Nasjonalmuseet

Ny utstilling knytter nordisk matbevegelse til kunst, arkitektur og design

Del

En spesialdesignet paviljong med kjøkken og ildsted forvandler plassen foran Nasjonalmuseet til et skog- og kystlandskap med vekster fra Oslo-området. Paviljongen er en del av utstillingen «Ny nordisk. Mat, estetikk og sted», som utforsker hvordan en ny matbevegelse utviklet seg på 2000-tallet. 

I paviljongen på Museumsplassen vil det være et bredt arrangementsprogram gjennom sommeren. Paviljongen er tegnet av arkitektkontoret Dyvik Kahlen, med landskapsarkitektur av SLA.
I paviljongen på Museumsplassen vil det være et bredt arrangementsprogram gjennom sommeren. Paviljongen er tegnet av arkitektkontoret Dyvik Kahlen, med landskapsarkitektur av SLA. Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

I løpet av utstillingsperioden blir paviljongen en levende møteplass med rundt 100 arrangementer. Her kan publikum blant annet være med på måltider og formidling med de anerkjente restaurantene Kontrast, Kadeau, Credo og Kvitnes gård.

Det blir også Matsymposium, designverksteder, samtaler og sanketurer. I sommerferien inntar elever fra aktivitetsskoler paviljongen.

Mat er mer enn næring. Det er kultur, identitet og historie. I denne utstillingen og i arrangementsprogrammet ser vi på en nordisk matbevegelse med Nasjonalmuseets blikk, gjennom kunsthåndverk, arkitektur, design og kunst, sier Nasjonalmuseets direktør Ingrid Røynesdal.

Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Ny nordisk mat
Utgangspunktet for utstillingen er Ny nordisk mat, en bevegelse som oppsto på begynnelsen av 2000-tallet der målet var å etablere mat fra Norden som et internasjonalt anerkjent regionalt kjøkken. Med utgangspunkt i nordisk natur skapte bevegelsen en særegen estetikk. Naturmaterialer, håndlaget keramikk, duse naturfarger og ville planter som ingredienser og dekor var ofte brukte elementer.

Matbevegelsen har utviklet seg parallelt med at det har vokst fram en interesse for økologi, natur og stedsidentitet i samfunnet. 

– Det er en lengsel etter natur og autentisitet i samtiden. Vi ser det i interessen for sanking av ville vekster, økologisk mat og dyrevelferd, i dyrking av egne grønnsaker i parsellhager og plantekasser, og i bruken av naturmaterialer i arkitektur og interiører. Med sin vektlegging av lokale råvarer og tradisjoner har den nye nordiske matbevegelsen gitt et av de tydeligste uttrykkene for dette, sier Nasjonalmuseets Martin Braathen, som er en av kuratorene for utstillingen. 

Keramikeren Sissel Wathne bruker restmateriale fra restauranten Credo til å lage glasurer. Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

På tvers av kunstformer
I utstillingen inne i Nasjonalmuseet får man blant annet se keramisk dekketøy, møbler, fotografier, menyer og redskaper. Det er også gjenskapte bordoppstillinger og signaturretter fra toneangivende nordiske restauranter som Maaemo i Norge, Fäviken i Sverige og KOKS på Færøyene. I tillegg er det eksempler på arkitektur og samtidskunst fra museets samling. 

– Utstillingen viser hvordan interessen for lokale råvarer, naturmaterialer og landskap har gått på tvers av kunstformer i de siste tiårene, forklarer Martin Braathen. 

– Vi har ønsket å sette matbevegelsen i direkte dialog med Nasjonalmuseets fagområder. Arkitekter, kunstnere, kunsthåndverkere og designere har vært opptatt av lignende spørsmål: Hvilke ressurser har vi i jorda og landskapet rundt oss? Hvordan kan vi bruke det nære landskapet som utgangspunkt for å skape estetiske opplevelser som får folk til oppdage omgivelsene sine på ny? 

Modell av Juvet landskapshotell, Jensen & Skodvin arkitekter Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg

Fakta om utstillingen
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
23. mai–14. september 2025
Kuratorer: Martin Braathen, Inger Helene Stemshaug
Formidlingskuratorer: Ann Kristin Sørli, Luisa Aubert

En versjon av utstillingen skal vises i National Nordic Museum i Seattle i USA, der den åpner 7. november 2025.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Modell av Juvet landskapshotell, Jensen & Skodvin arkitekter
Modell av Juvet landskapshotell, Jensen & Skodvin arkitekter
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Keramikeren Sissel Wathne bruker restmateriale fra restauranten Credo til å lage glasurer.
Keramikeren Sissel Wathne bruker restmateriale fra restauranten Credo til å lage glasurer.
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Tablå Maaemo
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Tablå Maaemo
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Tablå fra Restaurant Kadeau, Bornholm
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Tablå fra Restaurant Kadeau, Bornholm
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Magnus Ek, diverse redskaper og dekketøy fra restauranten Oaxen.
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Magnus Ek, diverse redskaper og dekketøy fra restauranten Oaxen.
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Detalj av Toril Redalen, «Lettuce legacy - Salatstudie», 2023.
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Detalj av Toril Redalen, «Lettuce legacy - Salatstudie», 2023.
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Redskaper fra Korsvold Gård.
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted. Redskaper fra Korsvold Gård.
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny Nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny Nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Ny nordisk. Mat, estetikk og sted
Foto: Nasjonalmuseet / Ina Wesenberg
Last ned bilde

Om oss

Nasjonalmuseet har ansvaret for å utvikle, forvalte, forske på, tilgjengeliggjøre og formidle Norges største samling av kunst, arkitektur og design.

Bildet viser Nasjonalmuseets fasade.

Følg pressemeldinger fra Nasjonalmuseet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalmuseet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nasjonalmuseet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye