Q-Meieriene

Ungdomsskoleelever imponerte verdensmester – med restemat!

Del

Finalen i Q Matredderdagen 2025 ble en fest for både smaksløkene og miljøengasjementet. Tre ungdomsskoleklasser fra Austevoll, Radøy og Skjevik konkurrerte om å lage den beste to-retteren basert på mat som ellers ville blitt kastet.

Team Radøy i oransje, team Skjevik i blått og team Austevoll i rosa sammen med jurymedlemmer og programleder Hermine Oen.
Team Radøy i oransje, team Skjevik i blått og team Austevoll i rosa sammen med jurymedlemmer og programleder Hermine Oen.

Finalelagene ble valgt ut som en del av skoleprogrammet til Q-Meieriene, som i samarbeid med Spis opp maten reiser rundt på skoler og underviser om matsvinn

– Trodde ikke vi skulle vinne!
Juryen var enstemming. Med en grønnsakssuppe og en pavlova laget av overskuddsmat, traff team Austevoll blink på alle juryens kriterier: smak, matredderverdi og presentasjon. 

Vinnerlaget strålte av glede og måpte av overraskelse.
– Vi hadde virkelig ikke sett den komme! De andre lagene var så flinke, sier Eirin Geirsdatter Taraldsen, Marcus Røstøen Soltveit og Sofie Bjørklund.

Restaurantnivå fra skolekjøkkenet
Grønnsakssuppen kunne vært servert på restaurant, mente Ørjan Johannessen, verdensmester i kokkekunst og jurymedlem.
– Jeg var litt spent og redd for at det skulle bli pizza og litt kjedelige ting, men dere har faktisk imponert meg mye ved å bruke de 90 minuttene til å lage så mye fint, sa han til elevene. 

Mette Nygård Havre fra Spis opp maten var også full av lovord:
– For en gjeng! De briljerte med smaker, kreativitet og ekte matredder-hacks. Dette er ungdom med både hjerte og hjerne for bærekraft. Vi er superstolte av alle tre lag – de eide kjøkkenet.

Inspirasjon, ikke pekefingre
Det er utfordreren Q-Meieriene som står bak Q Matredderdagen og den store kokkekampen.
– «Best før» betyr ikke «dårlig etter», det er mitt beste sparetips i en dyr tid. Det handler om å bruke det man har og ta vare på ressursene våre. En klassisk vinn-vinn, sier Q-sjef Kristine Aasheim.

Q-Meieriene er en del av bransjeavtalen for reduksjon av matsvinn, som har som mål å halvere matsvinnet i Norge innen 2030. Samtidig vet vi at over halvparten av matsvinnet skjer hjemme – derfor handler Q Matredderdagen om å gjøre det enklere for folk å ta gode valg i hverdagen, med inspirasjon fremfor pekefingre forteller hun. 

– Det ungdommene leverte under kokkekampen viser at matredding ikke bare er mulig – de forstår utfordringen og løser den med stil. Se og lær!

Over 50 skoler fulgte finalen direkte, og flere kan se den når som helst i etterkant på www.matredder.no. Her finners også et gratis digitalt skoleprogram med oppgaver og ressurser for lærere og elever.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Radøy ungdomsskole:  Mathias S. Risnes  Malene M.Klandrerud  Julian Soldal    Austevoll ungdomsskole:  Eirin Geirsdatter Taraldsen  Marcus Røstøen Soltveit  Sofie Bjørklund      Skjevik barne- og ungdomsskole:  Noah Røstberg  Marte Gunnerød Tistel  Eron Hugnes Østigård. Programleder: Hermine Oen. Jury: Mette Nygård Havre, Ørjan Johannessen og Pål Rasmussen.
Radøy ungdomsskole: Mathias S. Risnes Malene M.Klandrerud Julian Soldal Austevoll ungdomsskole: Eirin Geirsdatter Taraldsen Marcus Røstøen Soltveit Sofie Bjørklund Skjevik barne- og ungdomsskole: Noah Røstberg Marte Gunnerød Tistel Eron Hugnes Østigård. Programleder: Hermine Oen. Jury: Mette Nygård Havre, Ørjan Johannessen og Pål Rasmussen.
Last ned bilde
Juryen: Mette Nygård Havre fra Spis opp maten, Ørjan Johannessen verdensmester i kokkekunst, Pål Rasmussen fra Q.
Juryen: Mette Nygård Havre fra Spis opp maten, Ørjan Johannessen verdensmester i kokkekunst, Pål Rasmussen fra Q.
Last ned bilde
Juryen: Mette Nygård Havre fra Spis opp maten, Ørjan Johannessen verdensmester i kokkekunst, Pål Rasmussen fra Q.
Juryen: Mette Nygård Havre fra Spis opp maten, Ørjan Johannessen verdensmester i kokkekunst, Pål Rasmussen fra Q.
Last ned bilde
Vinnerlaget sammen med lærer, programleder og jury.
Vinnerlaget sammen med lærer, programleder og jury.
Last ned bilde
Promoplakat
Promoplakat
Last ned bilde
Q-sjefen Kristine Aasheim
Q-sjefen Kristine Aasheim
Last ned bilde

Lenker

Om Q-Meieriene

Q–Meieriene er et uavhengig, norsk utfordrermeieri. Selskapet har to meierier, Jæren Gårdsmeieri og Gausdalmeieriet. Q-Meieriene er et nytenkende meieri, kanskje kjent for sine smarte løsninger som gjør hverdagen enklere for folk flest. Q var først med melkekartong med skrukork og målevindu, rømmebeger med skrukork, 1,75 liter melkekartonger. Meieriet står også bak suksessene Skyr og Norges beste sjokolademelk. Hovedaksjonær er Kavli Holding AS som eies 100% av O. Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fond – Kavlifondet. Gjennom Kavlifondet går overskuddet fra Q-Meieriene går til forskning, kultur og humanitært arbeid

Følg pressemeldinger fra Q-Meieriene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Q-Meieriene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Q-Meieriene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye