Kristi himmelfart - populær gudstjenestedag
Kristi himmelfart er mer enn bare starten på en inneklemt fredag og vårhelg. Denne torsdagen, som kommer 40 dager etter påskeaften, markerer at Jesus ble tatt opp til himmelen. Den feires i kirker over hele landet, og i fjor økte deltakelsen med hele 76 prosent i forhold til 2023.

Rekordstor deltakelse
På Kristi himmelfart i fjor ble det arrangert 436 gudstjenester, og 35 200 personer deltok i gudstjeneste denne dagen. Dette er høyeste deltakertall siden før korona.
Kristi himmelfart er en dag vi har feiret lenge, allerede på 300-tallet nevnes de som en innarbeidet festdag. I vår tid feires den med gudstjenester over hele landet, mange steder er det utegudstjeneste, eller påfølgende pilegrimsvandring. Andre har konfirmasjonsgudstjeneste eller høymesse på Kristi himmelfart.
Feiring av at Jesus fortsatt er her
Men hvorfor feirer vi Kristi himmelfart, dagen da Jesus forlot menneskene på jorda? Biskop i Nidaros, Herborg Finnset, minner om at selv om Jesus forlot disiplene sine der og da, forsvant han ikke for oss:
–Julas feiring av at Gud ble menneske, det vi kaller inkarnasjonen, henger sammen med Kristi himmelfartsdag: Jesus, som både er sant menneske og sann Gud, av vår menneskeslekt, er allerede hos Gud. Etter denne dagen er Jesus like mye til stede for oss alle: tid og sted er ikke en grense for Jesus, slik det er for oss mennesker. Nå oppfylles Jesus sitt løfte: «Dere skal være der jeg er».
FInnset er glad i Kristi himmelfart, og forteller at alle helligdagene våre er knyttet til fortellingene om Jesus sitt liv, og Guds kjærlighet til oss.
– Alle søndager og helligdager er dager som inviterer oss til å lage lommer av annerledes tid: til avkobling, hvile eller ettertanke. Jeg går gjerne på gudstjeneste, og synger med i salmene knyttet til akkurat denne dagen.
Høytidsdag er annerledesdag
Det går an å kombinere feiring av Kristi himmelfart med båtpuss og hagearbeid, men biskopen minner om at alle helligdager inviterer oss til å gjøre noe annet enn hverdagens oppgaver.
– Å gå på gudstjeneste er absolutt en mulighet! Mange er sammen med familie eller venner denne helga. Kanskje er det noen du skulle invitere på besøk, eller ut på tur? Uansett kan vi ta med oss Jesus sitt løfte om at Jesus er nær oss, usynlig, men merkbart: på det stedet og den tida vi lever i.
Finn årets Kristi himmelfart-gudstjenester på skjerikirken.no – Den norske kirkes arrangementsportal
Nøkkelord
Kontakter
Siv ThompsonSeniorrådgiver kommunikasjon, Kirkerådet
482 48 254
Bilder

Om oss
65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Mer himmel på jord
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom