
Roslagen Shipping er best på opplæring av unge sjøfolk
Roslagen Shipping viser at også små aktører kan gjøre en stor forskjell. Nå får de utmerkelsen «Årets Maritime Lærebedrift 2024» for sitt arbeid med å utdanne og inspirere neste generasjon sjøfolk, utdelt av Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse.

– Vårt arbeid med rekruttering og opplæring er en investering i fremtiden. Ved å ta inn ikke bare elever, men også andre på utplassering, får de muligheten til å prøve seg på sjøen og vi kan hjelpe dem med å oppdage om dette er en karrierevei som passer for dem, sier Mary Ann Mostraum, som eier og driver Roslagen Shipping med ektemannen Jon Fredrik Mostraum.
Hvert år deles prisen «Årets Maritime Lærebedrift» ut til bedrifter som gjør en særlig innsats for rekruttering til sjømannsyrket. Prisen ble delt ut av Line Heimstad, styreleder i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse, under Rederikonferansen i Ålesund 22. mai 2025.
Liten aktør – stor innsats
– Roslagen Shipping har vært en pådriver for maritim rekruttering, og deres engasjement strekker seg langt utover det som kan forventes fra en liten aktør, sa Heimstad under utdelingen.
Roslagen Shipping opererer fire fartøy, og selv om bare to av disse har tilstrekkelig lugarkapasitet for lærlinger, har rederiet hatt tre lærlinger i 2024. I tillegg har de hatt én kadett om bord, fem skoleelever på utplassering og én ukrainsk flyktning i et språkopplæringsprogram gjennom NAV. Med under 40 ansatte totalt, utgjør opplæringsstillingene en betydelig andel av mannskapet – noe som tydelig viser rederiets sterke forpliktelse til å utdanne neste generasjon sjøfolk.
Tro på enkeltmennesket
Å se individet og tro på at det finnes mange veier til målet, har vært en grunnpilar i rederiets rekrutteringsfilosofi.
– Ved å anerkjenne og verdsette de ulike rollene og karriereveiene innenfor den maritime næringen, kan vi bidra til å skape en mer inkluderende og mangfoldig arbeidsplass, forteller Mostraum.
Møter ungdom der de er
Roslagen har drevet aktivt med opplæring i en årrekke, og understreker at tilstedeværelse på arenaer der unge befinner seg har vært avgjørende i rekrutteringsarbeidet. Dette inkluderer deltakelse på utdanningsmesser, skolebesøk og informasjonsmøter – tiltak som gir resultater.
– Fra tid til annen treffer vi ungdom som forteller at de valgte å bli sjøfolk utelukkende på grunn av at vi var på skolebesøk og presenterte yrket og på den måten sådde et frø. Dette er noe som gleder ekstra mye i hverdagen, sier Mostraum.
Et forbilde for hele næringen
Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse, som står bak prisen, fremhever Roslagen Shippings sterke engasjement for å skape et inkluderende og støttende arbeidsmiljø, og trekker frem at rederiet utmerker seg ved å gi muligheter til personer som står utenfor det ordinære arbeidslivet. I begrunnelsen blir rederiet løftet frem som et forbilde, og et tydelig bevis på at også mindre aktører kan ha stor innvirkning når det gjelder opplæring, rekruttering og samfunnsansvar.
– Styret i stiftelsen gratulerer Roslagen Shipping med årets pris. Vi er imponert over deres langsiktige arbeid med å styrke rekrutteringen og utdanningen innen maritim sektor – spesielt på lokalt nivå. Prisen er et viktig bidrag til å synliggjøre bredden, verdiene og engasjementet som preger hele næringen, avslutter Line Heimstad, styreleder i Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse.
Følgende rederier har tidligere mottatt prisen
2024: Roslagen Shipping
2023: Sea1 Offshore
2022: Solstad Offshore
2021: Frøy ASA
2020: Odfjell SE
2019: Color Line
2018: Golden Energy Offshore
2017: Egil Ulvan Rederi
2016: Fjord1
2015: Island offshore
2014: Simon Møkster
2013: Hurtigruten
Fakta om maritim næring i Norge
- Målt i flåteverdi er Norge verdens femte største skipsfartsnasjon.
- Maritim næring består av rederier, utstyrsleverandører, tjenesteleverandører og verft spredt langs hele kysten.
- I 2024 sysselsatte maritim næring 86 700 personer i Norge og skapte verdier for til sammen 219 mrd. kroner (Kilde: Maritim verdiskapingsrapport 2025, Menon Economics).
- Om lag 20 000 norske sjøfolk jobber på norskkontrollerte fartøy (Kilde: SSB. Merk at disse er inkludert i den totale sysselsettingen i maritim næring, og er ikke i tillegg til de ovennevnte 86 700 personene).
- Innenfor de maritime fagene kan man ta læretid som matros, skipsmotormekaniker eller maritim elektriker. Man kan også være lærling med fagene kokk, konditor, servitør og reiselivsmedarbeider. Det er i dag 1 680 maritime lærlinger i Norge (Kilde: Utdanningsdirektoratet, 2024)
Nøkkelord
Kontakter
Hege Ajer PettersonStiftelsen Norsk Maritim Kompetanse
Tel:930 29 871Bilder


Om Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse
Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse skal arbeide for kompetansehevings- og rekrutteringstiltak for norske sjøfolk. Hovedoppgaven er å bidra til at antallet opplæringsplasser om bord er tilstrekkelig og i samsvar med næringens og samfunnets behov. I samarbeid med andre aktører i den maritime klyngen skal SNMK bistå både ungdom som ønsker en maritim karriere og rederier som ønsker kvalifisert personell.
Styret i Stiftelsen består av representanter oppnevnt av Norges Rederiforbund, NHO Sjøfart, Kystrederiene, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund, Det norske maskinistforbund og Sjøfartsdirektoratet. Norges Rederiforbund er sekretariat for Stiftelsen.
Om prisen Årets Maritime Lærebedrift
Prisen «Årets Maritime Lærebedrift» deles ut til et rederi basert på en vurdering av følgende kriterier: Antallet opplæringsstillinger i forhold til størrelsen på flåten, innsats for næringen utover egen bedrifts interesse, tiltak for kvalitet i opplæringen og tiltak for mangfold i rekrutteringen.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.