NAF

Nye elbiler kan ikke lade så raskt som det oppgis

Del

En rekke nye elbiler kan ikke lade så raskt som det oppgis i salgspapirene.  Grunnen er at de fleste laderne ikke kan levere nok strøm til bilene. Da vil ikke bileieren se igjen tallet fra reklamen på ladestasjonen.

Det hjelper ikke at produsenten oppgir at bilen kan lade med for eksempel 250 kilowatt hvis kombinasjonen av spenning og strømstyrke ikke er høy nok. Derfor må bilselgerne bli flinkere til å opplyse om dette når folk kjøper biler som fremdeles ikke kan oppnå den effekten bilen markedsføres med.
Det hjelper ikke at produsenten oppgir at bilen kan lade med for eksempel 250 kilowatt hvis kombinasjonen av spenning og strømstyrke ikke er høy nok. Derfor må bilselgerne bli flinkere til å opplyse om dette når folk kjøper biler som fremdeles ikke kan oppnå den effekten bilen markedsføres med. Motor/Jon Terje Hellgren Hansen

Onsdag 4. juni er det duket for en ny runde av verdens største elbiltest – El Prix. Da skal NAF og Motor teste 27 nye elbiler for hvordan de gjør det opp mot oppgitt rekkevidde og oppgitt ladehastighet. Av disse bilene har NAF kartlagt syv biler som ikke vil klare å få den maksimale ladeeffekten produsentene oppgir på de aller fleste ladestasjonene i Norge.  

– Dette må bilkjøperne få vite om når de kjøper bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. 

NAF har gått gjennom årsakene til dette. Standarden på ladeplassene i Norge er at de kan levere strøm med maksimal strømstyrke på 500 ampere. Mange biler har et ladesystem i bilen med en spenning på 400 volt. Kombinasjonen av volt (spenning) og ampere (strømstyrke) er det som sier hvor mange kilowatt bilen kan lade med.  

– Det hjelper ikke at produsenten oppgir at bilen kan lade med for eksempel 250 kilowatt hvis kombinasjonen av spenning og strømstyrke ikke er høy nok. Derfor må bilselgerne bli flinkere til å opplyse om dette når folk kjøper biler som fremdeles ikke kan oppnå den effekten bilen markedsføres med, fortsetter Sødal. 

– Ladeoperatørene må følge utviklingen 

Løsningen for å få raskere lading, er høyere ampere på laderen eller at bilprodusenten legger inn et system med høyere spenning (volt) i bilene.  

Sødal peker derfor både på ladeoperatørene og bilprodusentene.  Når flere og flere biler ikke får utnyttet ladeeffekten til bilen, må ladeoperatørene få skrudd opp strømstyrken på ladeplassene sine.  

– Det er viktig at ladeoperatørene kan levere den ladingen bilene er oppgitt med, så her må de følge utviklingen, sier Sødal.  

Per i dag er det bare de nyeste Tesla-laderne, lastebilladere og noen ladere ellers som kan levere mer enn 500 ampere strømstyrke. 

Også bilprodusentene må oppgradere  

Med høyere spenning i bilens system, ville flere av bilene klart å lade med den effekten som er oppgitt med den strømstyrken laderne har i dag.  

– Dette er komplisert for bilkjøperne. Derfor hviler det et ansvar på både bilprodusenter og ladeoperatører slik at forbrukerne får den ladehastigheten de blir forespeilet. De kan ikke velte ansvaret for å forstå dette over på forbrukerne, avslutter Nils Sødal.  

Tabell:  

Biler i sommerens El Prix som ikke får oppgitt ladeeffekt på flertallet av lynladere  
 

Disse bilene vil kun oppnå maks lading på de nyeste Tesla-laderne, lastebilladere og noen få andre ladeplasser.  

Bilmodell 

Ladesystem i bilen 

Oppgitt maks ladeeffekt 

Strømstyrke som kreves 

Ladeeffekt på dagens ladere (Maks 500 ampere) 

Polestar 3 

400 V 

250 kW 

625 ampere eller mer 

200 kW 

Polestar 4 

400 V 

250 kW 

625 ampere eller mer 

200 kW 

Tesla Model 3 

400 V 

250 kW 

625 ampere eller mer 

200 kW 

Tesla Model Y 

400 V 

250 kW 

625 ampere eller mer 

200 kW 

Volvo EX90 

400 V 

250 kW 

625 ampere eller mer 

200 kW 

Hongqi EHS7 

400 V 

250 kW 

625 ampere eller mer 

200 kW 

Lotus Emeya R 

800 V 

420 kW 

500 ampere eller mer 

400 kW 

Fakta: Dagens standard på ladestasjoner er en maksimal strømstyrke på 500 ampere.   
 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF. (Foto: NAF)
NAF
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye