Sykehusene trenger forutsigbarhet, ikke krisehåndtering
– Revidert nasjonalbudsjett tar ikke innover seg den krevende økonomiske situasjonen sykehusene står i. Tidligere ekstrabevilgninger har i stor grad gått til å dekke underskudd, og det bygger ikke en helsetjeneste som er rigget for fremtiden, sier president Anne-Karin Rime.

Regjeringen la torsdag 15. mai frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett – uten å ta tak i den krevende økonomiske situasjonen sykehusene står i.
Legeforeningen anerkjenner at regjeringen flere ganger har bevilget ekstramidler til sykehusene på slutten av året, men advarer mot denne praksisen.
– Det er positivt at regjeringen griper inn når det trengs, men det kan ikke bli normalen. Sykehusene trenger forutsigbare økonomiske rammer fra årets start. Når midlene først kommer sent, må sykehusene i mellomtiden sette i verk kostnadskutt og tiltak som tapper organisasjonen for krefter – og som kanskje likevel reverseres når ekstramidler bevilges senere. Dette er blant de største tidstyvene sykehusene er utsatt for, understreker Rime.
Legeforeningen har lenge vært tydelige på at de offentlige sykehusene er under sterkt press. Helsepersonell rapporterer om økende arbeidsbelastning, og systemet preges av mange år med effektiviseringskrav og manglende investeringer:
– Over tid har helseforetakene havnet i en negativ spiral. Siden 2008 har sterke krav til effektivisering gitt begrenset økonomisk handlingsrom og utsatt nødvendige investeringer, samtidig som befolkningens behov og den medisinske utviklingen har økt kravene til tjenestene. Resultatet er et betydelig økonomisk etterslep, påpeker legepresidenten.
Situasjonen er særlig krevende for helseforetak som har investert i nye sykehusbygg:
– Flere sliter med å håndtere rente- og avdragskostnader. Økt bruk av driftskreditt forverrer situasjonen, og det går utover både pasientbehandling og arbeidsmiljø, sier hun.
Kritisk til midler til ny nettlegeordning
Legeforeningen er også kritisk til satsningen på en ny nettlegeordning. Midlene bør heller brukes til å styrke og videreutvikle dagens fastlegeordning.
– Vi har allerede vært tydelige på at vi er svært skeptiske til å bygge opp en nettlegetjeneste på utsiden av eksisterende ordning, og vi stiller oss kritiske til at regjeringen nå øker bevilgningene i revidert nasjonalbudsjett, sier Rime.
Fastlegeordningen og legevaktene må styrkes – ikke utvannes gjennom etableringen av en tredje, parallell struktur.
– Vi trenger ikke en ny digitale legetjeneste – vi bør i stedet forbedre digitaltilgjengelighet til fastlegene ved å bedre funksjonaliteten i dagens løsninger. Vi ønsker bedre tilgjengelighet, men det må gi faktisk helsegevinst. En løsning basert på «engangsleger» som ikke kjenner pasienten, svekker både kontinuitet og kvalitet, understreker hun.
Legeforeningen har nylig spilt inn flere konkrete forslag til myndighetene for å gjøre fastlegene mer digitalt tilgjengelige. Dette vil være en langt bedre bruk av ressurser enn å etablere en ny nettlegeordning.
– Det hjelper lite å kreve at alle fastleger skal tilbys timebestilling via Helsenorge om ikke funksjonaliteten og brukervennligheten forbedres. I dag kan legekontoret ha flere ledige timer enn det som er synlig på Helsenorge. Våre forslag er tiltak som faktisk styrker tilgjengeligheten og bygger videre på det systemet vi allerede har – med bedre oversikt, mer effektiv bruk av kapasitet og høyere pasientsikkerhet, avslutter president Anne-Karin Rime.
Kontakter
Tor Martin NilsenSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjonsavdelingen
Tel:98036922tor.martin.nilsen@legeforeningen.noNorges største medisinske fellesskap
Legeforeningen er Norges største medisinske fellesskap. Over 40 000 medisinstudenter og leger er medlem hos oss. Vi organiserer 94 prosent av alle leger i Norge og er landets eneste komplette profesjonsforening. Siden 1886 har Legeforeningen kjempet for deg og faget du brenner for. Det gir en bedre helsetjeneste. Vi er foreningen for alle leger, hele livet.
Følg pressemeldinger fra Legeforeningen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Legeforeningen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Legeforeningen
Ingeborg Henriksen er gjenvalgt som leder for Yngre legers forening24.4.2025 16:59:51 CEST | Pressemelding
– Jeg gleder meg til å fortsette å jobbe sammen med dere for at vi skal ha gode lønns- og arbeidsvilkår og et godt arbeidsliv. Tusen takk, sa Ingeborg Henriksen da hun ble ble gjenvalgt av landsrådet ved akklamasjon.
Yngvild Skåtun Hannestad gjenvalgt som PSL-leder24.4.2025 16:01:39 CEST | Pressemelding
Under årsmøtet til Praktiserende spesialisters landsforening (PSL) i Bodø torsdag 24. april, ble Yngvild Skåtun Hannestad gjenvalgt som leder.
Legeforeningen krever krafttak for helseberedskapen11.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Denne uken samles regjeringen for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2026. – Regjeringen må prioritere helsetjenesten høyere og styrke helseberedskapen, ikke minst i lys av den økte sikkerhetspolitiske usikkerheten i verden, sier president Anne-Karin Rime.
– Tiden er overmoden for utredning av Helseplattformen18.2.2025 15:25:52 CET | Pressemelding
Stortinget vedtok i dag at det skal gjøres åpne og uavhengige analyser av Helseplattformen. – Legeforeningen har vært en pådriver for dette, sier president Anne-Karin Rime.
Helsetalen 2025: – Fagfolkene må bli mer hørt15.1.2025 17:31:24 CET | Pressemelding
Helseminister Jan Christian Vestres første helsetale inneholdt mange visjoner, men Legeforeningen etterlyser konkrete tiltak for å løse de store utfordringene. – Vi deler ambisjonene, men savner helhetlige løsninger som faktisk kan gjennomføres ute i tjenesten, sier legepresident Anne-Karin Rime.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom