Ny leder til Nofimas fiskehelseavdeling
Kjetil Fyrand har gått fra Pharmaq til Nofima og leder nå fiskehelseavdelingen.

– Det var ønsket om å jobbe bredere med fiskehelse som motiverte meg til å ta steget over til Nofima. Her er fiskehelse en sentral del av forskningen, enten det gjelder avl, ernæring eller produksjonsmiljø, sier Fyrand.
Han skal lede en avdeling på 13 forskere med spisskompetanse innen forebyggende fiskehelse, lokalisert i Ås og Tromsø.
– Fiskehelseavdelingen spiller en avgjørende rolle for å løse utfordringer næringen står overfor, sier Linn Anne Brunborg. Hun er divisjonsdirektør for akvakultur og Fyrands nye leder. Hun legger til:
– Kjetil har en spennende bakgrunn fra industrien og holder nå på med en nærings-PhD. Jeg er overbevist om at han vil utfordre oss, og bidra med nye ideer og muligheter for instituttet.
Kjetil Fyrand (57) bor i Oslo sammen med familien, og har lang fartstid internasjonalt:
– Jeg har hatt gleden av å reise mye i tidligere jobber, og ser et stort potensial for at både Nofima og Norge kan sette et enda tydeligere fotavtrykk internasjonalt innen havbruk og fiskehelse, sier Fyrand.
Kjetil Fyrand er cand.scient. i fiskehelse fra Universitetet i Bergen. Fra Pharmaq har han erfaring fra anvendt forskning og ledelse innen fiskehelse, med utvikling og dokumentasjon av legemidler til den globale akvakulturnæringen. I 2021 startet han på en nærings-PhD i fiskevaksinologi ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) som avsluttes i år.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noKjetil FyrandAvd. Fiskehelse
Tel:+4791850068kjetil.fyrand@nofima.noLinn Anne Bjelland BrunborgNofima
Tel:+4791612060linn.anne.brunborg@nofima.noBilder


Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Kristin Hollung blir ny divisjonsdirektør i Nofima10.10.2025 09:41:51 CEST | Pressemelding
Kristin Hollung (59) har takket ja til stillingen som divisjonsdirektør for divisjon Mat i Nofima. Hun kommer fra stillingen som forskningssjef for avdeling Mat og Helse i samme institutt og har vært konstituert divisjonsdirektør siden 1. april 2025.
Frosne bær: Slik bevarer du næringsstoffene10.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Har du frosne bær i fryseren og lurer på hva du kan gjøre for å bevare smaken, fargen, fastheten og næringsstoffene best mulig? Nofimas fagfolk har svarene på hva som skjer når du tiner bær og hvordan du bør tilberede dem.
Innmat fra hvitfisk kan gi Norge mer mat, mindre avfall og nye arbeidsplasser3.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norge er blant verdens beste på å utnytte restråstoff fra fiskeindustrien. Men det er fortsatt fullt mulig å gjøre mer - spesielt når det gjelder hvitfisk som torsk og hyse.
Omega-3 and zinc: A powerful duo in salmon feed1.10.2025 10:17:44 CEST | Press release
It has now been documented that the interplay between nutrients in feed is crucial for salmon to achieve optimal growth, robust health, and high fillet quality. Here is how it works.
Omega-3 og sink er en superduo i laksens fôr1.10.2025 07:40:35 CEST | Pressemelding
Nå er det dokumentert at samspill mellom næringsstoff i fôr er viktig for at laksen skal vokse godt, ha god helse og få god filetkvalitet. Her får du vite hvordan.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom