Kan reinkjøtt få samme status som champagne?
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.

Champagne er eksklusivt og dyrt. Dessuten må den må være produsert i det franske Champagne-distriktet og tilvirket etter strenge regler for å kunne selges som champagne.
På Reinkjøttkonferansen ble det diskutert hvordan reinkjøtt kan utvikles til å bli en beskyttet, eksklusiv og ettertraktet merkevare på samme måte som for eksempel champagne. Reinkjøtt er i tillegg svært sunt, noe som også ble belyst på konferansen.
Fra vidde til bord
Reinkjøtt stammer fra dyr som beiter ute hele året, og som flyttes mellom ulike årstidsbeiter slik at de naturlige beitene utnyttes best mulig. Reinkjøtt produseres på naturens premisser og er dermed svært bærekraftig. Dette gjør reinkjøtt unikt, noe som kan brukes i markedsføringen.
Nina Wærnes Hegdahl fra Stiftelsen Norsk Mat holdt et engasjerende innlegg om betydningen av beskyttede betegnelser for norske matvarer. Hun forklarte de tre ulike typene:
- Beskyttet opprinnelsesbetegnelse
- Beskyttet geografisk betegnelse
- Beskyttet tradisjonelt særpreg
Norge står utenfor EU og har derfor utviklet sitt eget system for beskyttede betegnelser. I dag finnes det totalt 35 godkjente betegnelser i Norge, fordelt på rundt 1500 produsenter. Hver godkjenning sikres i en egen forskrift.
Et konkret eksempel er «Rein fra Jotunheimen», som fikk Beskyttet geografisk betegnelse i 2021. Øystein Opdahl delte erfaringer fra søknadsprosessen, og understreket betydningen dette har hatt for produsentene. Betegnelsen gjelder alle de fire reinlagene i området, og markerer en viktig anerkjennelse av reinens tilknytning til Jotunheimen og den tradisjonelle driften i fjellområdet. Reinkjøtt med denne betegnelsen garanterer at kjøttet er produsert på beite i fjellområdene i Jotunheimen og Filefjell, sier Sissel Olsen som deltok på konferansen for Landbruksdirektoratet.
Formålet med Beskyttede betegnelser er å skape større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. Merkeordningen skal sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
I tillegg til å være bærekraftig, er reinkjøtt også svært sunt.
Gode helseeffekter
Reinkjøtt er svært sunt fordi det inneholder lite fett, mye proteiner og reinen beiter i hovedsak på det naturen gir. På konferansen presenterte Magritt Brustad, som er professor ved Institutt for samfunnsmedisin på UiT, forskning som er gjort på reinkjøtt som næringsmiddel. Blant annet viste SAMINOR-undersøkelsen at kvinner i indre strøk av Finnmark hadde lavere forekomst av jernmangel. Dette skyldes mest sannsynlig et kosthold som består av mye reinkjøtt.
Konferansen ble avsluttet med presentasjonen «Fremtiden – unge stemmer», der Aina Haugom Nordfjell fra Rørosrein og Nils Anders Appfjell fra Brurskanken rein delte sine erfaringer, utfordringer og drømmer for framtida i reindrifta. Dette var unge stemmer som både inspirerte og utfordret til videre utvikling og nytenkning.
Aina Haugom Nordfjell formidler livet i reindrifta gjennom sosiale medier, og bruker særlig TikTok for å nå ut til yngre målgrupper. Hun erfarer at det er en god kanal for å skape interesse, og oppfordret også de andre bedriftene til å tenke nytt og være til stede der de unge er.
Det ble også tid til en spørsmålsrunde, ledet av konferansier Ánte Siri. Her kom det tydelig frem at reinkjøtt er i vinden, og begge deltakerne uttrykte optimisme for utviklingen. Samtidig ble det påpekt at eksklusive avtaler og begrenset inngang til dagligvaremarkedet kan gjøre det utfordrende for små aktører å få innpass.
Ainas fremtidsønske er en bærekraftig drift der de fortsatt trives med arbeidet, og at sunt reinkjøtt blir en naturlig del av folks hverdagskost.
Appfjell fremhevet gleden ved å samarbeide med kokker, og hvor lærerikt det er å få innblikk i hva de etterspør i kjøttet.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakten er betjent hverdager mellom kl. 08.00-15:45
Tel:400 21 171presse@ldir.noOm oss
Landbruksdirektoratet gir faglige råd, iverksetter landbrukspolitikken og legger til rette for landbruket og matindustrien.
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Høysesong for norske nypoteter30.6.2025 13:45:43 CEST | Pressemelding
Sesongen for norske nypoteter i full gang, og framover vil det være dem man finner mest av i butikkhyllene. Det har vært god tilgang på lagringspotet, og lite behov for import. Det er nulltoll på lagringspotet og ordinær toll på nypotet.
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
RÅK-tall viser redusert salg av pizza første kvartal 202520.5.2025 09:27:00 CEST | Pressemelding
Ny kvartalsrapport om konkurransesituasjonen for bearbeidede landbruksvarer viser at salget av pizza har gått ned første kvartal sammenlignet med fjoråret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom