Står sammen for lavere klimaavtrykk fra jord til bord
Nylig møttes representanter fra hele matkornverdikjeden til et unikt og viktig gårdsbesøk hos kornbonde Olav Vold på Stange i Innlandet.

Besøket like før pinse er en del av et ambisiøst samarbeid for å utvikle mer bærekraftig norsk kornproduksjon, med mål om å produsere kornbaserte produkter med vesentlig lavere klimaavtrykk.
Deltakerne representerte REMA 1000, Yara, Norgesmøllene, Mesterbakeren og Felleskjøpet Agri. Olav Vold er én av ti pilotbønder som tester ut en rekke agronomiske tiltak som reduserer klimagassutslipp, forbedrer jordhelse og ivaretar god agronomi.
Klimapåvirkningen
Blant gjestene var REMA 1000-sjef Christian Hoel.
– Å samle så mange ledd i verdikjeden ute på jordet er sjelden – og viktig. På gården fikk vi se hvordan ny gjødsel med lavere klimagassutslipp, smartere agronomiske grep og presisjonsteknologi testes i praksis. Det handler ikke bare om å kutte klimagassutslipp – men om å lære sammen, på tvers i hele verdikjeden, og finne løsninger som fungerer for både klima, natur og økonomi, sier Hoel.
Felleskjøpets forretningsområdesjef Ragnar Dæhli ledet samlingen. Han poengterte at den største klimapåvirkningen skjer i kornproduksjonen, spesielt på grunn av utslipp av lystgass (N2O).
– Kornprodusentene må derfor identifisere og iverksette tiltak i driften. De utfordres også på vannkvalitet i innsjøer og Oslofjorden. Yara og Felleskjøpet tester agronomiske tiltak som har klimaeffekt, forbedrer vannkvalitet og/eller gir andre bærekrafteffekter. For å lykkes med å kutte utslipp og styrke norsk sjølforsyning må hele verdikjeden forstå hva som faktisk skjer på jordet. Det er her endringene starter, sier Ragnar Dæhli.
Fra intensjon til handling
I februar 2024 signerte Yara, Felleskjøpet Agri, Norgesmøllene, Mesterbakeren og Reitan Retail en intensjonsavtale for å redusere utslipp gjennom hele produksjonskjeden – fra gjødsel til butikk. Prosjektet kombinerer flere virkemidler:
- Gjødsel med lavere utslipp, produsert uten fossile råvarer
- Agronomiske tiltak med dokumentert klima- og miljøeffekt
- Presisjonsteknologi og digitalisering
- Systematisk klimamåling og dokumentasjon
Allerede i 2024 testet pilotbønder 21 ulike tiltak – fra delt gjødsling med sensorteknologi til fangvekster og redusert jordbearbeiding. Målet er ikke at alle skal bruke alle tiltak, men at hver bonde finner en tiltaksportefølje som gir både klimagevinst, og agronomisk og økonomisk nytte.
Eksempler på tiltak inkluderer:
- Delgjødsling og bruk av kantspreder for økt nitrogeneffektivitet
- Fangvekster som binder karbon og reduserer næringsutvasking
- Unngår høstpløying, og gjerne plogfri jordbearbeiding
- Grøfting og kantsonepleie for økte avlinger og bedre vannmiljø
Nøkkelord
Kontakter
Sigbjørn VedeldSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 932 45 367sigbjorn.vedeld@felleskjopet.noBilder



Felleskjøpet Agri hadde i 2024 en omsetning på 21,2 milliarder kroner og 4 217 ansatte. Felleskjøpet Agri er viktigste leverandør av teknologi og driftsmidler til norsk landbruk, og har rundt 100 butikker rettet mot bønder og forbrukere i Norge.
Felleskjøpet Agri eier Granngården i Sverige som også har over 100 butikker rettet mot samme målgruppe. Vår virksomhet omfatter også eiendomsdrift, brød og bakervarer, samt utstyr til park, anlegg og kjæledyr. Felleskjøpet Agri er et samvirke eid av om lag 36 000 bønder.
Felleskjøpet Agri er markedsregulator og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpet Agri sitt formål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi i landbruksvirksomheten på kort og lang sikt.
Følg pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Felleskjøpet Agri
Samarbeid mellom Felleskjøpet Agri og Eagle Technology for økt plastgjenvinning23.6.2025 11:37:13 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet Agri og Eagle Technology inngår avtale om kjemisk gjenvinning av landbruksplast ved bruk av Eagle’s patenterte teknologi - Vixla. Avtalen omfatter blant annet distribusjon av plast til Eagle’s nye resirkuleringsanlegg på Rokke i Halden, og er den første i sitt slag i Norge.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Østfold12.6.2025 10:16:33 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Østfold skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Vestfold12.6.2025 10:00:55 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Vestfold skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Buskerud12.6.2025 09:45:53 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Buskerud skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
Felleskjøpet samler inn storsekker – her kan bønder levere gratis i Trøndelag12.6.2025 09:12:01 CEST | Pressemelding
Felleskjøpet inviterer til storstilt innsamling av brukte storsekker fra landbruket. I Trøndelag skjer dette i uke 25 – fra mandag 16. til lørdag 21. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom