Ny verdensarvutstilling åpnet på Røros
I dag åpner utendørsutstillingen «Vår verdensarv» midt i verdensarvområdet Røros bergstad og Circumferensen. Utstillingen skal styrke formidlingen og forståelsen av norsk verdensarv.

– Verdensarv er steder og områder som er helt uerstattelige, og noe av det viktigste vi gjør er å spre kunnskap om disse flotte stedene, som det enestående området her på Røros og Circumferensen, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
– Fantastiske kulturverdier
I Norge er åtte områder skrevet inn på FN-organisasjonen Unescos liste over verdens natur- og kulturarv: bergkunsten i Alta, Bryggen i Bergen, Rjukan–Notodden industriarv, Røros bergstad og Circumferensen, fire punkter på Struves meridianbue, Urnes stavkirke, Vestnorsk fjordlandskap (Geirangerfjorden og Nærøyfjorden), og Vegaøyan.
– Utstillingen skal gjøre folk mer bevisste på de fantastiske, universelle kulturverdiene vi har her på Røros, sier assisterende riksantikvar Audun Skeidsvoll.
– I løpet av 2025 åpner også utstillingen for Urnes stavkirke, og videre i 2026 og 2027 er det planer om installasjoner i Hammerfest (Struves meridianbue), Aurland (Vestnorsk fjordlandskap), og Rjukan–Notodden industriarv, sier Skeidsvoll.
Utstillingen «Vår verdensarv» formidler informasjon om de åtte norske verdensarvområdene. Samtidig får besøkende bli med på en storslått reise til verdens viktigste natur- og kulturområder. Utstillingen forteller også om verdensarvkonvensjonen fra 1972.
Verdensarven på Røros
333 års gruvedrift på Rørosvidda skapte rikdom for eiere og staten, et levebrød for arbeiderne og et verdensarvminne for ettertiden. I 1980 ble bergstaden Røros for første gang skrevet inn på verdensarvlisten, og i 2010 ble verdensarvområdet utvidet til også å omfatte deler av det gamle privilegieområdet Circumferensen.
Unesco er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. I 1972 vedtok Unesco konvensjonen for vern av verdens kultur- og naturarv, som i dag er mest kjent som verdensarvkonvensjonen.
Formålet med verdensarvkonvensjonen er å identifisere og gi spesiell beskyttelse til kultur- og naturarv som har betydning for hele menneskeheten og kommende generasjoner – på tvers av landegrenser. I Norge er det Riksantikvaren og Miljødirektoratet som har ansvaret for oppfølgingen av konvensjonen.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmesteren på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Kulturarven skal være for alle19.5.2025 11:32:29 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren kommer nå med en ny veileder for universell utforming av kulturminner.
Støtter beredskapsplaner i kommunene16.5.2025 06:55:00 CEST | Pressemelding
37 kommuner får tilskudd fra Riksantikvaren til å lage planer for kulturmiljø, og flere skal nå i gang med beredskapsarbeid.
Støttar beredskapsplanar i kommunane16.5.2025 06:55:00 CEST | Pressemelding
37 kommunar får tilskot frå Riksantikvaren til å laga planar for kulturmiljø, og fleire skal nå i gang med beredskapsarbeid.
Otternes-tunet blir fredet15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Klyngetunet i Aurland har bygg helt tilbake fra 1700-tallet. Nå blir Otternes fredet av Riksantikvaren.
Otternes-tunet blir freda15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Klyngjetunet i Aurland har bygg heilt tilbake frå 1700-talet. No blir Otternes freda av Riksantikvaren.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom