Diakonhjemmet sykehus åpnet biobank
Sykehusdirektør Kari-Jussie Lønning sa at det var all grunn til å feire at Diakonhjemmet sykehus nå har en biobank som gir betydelige tilskudd til forskningen. Åpningen markerte også verdensdagen for klinisk forskning.

Sykehusdirektør Kari-Jussie Lønning sa at det var all grunn til å feire at Diakonhjemmet sykehus nå har en biobank som gir betydelige tilskudd til forskningen.
Det nye og topp moderne biobanklokalet er spesialdesignet for trygg og bærekraftig lagring av biologisk materiale som blod, vev og leddvæske.
– Åpningen av biobanken et viktig steg i sykehusets langsiktige satsing på forskning og persontilpasset medisin, sa Lønning da hun åpnet banken.
Lokalet møter nasjonale anbefalinger for sikkerhet og lagringsstandard. Biobanken har plass til opptil 35 ultrafrysere.
God kvalitet i alle ledd
Høy standard på biobank, gir høy kvalitet på biobank-materiale. Det gjør det mulig å delta i nasjonale og internasjonale prosjekter som styrker forskningens omfang og kvalitet.
Styrket forskning og samarbeid
Diakonhjemmet er blant landets mest aktive sykehus innen klinisk forskning. Stadig flere pasienter deltar i studier. Mange av studiene inkluderer lagring av materiale i biobank. Forskning på dette materialet gir verdifull kunnskap om biomarkører for effekt, sikkerhet, prognose og behandlingsrespons.
– Biobanksatsingen og den økte forskningsaktiviteten på biologisk materiale understreker vårt engasjement for å forbedre behandlingen gjennom ny kunnskap, sier forskningssjef Espen A. Haavardsholm.
Her finner du mer om biobanksatsingen.
Den internasjonale dagen for kliniske studier
markeres hvert år 20. mai. Det er en god anledning til å sette ekstra pris på dem som jobber med klinisk forskning. De gjør en viktig jobb for folkehelsa og fremtidens behandling.
Datoen er valgt fordi James Lind startet det som regnes som den første kliniske studien akkurat denne dagen, i 1747.
Lind inkluderte 12 pasienter i 6 grupper, med to pasienter i hver gruppe. Gruppene fikk forskjellig behandling. Han trengte bare to pasienter i gruppen som fikk to appelsiner og en sitron daglig for å finne ut at sitrusfrukt var god medisin mot skjørbuk.
Mange historikere mener at forebygging og behandling av skjørbuk med sitrusfrukter var den viktigste enkeltfaktoren for å bedre den fysiske helsen i den britiske marinen.
Nøkkelord
Kontakter
Kathrine DanoloffKommunikasjonsrådgiverEnhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Diakonhjemmet sykehus
Tel:90057192kathrine.daniloff@diakonsyk.noBilder



Om Diakonhjemmet
- Det norske Diakonhjem er en ideell stiftelse innenfor Den norske kirke – stiftet i 1890.
- Diakonhjemmet eier, driver og utvikler tjenester innenfor helse, omsorg og utdanning.
- Stiftelsen eier: Diakonhjemmet Sykehus. VID vitenskapelige høgskole (56,4 %). Diakonhjemmet Sykehusapotek. Diakonhjemmet Omsorg AS. Fagskolen Diakonova AS (50,1%)
- Diakonhjemmet er en ideell stiftelse. Det betyr at det ikke tas utbytte fra våre aksjeselskap, men overskudd i virksomhetene skal pløyes tilbake for å utvikle nye tilbud og tjenester.
Følg pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Diakonhjemmet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Diakonhjemmet
Ny norsk studie overrasker: Hva skjer når pasienter med leddsykdommer får hjerteinfarkt?20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Revmatisk sykdom har lenge vært regnet som en risikofaktor for mer alvorlig hjerteinfarkt. Nå har forskere undersøkt hvordan det faktisk går med disse pasientene – og funnene utfordrer det mange har trodd.
Marthe K. Brun får Kongens gullmedalje for banebrytende forskning18.6.2025 08:37:04 CEST | Pressemelding
Utmerkelsen tildeles for et vitenskapelig arbeid av særlig høy kvalitet. Bruns forskning har allerede endret behandlingen for pasienter med kroniske betennelsessykdommer i Norge.
Slik kan håndartrose behandles mer effektivt11.6.2025 10:58:49 CEST | Pressemelding
Håndartrose rammer rundt halvparten av alle kvinner og en fjerdedel av alle menn. I tillegg til smerter kan stive fingre hindre vanlige aktiviteter, som å kneppe knapper. En helt ny, omfattende studie viser at ergoterapeuter kan behandle håndartrose like trygt og godt som revmatologer, til lavere kostnad. Dette kan redusere ventetider og gi pasientene raskere behandling.
Grønt lys til bygging av Norges største arena for helsefaglig utdanning10.6.2025 11:36:24 CEST | Pressemelding
Et enstemmig Oslo Bystyre har gitt Diakonhjemmet grønt lys for å bygge og utvikle en ny videregående skole med helse- og oppvekstfaglig profil og med plass til opptil 810 elever.
Mange pasienter kan følges opp med færre kontroller26.5.2025 13:14:36 CEST | Pressemelding
En ny studie viser at både digital hjemmeoppfølging og pasientstyrt oppfølging kan spare helseressurser, uten å gå på bekostning av pasientsikkerhet eller tilfredshet. Det kan gi mer fleksible og effektive helsetjenester for pasienter med kronisk sykdom.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom