10 millioner gir ikke 130.000 boliger
Husbanken er tom, og ti millioner kroner til raskere byggesaker vil ikke få fart på boligbyggingen alene. De som sliter med å komme inn på boligmarkedet, får lite ekstra drahjelp i revidert nasjonalbudsjett.

Kommunalminister Kjersti Stenseng (Ap) er blant statsrådene som kan skilte med noen nye grep i revidert nasjonalbudsjett. Men det trengs mye større tiltak i boligpolitikken hvis regjeringen skal nå målet sitt om 130.000 nye boliger innen 2030, mener Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund.
10 millioner ekstra til raskere byggesaker
Regjeringen dobler støtten til Direktoratet for byggkvalitets arbeid med å automatisere byggesaksbehandling i kommunene.
Bård Folke Fredriksen i NBBL er fornøyd.
– Dette vil hjelpe, men regjeringen må ikke tro de løser saksbehandlingstiden alene med digitalisering. Nå gjenstår det å forenkle regelverket, og det koster ikke en krone.
Husbanken er tom
Husbanken får i regjeringens forslag én milliard ekstra, til tross for at Husbanken allerede mangler 5 milliarder for å kunne hjelpe dem som ikke får boliglån i ordinære banker.
Det er søkt om 15,2 milliarder kroner – bare fram til mai, men Husbanken får nå bare 10,9 mrd. å dele ut – og pengene skal vare ut året. Kassa er i praksis tom, advarer Bård Folke Fredriksen.
– Dette er det viktigste boligpolitiske virkemidlet regjeringen har, og så velger de å la Husbanken stå tom når boligbyggingen står nærmest stille, prisene øker, og det blir vanskeligere å komme inn på boligmarkedet, sier Fredriksen.
Nå setter han sin lit til SV og Senterpartiet, som Ap-regjeringen må søke flertall for budsjettet sammen med.
– Byggebransjen er villig til å sette i gang prosjekter for fem milliarder mer enn ramma til Husbanken, og så kommer regjeringen med én milliard. Nå kunne regjeringen satset på bygging av eldreboliger eller utleieboliger, som det er store behov for. Vi håper SV og Sp vil prioritere Husbanken i forhandlingene om budsjettet, sier Fredriksen.
Gode grep om Norgespris
– Det er et godt grep, men ikke mer enn rett og rimelig, når regjeringen foreslår å gi husholdninger med fjernvarme samme mulighet til Norgespris som strømkundene, sier Fredriksen.
Forbrukstaket foreslås til 4000 kWh per måned for strømkunder og 3500 kWh for fjernvarme.
– Det er et fornuftig nivå som vil gi vanlige husholdninger i borettslag og sameier økonomisk trygghet, samtidig som det demper risikoen for overforbruk. Denne grensen vil fortsatt gi motivasjon til å spare strøm og investere i energieffektive løsninger, tror Bård Folke Fredriksen.
Nøkkelord
Kontakter
Bård Folke FredriksenAdministrerende direktør
Tel:41504162bff@nbbl.nowww.nbbl.noTonje Rock LøwerKommunikasjonsdirektør
Tel:930 93 468trl@nbbl.nowww.nbbl.noNorske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Færre boliger for førstegangskjøperne29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Store forskjeller for førstegangskjøpere i norske byer, viser Førstehjemindeksen fra Norske Boligbyggelags Landsforbund. Men én negativ trend preger alle byene.
Usikkerhet preger husholdningenes renteforventninger28.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et knapt flertall tror renten vil holde seg uendret det kommende året, men befolkningen er splittet i synet på utviklingen fremover. Samtidig svekkes boligprisforventningene noe, fra et høyt nivå. Det viser NBBLs Boligmarkedsbarometer for april.
Lovlig å droppe dugnaden, sier advokat. Men er det greit?24.4.2025 09:15:00 CEST | Pressemelding
Vårens dugnader i borettslag og sameier er i gang. Det er ingen plikt til å delta, men det er en mulighet til å spare penger og samtidig få det fint til 17. mai og våren, sier advokat Line Bjerkek i Norske Boligbyggelags Landsforbund.
Boligbyggelagene passerte 1,3 millioner medlemmer i 202411.4.2025 07:10:00 CEST | Pressemelding
Ved utgangen av 2024 hadde norske boligbyggelag 1 330 000 medlemmer. Det er en kraftig vekst på nær 53 000 medlemmer det siste året.
Borettslagsprisene økte 5,9 prosent i første kvartal2.4.2025 12:01:00 CEST | Pressemelding
Prisen på borettslagsboliger økte 5,9 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal i år, ifølge NBBLs kvartalsvise prisstatistikk for borettslagsboliger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom