Satser på verneombud med ny konferanse
Under Maritim uke 2025 ser en nasjonal verneombudskonferanse for maritim næring dagens lys. Denne nysatsingen springer ut fra et konkret punkt i den nasjonale handlingsplanen for sjøsikkerhet – Nullvisjonen.

MARITIM UKE: Verneombudskonferansen 2025 arrangeres tirsdag 2. september, på dag to av Maritim uke. Målet er blant annet å motivere og legge til rette for en styrking av verne- og miljøtjenesten – og gjøre den mer attraktiv.
– Invitasjonen går bredt ut, til alle rederier og organisasjoner som ønsker et godt sikkerhets- og arbeidsmiljø. Vi vil at alle verneombud og arbeidsmiljøutvalg (AMU) innenfor maritim næring skal delta. Sett av datoen i kalenderen med en gang, oppfordrer prosjektleder Sverre Flatebø i Sjøfartsdirektoratet.

Forankret i Nullvisjonen
Å initiere en nasjonal, maritim verneombudskonferanse er listet opp som et konkret punkt i Sjøfartsdirektoratets nasjonale handlingsplan for sjøsikkerhet.
I planen står det at Sjøfartsdirektoratet vil fasilitere konferansen, men at innholdet skal planlegges i samråd med relevante organisasjoner.
– Mange av tiltakene i nullvisjonen, ikke minst den daglige oppfølgingen og styrkingen av sikkerhetskultur og holdninger om bord, er vanskeligere å få til uten kompetente og engasjerte verneombud. Det er også viktig at rederiene ser verdien av denne rollen, sier Flatebø.
Kan avlaste skipsledelse og rederi
Han mener det er vinn-vinn å satse på verneombud og AMU, ettersom de lovpålagte oppgavene til skipsfører og rederi overlapper med oppgavene til verneombudet.
– Skipsledelsen har det overordnede ansvaret for fysisk og psykisk arbeidsmiljø, men verneombudet kan være en stor ressurs. Særlig hvis vedkommende har god kompetanse.
Tiltak som kan bidra til å gjøre verneombudsfunksjonen mer attraktiv er noe som trolig vil diskuteres på konferansen.
Bidra til konferanseprogrammet
I programkomiteen er både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden representert. Målet er å lage en konferanse som styrker kompetansen i alle ledd i organisasjonen.
Prosjektlederen ønsker innspill fra potensielle konferansedeltakere.
– Både til relevante tema, men også til konkrete personer som har innsikt eller kunnskap som kan passe til en verneombudskonferanse, sier Flatebø.
Har du innspill, kontakt prosjektlederen på e-post: sfl@sdir.no.
- Mer info om program og påmelding kommer her: Maritim uke i Haugesund
Kontakter
Eivind KallevikKommunikasjonsrådgiverSjøfartsdirektoratet
Tel:93691561Tel:93691561eika@sdir.noBilder


Følg pressemeldinger fra Sjøfartsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjøfartsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjøfartsdirektoratet
Sikkerhetsvarsel til eiere av fritidsbåten Dolmøy 230 Fisker10.7.2025 12:50:45 CEST | Pressemelding
Sjøfartsdirektoratet advarer eiere av Dolmøy 230 Fisker produsert før 2017, etter gjentatte dødsulykker med båttypen. Eiere må straks kontrollere at kritiske svakheter i stabilitet og drenering er forsvarlig utbedret.
Én person omkom på næringsfartøy første halvår9.7.2025 09:13:31 CEST | Pressemelding
Én person omkom i forbindelse med arbeid på næringsfartøy de seks første månedene i 2025. Det er tre færre enn samme periode fjor. Antall hendelser er på samme nivå som fjoråret, men det har vært en økning i alvorlige hendelser som brann og grunnstøtinger.
Dødstallene synker – men ti personer har omkommet på sjøen i 20251.7.2025 09:48:23 CEST | Pressemelding
I løpet av årets første seks måneder registrerte Sjøfartsdirektoratet åtte dødsulykker med fritidsfartøy i norske farvann. Totalt mistet ti personer livet i disse ulykkene. Det er en nedgang på fire omkomne sammenlignet med samme periode i fjor, da 14 personer omkom.
Sjøfartsdirektoratet moderniserer maritime titlar og omgrep26.6.2025 11:19:20 CEST | Pressemelding
Som ein del av regjeringa sin maritime likestillingsstrategi har Sjøfartsdirektoratet gått gjennom regelverket for å gjere språket meir kjønnsnøytralt. Når høyringa no er ferdig, og ein har gått gjennom høyringssvara, har direktoratet no landa endringane som trer i kraft ved fastsetting i dag.
Høy fart på sjøen kan koste deg livet – løft blikket i sommer!23.6.2025 10:53:44 CEST | Pressemelding
Visste du at for høy fart er en av de største risikoene når vi ferdes til sjøs? De siste fem årene har hele 18 dødsulykker med fritidsbåt hatt høy hastighet som en medvirkende årsak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom