Mangfoldspress fra USA: – Jeg vil utfordre norske institusjoner til å engasjere seg nå
Oppfordringen kommer fra Curt Rice, direktør i Fulbright Norge. Han har nylig vært i USA for å diskutere forskerutveksling med forskere, institusjonsledere og kongressmedlemmer, i møte med nye krav.

Av: Vibeke Hoem, Kifinfo
– Situasjonen skaper en utmerket mulighet til å vise våre verdier rundt akademisk frihet og likestillings- og mangfoldsarbeid, og samtidig styrke kontakten med amerikanske forskningsinstitusjoner, sier Curt Rice.
Fordi han er både norsk og amerikaner – og har god kjennskap til likestilling og mangfold i forskning – ville vi spørre Rice om hva som skjer på likestillings- og mangfoldsfeltet i forskningssektoren i USA og hvordan Norge skal forholde seg til endringene.
Rice har lenge vært engasjert i likestilling og mangfold og mener at Forsknings-Norge må forsterke samarbeid og forskerutveksling med USA.
– Norske institusjoner bør engasjere seg nå, sier Rice, som har vært leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen) i to perioder og tidligere rektor ved NMBU og OsloMet.
Fra en formalitet til direkte innblanding
Fra 20. januar, da Donald Trump overtok som president i USA, har han rukket å utstede en rekke presidentordrer som på ulike måter påvirker høyere utdanning og forskning.
En av disse er presidentordren som krever at alle mangfolds-, likestillings- og inkluderingsprogrammer (ofte kalt DEI: diversity, equity, inclusion) i den føderale staten skal avsluttes. Det gjelder også for offentlige universiteter og universiteter som mottar føderal støtte. (Les mer i faktaboks.)
Konsekvensene av dette har Rice også sett i praksis gjennom arbeidet med å godkjenne forskningsprosjekter for forskerutveksling mellom Norge og USA.
– Det er nå blitt sånn at amerikanske myndigheter ikke lenger vil finansiere forskningsprosjekter gjennom Fulbright som har med mangfold å gjøre.
Rice forklarer at inntil i år har det bare vært en formalitet at styret i Fulbright (USA) har gått god for de kandidatene som Fulbright Norge har plukket ut.
– Men i år har statssekretæren for utenriksministeren i USA sett på hver enkelt søknad og silt ut forskningsprosjekter de ikke ønsker å støtte.
– Det er ikke en del av avtalen mellom Norge og USA, sier han.
– Hva gjør dere i Fulbright Norge med det?
– Vi er fortsatt midt i denne prosessen, men vi utforsker muligheten for å finne alternativer til å finansiere de søknadene som blir stoppet politisk, sier Rice.
Mangfolds- og klimaforskere som vil til USA stoppes
Det er fire kategorier utveksling i Fulbright. Det er forskere fra USA til Norge, studenter fra USA til Norge, forskere fra Norge til USA og studenter fra Norge til USA.
Rice opplever foreløpig at det er den gruppa med forskere fra USA som ønsker et opphold i et annet land som i størst grad merker konsekvensene, i hvert fall i Fulbright systemet.
– Hvem er det som rammes, og hvor mange gjelder det?
– Den gruppen som amerikanske myndigheter er mest opptatt av er amerikanske forskere som skal til Norge.
– Det er rundt en tredjedel av søkerne fra denne gruppa som rammes, der søknadene er satt på vent med forbehold om endelig behandling, sier Rice.
Han forklarer at noen har blitt stoppet fordi de forsker på klima, andre fordi de forsker på mangfold. Men det er også en tredje gruppe der de ikke vet hva årsaken er.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noOm Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.

Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
– En drøm er at alle, uansett bakgrunn, kan se seg selv som kjemiker13.6.2025 11:19:54 CEST | Pressemelding
Nye prosjekter ved UiT skal hindre frafall og øke karakterene blant kvinnelige studenter. – Vi vil vise at alle har en plass i realfag, sier prosjektleder.
– Skeive i akademia mangler reell inkludering6.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Mange etterlyser mer kontinuerlig og reell støtte utover symbolhandlinger som de årlige Pride-markeringene, sa Elisabeth L. Engebretsen på Skeivt symposium.
Studiestart: Skal bli velkomstuke fremfor fyllefest5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Universitetet i Bergen tar nye grep for en mer inkluderende studiestart. De vil legge mer vekt på fellesskap og tilhørighet for studentene, og mindre på fyll og fest.
EU utlyser likestillingspris3.6.2025 10:58:27 CEST | Pressemelding
Prisene har blitt delt ut tre ganger før, men så langt uten vinnere fra Norge. Blir det for første gang en norsk vinner i år?
EU skjerper blikket på mangfold i forskning26.5.2025 10:51:46 CEST | Pressemelding
Statistikere og forskere aner en bevegelse mot større mangfold i europeisk statistikk. «She figures» har rapportert om kjønnsbalansen i forskning i over 20 år, og nå er interseksjonalitet på vei inn for alvor. Men det er noen klassiske fallgruver, advarer forsker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom