Strengemagi på Geir Sundstøls nye album "Sakte Film"
I dag er Geir Sundstøl ute med sitt nye album Sakte Film. Lytteren svever hit og dit gjennom et lydlandskap med enda videre vidder enn før. Sundstøls sjette soloalbum på Hubro markerer også tiårsjubileet hans som soloartist.

Geir Sundstøl har uten å overdrive hatt en innholdsrik og variert karriere. Også i HUBROs univers har musikken hans stått som en påle gjennom en årrekke, og det nye albumet «Sakte Film» er intet unntak, men denne utgivelsen har en større bredde med flere lag av strykere som gir enda større rom til klang og utforskning. Geir Sundstøl forteller:
- Det som skiller denne plata fra de andre platene jeg har laget, er først og fremst alle strykearrangementene. Erik Sollid, Sunniva Shaw, Håkon Brunborg og Mari Persen har bidratt med fiolin, bratsj og cello. De har tilført en ny dimensjon. Mer hjerte og smerte. Det er i bunn og grunn dét det handler om for meg. Å berøre med musikken. Stryke og røske.
Musikken beveger ser også utover sjangerbredder, og er vanskelig å kategorisere. Det kan skifte fra folkemusikk til jazz, flytende til hardtslående. Geir fortsetter:
- Det slo meg at det er vrient, om ikke klin umulig, å kategorisere denne musikken. Da har jeg i såfall oppnådd det jeg ville.
«Sakte film» flyr oss gjennom (minst) ni landskap, og i ekte Sundstøl-stil inviteres vi inn i ulike strengeinstrumenters verdener. Det hele åpner med «Mats», en låt ærbødig oppkalt etter medmusikant Mats Eilertsen, og komponert over et av Eilertsens magiske bassriff. En stor låt med to trommeslagere, flyvende teppe-stryk og nyinnkjøpt bulbul tarang. Etterfulgt av National tri-cone og så pedal steel gjennom en Leslie-høyttaler.
Sundstøl har laget mye musikk til tv og radio, og låtene «Broder» og «Divan» er begge komponert til det formålet. Sundstøl forteller:
- Melodien på «Broder» ble opprinnelig laget til podcasten Usagt i 2018. Der spiller jeg alt selv: pedal steel, minimoog, Juno-6, casio-orgel, pauker, munnspill, foodprosessor, garasje og rørklokker. Det låter litt som Tangerine Dream med Flåklypa-munnspill. «Divan» startet livet som et underlag for en langsom elskovsscene i tv-serien «So Long, Marianne» om Leonard Cohen. Oppdraget var at den skulle være var og vakker. Den skulle formidle savn.
I alle spor på Sakte Film ligger en melodisk tråd. I «Nabel» får den krypende melodien på Shankar-guitar og pedal-steel det til å gå kaldt nedover ryggen på en. Mens bak tittelen «Snille spøkelse» ligger det et lunt lappeteppe av trompet og vokal, den eneste låten med vokal og tekst, sart og mystisk fremført av Sanne Rambags, Ivar Orvedal og Hildegun Øiseth på messing.
Geir Sundstøl forteller om hva som går igjen på alle sporene og som gjør akkurat denne utgivelsen så unik:
- Felles for alle låtene på Sakte Film er at de ble til med klipp-og-lim-teknologi. Mye er innspilt på analog tape, men denne gangen var det altså sjelden flere enn én eller to tilstede i gjerningsøyeblikket. Det musikalske uttrykket er jeg veldig fornøyd med, men jeg kunne jo, sosialt sett, sikkert hatt godt av å møte hele bandet Spirit in the Dark, for eksempel. De er kanskje ikke enig, dette var midt i juleplatesesongen. Felespiller Erik Sollid har jeg rett og slett aldri møtt. Det hadde vært fint. Gått en tur. Delt en popcorn på Klingenberg.
Sakte Film er mikset av Bård Ingebrigtsen og mastret av Helge Sten. Albumet slippes på LP, CD og digitalt på Hubro i dag.
"Absolument indispensable" - Culture Jazz, 22.05.2025
"En fantastisk plate" - Salt Peanuts, 22.05.2025

Geir Sundstøl (født 1969) er en norsk musiker som spiller en rekke strengeinstrument; marxophone, akustisk gitar, elektrisk gitar, mandolin, pedalsteel, bouzouki, lapsteel, banjo og dobro samt munnspill og diverse keyboards. Han er en mye brukt og høyt verdsatt studiomusiker, og fikk allerede i 1994 Gammleng-prisen i klassen studio.
I 2015 kom den første platen hans under eget navn, Furulund. For platen ble han nominert til Spellemannprisen 2015 i åpen klasse. Han vant prisen i 2018 for sitt tredje album, Brødløs.
Nå kommer tiårsjubilanten Sakte Film. Len deg tilbake og nyt.
Besetning:
Mari Persen: Stryk
Mats Eilertsen: Kontrabass
Hildegunn Øiseth: Trompet
Anders Engen: Trommer
Sanne Rambags: Vokal
Erland Dahlen: Trommer, perkusjon, xylofon & sag
Sunniva Shaw: Cello
Håkon Brunborg: Bratsj, fiolin & iPad
Erik Sollid: Stryk & vokal
Audun Erlien: El-bass
David Wallumrød: Clavinet
Ivar Orvedal: ordsmed
Jo Berger Myhre: kontrabass
Geir Sundstøl: National tri-cone, bulbul tarang, pedal steel, guitar-o-lin, marxophone, Logan string melody, casio PT-30, Teisco gitar, munnspill, pauker, National duolian, casio SK-1, Minimoog, Juno-6, Suiko ST-100, omnicord, perkusjon, optigan, mandolin, el-bass, rørklokker, vibrafon (med bue), wurlitzer sideman, clavinet, Shankar guitar, bassmunnspill, seks strengs bass & vocoder.
Alle låter er komponert av Geir Sundstøl unntatt «Mats» (Mats Eilertsen/ Geir Sundstøl), «Nabel» (Ketil Sæther/Geir Sundstøl) og «Snille spøkelse» (Sanne Rambags/ Ivar Orvedal/ Hildegun Øiseth/ Sigbjørn Apeland/ Geir Sundstøl)
Nøkkelord
Kontakter
Jade Marie HasselgårdLabel Manager / A&R / Promotion
Heilo / Odin / Hubro / Simax
Bilder





Lenker
GRAPPA MUSIKKFORLAG
Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum.
Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.
Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon.

Andre språk
Følg pressemeldinger fra Sounds Like Gold
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sounds Like Gold på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sounds Like Gold
bob junior samler vennegjengen igjen - det nye albumet "friends, vol. 2" er ute i dag!23.5.2025 10:04:44 CEST | Pressemelding
Med friends, vol. 2 viser bob junior nye sider av sitt kreative univers – og gjør seg klar for sin første turné som support for Kakkmaddafakka i høst.
Adam Douglas synger om sine "Companions" - herlig feel-good album ute i dag!23.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
Albumet "Companions" hyller og reflekterer rundt alle menneskene i livet vårt som har formet den vi har blitt. I en verden preget av uro, holder Douglas fast i de viktige relasjonene og tar med lytterne på en oppløftende reise.
Adam Douglas sings about his "Companions" – a delightful feel-good album out today!23.5.2025 09:00:00 CEST | Press release
The album Companions celebrates and reflects on all the people in our lives who have shaped who we are. In a world marked by unrest, Douglas holds on to the important relationships and takes listeners on an uplifting journey.
The Good the Bad and the Zugly - New Kids on the Blockchain23.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Har du kjedet deg siden sist? Rullet deg i en salig flesk og duppe av selvforakt og fordommer, mens du undrer deg over hvorfor ting ikke har gått bedre i livet? Frykt ikke, The Good the Bad and the Zugly vet råd! 23. mai er dagen, New Kids on the Blockchain er låta.
Ny supergruppe ´Beiggja´ - Kika Sprangers, Kjetil Mulelid, Mats Eilertsen og Per Oddvar Johansen - aktuelle med ny vakker musikk for skumringens time.16.5.2025 09:15:00 CEST | Pressemelding
Hva skjer når fire dyktige og kreative jazzmusikere isolerer seg i et studio i skogen, og lar kreativiteten slippe fri? - Svaret er albumet "Morning" og prosjektet ´Beiggja´, som tar lytteren med inn i spillerommet der vi får være en del av deres utforskende samspill. Singelen "Encore" er ute i dag!
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom