Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau
En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.

Det er et forskningsprosjekt ved Veterinærinstituttet som har påvist antistoffer mot fugleinfluensa hos den aktuelle sauen, som var ett av flere dyr som beitet under det store utbruddet av høypatogen fugleinfluensa i Finnmark sommeren 2023.
- Det er svært sannsynlig at smitten til sau skjedde i forbindelse med fugleinfluensautbruddet hos krykkjer sommeren 2023, sier fugleinfluensakoordinator og seniorforsker Ragnhild Tønnessen ved Veterinærinstituttet.
- Smitte fra fugl til enkeltdyr har trolig skjedd i en situasjon med et svært stort smittepress. Vi har ikke indikasjon på at dyrene har vært syke på grunn av dette, og vi har heller ikke gjort funn som tyder på smitte mellom sauene, understreker hun.
Ny kunnskap
I mars 2024 ble fugleinfluensa påvist blant melkekyr i USA, noe som viste at fugleinfluensa kan smitte til drøvtyggere. I juni 2024 gjennomførte Veterinærinstituttet derfor en pilotstudie hvor det ble tatt blodprøver fra 220 voksne sauer i Vadsø. På den måten kunne forskerne undersøke om sauene kunne ha blitt smittet i forbindelse med utbruddet i Finnmark året før.
Flere av sauene det ble tatt prøver av hadde hatt direkte kontakt med døde og syke fugler på beitet under utbruddet, men det ble ikke observert syke sauer. Nå tyder forskningsresultatene på at smitte med fugleinfluensavirus av undertypen H5 antakeligvis skjedde hos minst én sau sommeren 2023.
Oppdaterte tester
Forskerne ved Veterinærinstituttet analyserte blodprøvene fra sauene i juni 2024, men undersøkelsene den gang viste at ingen av de 220 prøvene inneholdt antistoffer mot influensa A-virus, som inkluderer H5-fugleinfluensavirus. Senere har det internasjonale forskningsmiljøet kommet frem til oppdaterte metoder for å teste for antistoffer mot fugleinfluensa i ulike pattedyr.
Forskerne besluttet derfor nylig å bruke disse oppdaterte metodene for å undersøke 85 av prøvene fra den mest smitteutsatte sauebesetningen på nytt. Som følge av dette har Veterinærinstituttet nå påvist antistoffer mot influensa A-virus hos to sauer, og én av disse hadde også antistoffer mot H5-fugleinfluensavirus.
Hva vet vi om fugleinfluensa hos sau?
I mars 2025 ble høypatogent fugleinfluensavirus H5N1 for første gang påvist hos en sau i England. Dette var den første påvisningen hos drøvtyggere i Europa. Sauen ble smittet i forbindelse med et utbrudd hos fugler i fangenskap på samme gård. I tillegg har en studie påvist antistoffer mot fugleinfluensa hos sau i Pakistan i 2023. Bortsett fra disse funnene er det generelt lite kunnskap om fugleinfluensa hos sau.
- Funnet vi nå har gjort av antistoffer mot fugleinfluensa hos en norsk sau viser at bønder bør holde beitedyr borte fra områder med mye syke og døde villfugler. Dette kan hindre smitte ved fremtidige utbrudd, sier Ragnhild Tønnessen.
- På verdensbasis er det de siste årene rapportert om flere tilfeller hvor fugleinfluensa har smittet til pattedyr, noe som er bekymringsfullt med tanke på ytterligere tilpasning av viruset til mennesker. Dette prosjektet fra Veterinærinstituttet bidrar med ny kunnskap og gjør oss bedre rustet for håndtering av fremtidige fugleinfluensautbrudd, sier hun videre.
Mattilsynet ønsker økt årvåkenhet hos dyreeiere og veterinærer om fugleinfluensasmitte hos pattedyr. Mistanke om sykdom meldes til Mattilsynet ved å ringe 22 40 00 00. Her finner du mer informasjon.
Les mer om krykkjeutbruddet i Nord-Norge sommeren 2023 her.
Her kan du lese mer om fugleinfluensa på Veterinærinstituttets nettsider.
Kontakter
Ragnhild TønnessenFugleinfluensakoordinator og virolog Veterinærinstituttet
Tel:97537430Ragnhild.Tonnessen@vetinst.noBente PaulsonSenior kommunikasjonsrådgiverVeterinærinstituttet
Pressevakttelefon 403 98 016 håndterer ikke SMS
Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Pass på hunden din – unngå bading i ferskvatn med algeoppblomstring4.7.2025 13:04:26 CEST | Pressemelding
Hundar bør ikkje bade i vatn der det er mistanke om oppblomstring av cyanobakteriar, også kjent som blågrønalgar. Desse kan produsere toksin som kan vere giftige for hundar og i verste fall dødelege.
Færre elgkalvar i Noreg - meld frå om sjuke eller døde dyr1.7.2025 10:47:25 CEST | Pressemelding
Forskarar vil finne årsaka til at det er færre elgkalvar i Noreg og kvifor fleire kalvar er små og sjuke. No ber dei om publikums hjelp for å få inn meir informasjon om døde og sjuke kalvar slik at desse kan undersøkjast nærmare.
Fortsatt lite smitte fra dyr, mat og vann til mennesker i Norge30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sykdommer som smitter fra dyr til mennesker har begrenset betydning for folke- og dyrehelsen i Norge. Smitte fra dyr, mat og vann til mennesker forekommer generelt i liten grad.
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger26.5.2025 09:50:42 CEST | Pressemelding
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom