Kompakt hydrolyseanlegg åpner for mer og bedre utnyttelse av restråstoff
Nofimas fagfolk har sammen med NUAS Technology testet og funnet at deres kompakte hydrolyseanlegg egner seg godt for produksjon av proteinhydrolysat, altså et proteinpulver, fra kyllingrestråstoff. Det øker bruksmulighetene til anlegget, som tidligere kun har blitt brukt på restråstoff fra fisk.

Prosjektet har vært støttet av Regionalt forskingsfond Trøndelag, mens Ytterøy Kylling har bidratt med restråstoff og kompetanse.
– Teknologien gir matprodusenter mulighet til å utnytte råvarer bedre, redusere matsvinn og skape verdifulle produkter. Det er viktig å bruke hele dyret eller hele fisken, og stadig flere er opptatt av å utnytte det som er igjen, for eksempel skrog og skinn, etter at de mest verdifulle stykningsdelene er tatt ut. Dette kalles restråstoff. Når restråstoff fra kylling og fisk foredles til proteinpulver, får vi produkter som inneholder mange nyttige næringsstoffer, understreker seniorforsker Ingrid Måge i Nofima
Innovativ teknologi for restråstoffutnyttelse
Hydrolyseanlegget som NUAS Technology har utviklet og patentert, får plass i containere og har et fotavtrykk på kun 100 kvadratmeter. Hydrolyseprosessen er skånsom og energieffektiv, og det er enkelt å justere temperatur og andre parametere for å oppnå den produktkvaliteten man ønsker.
NUAS har tidligere produsert proteinpulver av marint restråstoff i anlegget. Nå har de fått kartlagt at anlegget også egner til foredling av kyllingrestråstoff. Målet er å utvikle ingredienser til både humant konsum og dyremat. I dyrematmarkedet som gjerne kalles petfood, er betalingsvilligheten høy for produkter med høy kvalitet.
Hydrolyseplattform – en nøkkel til effektiv utnyttelse av restråstoff
Nofima har over en periode på mer enn ti år utviklet en plattform for karakterisering av proteinhydrolysater. Plattformen består av avanserte analyseinstrumenter basert på spektroskopi og kromatografi, og en database med målinger av over 2000 ulike hydrolysater.
Denne plattformen har vært avgjørende for å teste og optimalisere bruken av hydrolyseanlegget til Nuas Technology, ved å måle kvaliteten på hydrolysatene og sammenligne dem mot tilsvarende produkter i databasen. Dette gjør det mulig å identifisere optimal bruk av enzym og prosessinnstillinger for hvert enkelt råstoff.
– Våre tester viste at kyllingrestråstoffet ga både høyt utbytte og hydrolysegrad, noe som bekrefter at teknologien har stort potensial for effektiv utnyttelse av restråstoff, forklarer Måge.
10.000 tonn restråstoff per år
Hydrolyseanlegget har kapasitet til å foredle 10.000 tonn restråstoff per år, med mulighet for oppskalering til hele 80.000 tonn. Dette gir fleksibilitet både for små og store matprodusenter.
– Vi ser to hovedmodeller for videre bruk av teknologien: Mobile anlegg som kan flyttes mellom produsenter med mindre mengder restråstoff, eller integrerte løsninger der større matprodusenter installerer teknologien direkte i sine foredlingsanlegg, sier Frode Blålid i NUAS Technology.
Fakta om forskningen
Prosjektet er finansiert av Regionalt forskingsfond (RFF) Trøndelag. Samarbeidet mellom NUAS Technology og Nofima om hydrolyseanlegget fortsetter nå videre i det nystartede samarbeidsprosjektet Flexbio. Dette er et fireårig samarbeidsprosjekt finansiert av Forskningsmidler for jordbruk og matindustri (FFL/JA). Målet med FlexBio er å utvikle fleksible bioraffineriløsninger hvor lokal norske biomasse fra matproduksjon kan foredles til fôr og andre ingredienser.
Nøkkelord
Kontakter
Ingrid MågeNofima
Tel:900 84 041ingrid.mage@nofima.noWenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noBilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Kostfiber er proteinets følgesvenn for god tarmhelse21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nofima-forskere har undersøkt hvordan proteiner kan påvirke tarmfloraen. Det viser seg at ufordøyde proteiner kan påvirke tarmfloraen negativt, men kostfiber fra planter kan motvirke denne effekten.
Stressed salmon become paler16.5.2025 14:05:32 CEST | Press release
More pigments are being used in salmon feed than before, yet the colour of the fillet has become paler. In a recently concluded project, researchers have found that stress reduces the colour intensity of fish fillets. However, there is one exception.
Stresset laks blir blekere16.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Det brukes mer fargestoff i laksefôret enn før, men fargen på fileten har blitt blekere. I et nylig avsluttet prosjekt har forskerne funnet ut at stress reduserer fargen på fiskefileten. Men det finnes ett unntak.
Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen15.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare ifølge EU-prosjektet OCCAM
Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser9.5.2025 11:02:32 CEST | Pressemelding
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom