. Ved å registrere fangster og observasjoner av pukkellaks er du med på å øke kunnskapen om denne fremmede fiskearten.

Pukkellaks er en fremmed art som er uønsket i Norge. I 2017 fikk vi den første store pukkellaksinvasjonen i Norge. Siden har arten dukket opp langs hele norskekysten i oddetallsår, i stadig større antall. I 2023 ble nesten 600 000 pukkellaks fanget eller observert i norske elver og kystfarvann. Men foreløpig vet vi nesten ingenting om hvordan pukkellaksen påvirker vår egen laksefisk.
– Vi oppfordrer alle som får pukkellaks til å registrere fangsten og gjerne også sende inn skjellprøver, sier Henrik H. Berntsen, forsker i NINA.
– Registreringene gir informasjon om når og hvor pukkellaksen fanges, og er viktig for at vi skal få mer innsikt i bestandsdynamikken. Det er i dag godt kjent at det er veldig mye pukkellaks i Finnmark og i Troms. Lenger sør i landet er forekomsten mye lavere. Gode rapporteringer fra fylkene sør for Troms vil viktige fremover for å kunne si noe om pukkellaksen sprer seg sørover, og i så tilfelle, hvor fort dette skjer.
Her kan du rapportere fangster av pukkellaks
Fangst av pukkellaks i sportsfiske i sjøen og i elver rapporteres i de samme systemene som for laks, sjøørret og sjørøye.
- Fangst i elv: Rapporteres til rettighetshaver i elva (for eksempel i laksebørs), og registreres i nasjonal base hos Statsforvalteren
- Fangst i sjøen: Rapporteres til Miljødirektoratets nettside for stangfiske i sjøen
Les mer: På Miljødirektoratets nettsider kan du følge med på årets pukkellaks-uttak, og finne informasjon arbeidet med å bekjempe pukkellaks.
Skjellprøver
NINA tar også imot skjellprøver av pukkellaks fra hele landet.
Ved prøvetaking benyttes samme type skjellkonvolutter som ved prøvetakingen av laks. Merk at pukkellaksen har små skjell. Har du ikke skjellkonvolutt, kan bruke en vanlig papirkonvolutt.
NB! Ikke pakk skjellprøven i plast. Det kan føre til at prøven ikke tørker skikkelig og at DNA-materialet i skjellene ødelegges.
Husk å notere fiskens lengde og vekt, samt sted og dato for fangsten.
Skjellprøver av pukkellaks kan leveres inn via skjellprøveprogrammet for laks og sjøørret som pågår i vassdraget, eller sendes direkte til NINA:
Norsk institutt for naturforskning
Merk: Skjell
Postboks 5685 Torgarden
7485 Trondheim
Sett pukkellaks? Slik rapporterer du dine observasjoner
Observasjoner av mange pukkellaks på ett sted er også relevant informasjon. Mange aktører samarbeider om å bekjempe pukkellaksen. Her kan du melde fra:
- E-post til NINA: pukkellaks@nina.no
- E-post til Statsforvalteren i din region
- Ring Statens naturoppsyn på tlf: 73 58 95 00
I tillegg har prosjektet Fjell til fjord (C2C) utviklet en applikasjon for registrering av pukkellaksobservasjoner av pukkellaks. Denne skal imidlertid ikke benyttes for å registrere fangst av voksenfisk i elver hvor det allerede finnes etablerte løsninger for rapportering av fangst (sportsfiske eller uttaksfiske).
Slik kjenner du igjen pukkellaks
Pukkellaksen er lett å kjenne igjen på de svarte flekkene på halefinnen. Den svarte tunga er også et karakteristisk kjennetegn for arten.
Kjønnsmoden hannfisk har en pukkelliknende fasong på ryggen, derav navnet pukkellaks. I tillegg har hannen en markert krok på overkjeven og forlengede kjever når gytinga nærmer seg.
Både hunnen og hannen har hvit underside, grå-grønlige sider og relativt store, svarte ovale flekker på rygg, sider og hale. Små skjell er karakteristisk for pukkellaks.
Kontakter
Henrik H. BerntsenNINA
Tel:+47 952 32 306henrik.berntsen@nina.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Den norske gaupebestanden øker27.6.2025 08:21:43 CEST | Pressemelding
Det er beregnet at det var 91 familiegrupper av gaupe i Norge i vinter, som er en økning fra i fjor. Vi må tilbake til vinteren 2008/2009 for å finne like mange individer og familiegrupper av gaupe i landet.
Fiskefella forteller den dystre historien til ål og laksefisk25.6.2025 11:03:57 CEST | Pressemelding
I femti år har fiskefella ved NINA forskningsstasjon Ims samlet data fra fiskene i elva Imsa. Dataserien viser dramatiske endringer for artene som lever i elva og i havet.
Disse grepene skal redde fjellreven fra innavl24.6.2025 12:09:36 CEST | Pressemelding
Innavl truer den fennoskandiske fjellreven. I en fersk rapport foreslår forskere tiltak for å sikre at arten overlever på lang sikt.
Mennesker og natur tåler ikke mer økonomisk vekst, så hva gjør vi?20.6.2025 11:33:28 CEST | Pressemelding
Neste uke møtes 1200 fagpersoner fra hele verden i Oslo for å diskutere hvordan vi kan skape sosialt rettferdige og miljøvennlige samfunn – uten økonomisk vekst.
Nedgang i den skandinaviske ulvebestanden3.6.2025 12:12:41 CEST | Pressemelding
Det er påvist færre ulveflokker, ulver og valpekull i Norge og Sverige i vinter, sammenlignet med forrige vinter. Det viser en ny statusrapport fra Rovdata og svenske SLU Viltskadecenter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom