Vi må samarbeide bedre i trafikken

Del

Syklende er spesielt utsatt og sårbare i veibanen de deler med større kjøretøy. Fram til sykkelveinettet utvides må bilister, elsparkesyklister og syklister samarbeide langt bedre enn i dag.

Vi trenger bedre tilrettelegging og bedre samarbeid trafikantene i mellom.
Vi trenger bedre tilrettelegging og bedre samarbeid trafikantene i mellom. Foto: Colourbox

I en fersk undersøkelse fra Yougov på vegne av Tryg forsikring og Trygg Trafikk opplever 20 prosent av syklister at andre trafikanter ikke tar nok hensyn til de i trafikken. 10 prosent mener det ikke er trygt å sykle i Norge. 

– Det er synd at det fortsatt er syklister som opplever at det ikke tas nok hensyn, og enda verre at noen opplever det som utrygt å sykle i Norge. Det skal være plass til alle trafikanter på norske veier, og vi har alle et ansvar, enten vi går, sykler eller kjører, for å vise hensyn ovenfor hverandre i trafikken, sier spesialrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen. 

Syklister unngår veibanen 

Tidligere undersøkelser viser at syklister oppgir å oftere benytte seg av sykkelvei eller fortau i stedet for veibanen. 

– At syklister sjeldnere bruker veibanen kan tyde på at det har blitt flere og bedre sykkelveier eller sykkelfelt i Norge. Samtidig kan det også innebære at syklister opplever det som utrygt å dele veien med biler og tyngre kjøretøy. Derfor er det viktig at det fortsatt satses på å tilrettelegge for sykling, sier Hansen 

Utsatt for alvorlige ulykker 

Heldigvis er det få dødsfall for syklister i Norge. I løpet av de siste ti årene omkom det i overkant av seks syklister årlig i snitt. De fleste sykkelulykkene er eneulykker, men det skjer også mange sammenstøt mellom ulike trafikanter, i følge tall fra forsikringsbransjen får de i snitt skadeoppgjør fra 700 ulykker årlig mellom biler og sykler.  

-  Forsikringssakene vi får inn skyldes sammenstøt mellom bil og syklist, og disse utgjør kun en liten andel av sykkelulykkene totalt. Selv med relativt få omkomne er det veldig mange som skader seg alvorlig på sykkel, og dessverre er det mange av disse vi ikke har fullstendig oversikt over da de ikke registreres i den offisielle statistikken, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg forsikring. 

Sykkelsesongen er allerede godt i gang, og Tryg anbefaler alle å ta hensyn til hverandre i en travel trafikkhverdag. 

- Vi har alle interesse av å komme oss trygt fram dit vi skal. Bruk sunn fornuft, ikke ha det så travelt og vær grei og raus med hverandre i trafikken. Alternativet er bare dumt, avslutter Brandeggen. 

Fakta om undersøkelsen: 

 Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov på vegne av Tryg forsikring og Trygg Trafikk. Det er i perioden 23.–28. april gjennomført til sammen 1000 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år. Av de 1000 var det 476 som svarte at de hadde syklet de siste 12 månedene. Denne basen er grunnlaget for funnene. Feilmarginen ligger mellom 0,8 og 4,5 prosent i følge YouGov. 

Vegtrafikkloven, §3:  

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn overfor dem som bor eller oppholder seg ved vegen. 

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye