Slik får du hunden til å bli glad i vann
Sommeren er her, og mange hundeeiere ønsker å ta med hunden på en kjølende dukkert. Noen hunder er født svømmere, mens andre kan være mer skeptiske til vann. Veterinær Sara Solheim og forsikringsselskapet Agria gir deg gode tips til hvordan du lykkes med vanntilvenning.

En myte at alle hunder kan svømme
Hunderaser som newfoundlandshund, retrievere og andre vannapporterende jakthunder har i århundrer blitt avlet for å arbeide i og rundt vann. For dem er svømming en naturlig atferd og en viktig kilde til både fysisk og mental trivsel. Men selv blant de mest vannelskende rasene må introduksjonen til vann skje forsiktig og i hundens eget tempo.
For hunder som ikke er så vant til å bade, kan det være en skremmende og negativ opplevelse dersom du bærer eller tvinger den ut i vannet.
– Det er en myte at alle hunder er naturlig gode svømmere. De fleste hunder har en instinktiv evne til å "padle" når de plasseres i vann, men det betyr ikke nødvendigvis at de er gode svømmere. Derfor er det viktig å gi unge og uerfarne hunder en gradvis og god introduksjon til vannet, sier veterinær Sara Solheim.
Slik starter du:
- Finn et rolig sted. Velg et sted uten bølger og med lav vanndybde.
- La hunden utforske: Begynn med å gå nær vannkanten, så hunden kan undersøke i sitt eget tempo. Du kan gjerne gå litt i vannkanten selv, og snakke oppmuntrende til hunden.
- Bruk positiv forsterkning: Tilby godbiter, lek og ros for rolig atferd nær vannet. Etter hvert kan du lokke hunden litt ut i vannkanten med godbiter eller favorittleken.
- Gradvis tilnærming: Øk gradvis hvor langt ut du lokker den, etter hvert som hunden blir mer trygg. Det er lurt å binde et tau i leken, så du kan trekke den i land hvis hunden ikke vil gå ut etter den.
- En trygg hundevenn kan hjelpe. Hvis du har mulighet, ta gjerne med en annen hund som er trygg i vann. Det kan hjelpe din hund å se at en annen hund ikke er redd for vannet.
- Når hunden er komfortabel på grunt vann, kan du støtte den under magen når den begynner å padle med beina. Før den forsiktig ut på litt dypere vann mens du beholder støtten.
Viktige råd:
- Aldri la en hund bade uten oppsyn, den kan fort bli sliten eller svømme feil vei. Følg godt med hele tiden.
- Unngå områder med bratte kanter, skarpe skjell eller kraftige bølger.
- Ikke la hunden bade i for kaldt vann. Hunden kan raskt bli nedkjølt. Vær spesielt oppmerksom på at valper og eldre hunder blir enda raskere kalde.
- Bruk redningsvest tilpasset hund, hvis hunden din trenger litt ekstra hjelp til å flyte.
- Ikke la hunden drikke klor- eller saltvann, eller slikke seg i pelsen. Ha alltid med drikkevann til hunden.
- Skyll og tørk hunden godt etter bad. Husk å tørke i og rundt ørene også.
- Sjekk at hunden ikke har fått kuttsår fra for eksempel skarpe skjell eller glasskår i vannkanten.
- Se opp for blågrønne alger ved stillestående vann, de kan være livsfarlige selv i små mengder.
Nøkkelord
Kontakter
Ida M. NisjaPressekontakt, Agria
Tel:97142026idamarie.nisja@agria.noBilder


Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er Norges eneste forsikringsselskap for kun dyr, og tilbyr gode og fleksible forsikringer til hunder, katter, hester, smådyr og fugl.
Agria Dyreforsikring er en filial av Agria International som er et datterselskap av Agria Djurförsäkring. I tillegg til Norge har Agria virksomhet i Sverige, Danmark, Finland, England, Frankrike, Tyskland, Nederland og Irland.
Følg pressemeldinger fra Agria Dyreforsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Agria Dyreforsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Agria Dyreforsikring
Livsfarlig å la hunden være løs i bilen2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En undersøkelse utført for forsikringsselskapet Agria viser at de fleste hunder er sikret på en trygg måte i bilen, men ikke alle. Hele syv prosent av hundene er løse i bilen på biltur. Ved en trafikkulykke kan det føre til alvorlige skader både for hunden, passasjerer eller føreren.
Ny samarbeidsavtale mellom DyreID og Agria26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
DyreID og forsikringsselskapet Agria inngikk nylig en samarbeidsavtale der dyr og deres eiere er i fokus.
Hundeeiere: pass på dette i sommer16.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommeren er i gang for både to- og firebente. Denne herlige tiden kan by på mange fine opplevelser, men også noen ekstra farer og utfordringer for hundene våre. Hvilke hensyn bør du som hundeeier ta? Agria og veterinær Sara Solheim gir deg sine beste sommertips.
Ny forskning om relasjonen mellom hund og menneske13.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Vi sier ofte at hunden er vår beste venn, men er vi hundens beste venn? Hvordan får man relasjonen mellom menneske og hund til å fungere på best mulig måte? Dette er spørsmål forsker og agronom Therese Rehn ved Sveriges landbruksuniversitet ønsker å finne svar på, sammen med en forskergruppe. Forskningsprosjektet heter «Mitt liv med hund» og har støtte fra blant annet Agria SKK Forskningsfond.
Når katten din får mageproblemer: Veterinærens beste råd for oppkast og diaré5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er flere forskjellige grunner til at katter kan få oppkast eller diaré. Forsikringsselskapet Agria og veterinær Sara Solheim forteller hvordan du kan hjelpe katten på bedringens vei.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom