Høyskolen Kristiania

Ny studie: Konspirasjonsteorier truer folkehelsa

Del

En ny omfattende studie viser hvordan helserelaterte konspirasjonsteorier undergraver tilliten til helsevesenet og rammer marginaliserte grupper.

Demonstranter står utenfor Downing Strett i London og protesterer mot vaksiner.
Demonstranter utenfor Downing Street i London protesterer mot covid-tiltak og vaksiner. Illustrasjonsfoto: Mark from Brighton / Wikimedia

Konspirasjonsteorier innen helse sprer seg raskt og bredt – fra falske påstander om at HIV er menneskeskapt til myter om at COVID-19-vaksiner inneholder mikrobrikker. En grundig gjennomgang av internasjonal forskning viser at slike oppfatninger bidrar til vaksinemotstand, økt psykisk uhelse og redusert tillit til helsemyndigheter – særlig blant dem med begrenset tilgang til pålitelig helseinformasjon.

Forsterker ulikhet og helsefare

Professorene Adnan og Sezer Kisa, tilknyttet henholdsvis Høyskolen Kristiania og OsloMet, gjennomgikk 1792 studier globalt og analyserte 25 studier som oppfylte strenge forskningskriterier. De fant at konspirasjonsteorier ikke bare svekker tilliten til vaksiner og medisinsk behandling, men også bidrar til angst, depresjon og generell mistillit – særlig blant personer med lavere utdanning og færre ressurser.

– Konspirasjonsfortellinger får grobunn der tilliten er skjør og kunnskap er ujevnt fordelt. Det forsterker eksisterende helseforskjeller, sier Sezer Kisa, professor ved OsloMet.

Sosiale medier som drivstoff

Studien fremhever den sentrale rollen sosiale medier spiller i spredningen av konspirasjonsteorier. Algoritmer prioriterer følelsesladet og sensasjonelt innhold – og feilinformasjon sprer seg ofte raskere enn verifiserte fakta.

 – Under Zika- og COVID-19-utbruddene ble rykter og feilinformasjon delt langt oftere enn pålitelig helseinformasjon, sier Adnan Kisa, professor ved School of Health Sciences ved Høyskolen Kristiania.

Ifølge studien har enkelte helseinfluensere på plattformer som Instagram brukt vaksineskepsis som kommersiell strategi, mens ekstreme nettmiljøer sprer myter gjennom ideologisk og rasistisk retorikk.

Tiltak finnes, men må tilpasses

Forskerne peker på flere mulige tiltak for å motvirke konspirasjonsteorier:

  • Forebyggende informasjonskampanjer som gjør folk mer motstandsdyktige mot feilinformasjon
  • Økt mediekompetanse
  • Bedre vitenskapelig forståelse

– Det finnes ingen rask løsning. For å redusere skadevirkningene må vi arbeide langsiktig og målrettet for å styrke helsekompetanse og gjenoppbygge tillit, sier Adnan Kisa.

Kilde:
Kisa, A., & Kisa, S. (2025). Health conspiracy theories: A scoping review of drivers, impacts, and countermeasures. International Journal for Equity in Health, 24(1), 93. https://doi.org/10.1186/s12939-025-02451-0

Kontakter

Bilder

Demonstranter står utenfor Downing Strett i London og protesterer mot vaksiner.
Demonstranter utenfor Downing Street i London protesterer mot covid-tiltak og vaksiner.
Illustrasjonsfoto: Mark from Brighton / Wikimedia
Last ned bilde
Foto: Høyskolen Kristiania
Last ned bilde
Foto: Høyskolen Kristiania
Last ned bilde

Høyskolen Kristiania

Høyskolen Kristiania er en ideell stiftelse som har demokratisert utdanningen i hele Norge siden 1914, i starten som brevskolen NKS.​

Vi tilbyr utdanning av høy kvalitet til hele Norge, og våre studenter er blant dem med høyest gjennomføringsgrad i sektoren.​ Kristiania har cirka 17.000 studenter i Oslo, Bergen og vi er en av de største på nett.

Kristiania har ambisjoner om å bli universitet​ ​fordi universitetstittel driver frem institusjonenes utvikling i en sektor som stadig blir mer internasjonal og konkurranseutsatt. Kristiania skal bli universitet - til studentenes, arbeidslivets og Norges beste. 

Høyskolen Kristiania rød logo

Følg pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høyskolen Kristiania på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Høyskolen Kristiania

Kristiania beklager30.4.2025 11:45:25 CEST | Pressemelding

Kristiania er opptatt av at alle studenter skal behandles likt, og få svar innen rimelig tid. Vi beklager at dette ikke ble etterlevd i forbindelse med en sak knyttet til en eksamensoppgave i 2024. I NRK 29. april, kom det frem at en student ved Kristiania fikk stryk på sin eksamensbesvarelse fordi sensor ikke kunne åpne filen med innleveringen. Hun fikk dessverre ikke tilstrekkelig svar innen rimelig tid, da hun kontaktet studieadministrasjonen om dette. - Vi er fryktelig lei oss for at vi ikke har tatt tak i dette tidligere. Denne situasjonen burde vært unngått. Vi er i dialog med studenten for å løse saken, sier studiedirektør Marianne Østbye ved Høyskolen Kristiania. - Nå går vi gjennom våre rutiner for at dette ikke skal skje igjen. Vi vil også sørge for å informere bedre, slik at det blir enklere for studentene våre å levere besvarelser riktig, sier Østbye.

WHO utpeker Kristiania som samarbeidssenter for å bygge tillit og redde liv13.3.2025 10:52:44 CET | Pressemelding

Verdens helseorganisasjons (WHO) regionale kontor for Europa har valgt Kristiania som den første akademiske institusjonen i verden til å samarbeide om å styrke kunnskapsgrunnlaget for risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser (RCCE-IM). Målet er å redde flere liv under nye helsekriser ved å bygge opp tillitsbasert RCCE-IM, som er nøkkelen til å beskytte mennesker under epidemier og pandemier.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye