Betennelse og kognisjon i psykiske lidelser
Nye studier basert på betennelsesmarkører målt i blod, stamceller og hjernevev hos personer med schizofreni og bipolar lidelse finner at lavgradig betennelse henger sammen med svakere kognisjon.

Kognitive funksjoner som verbal innlæring, tempo og motorikk viser seg å være særlig påvirket av lavgradig betennelse både i kropp og i hjerne. Tidligere studier har vist at noen personer med schizofreni og bipolar lidelse presterer svakere på nettopp disse kognitive funksjonene. Selv om årsakene til kognitiv svikt ved psykiske lidelser er sammensatt, spekuleres det i at immunsystemet kan være involvert.
Populasjonsstudier har vist at hyppige infeksjoner under svangerskapet eller tidlig barndom kan påvirke hjernefunksjon og øker risikoen for å utvikle psykiske lidelser. UnderCOVID-19 pandemien så vi at mange ellers friske personer fikk langvarig kognitiv svikt etter infeksjon med viruset. Mange vil også kjenne seg igjen i at feber gjør at det blir vanskelig å konsentrere seg, man blir tregere og husker dårligere. Immunsystemet er ikke bare aktivt ved betennelse – det er aktivt hele tiden og sørger for å opprettholde balanse i mange viktige hjernefunksjoner. Rollen immunsystemet har for våre kognitive funksjoner, både i sykdom og i helse, er derfor et viktig tema i forskningen akkurat nå.
Studiene, som inngår i doktorgradsavhandlingen til Linn Sofie Sæther ved Psykologisk Institutt, har vært et stort tverrfaglig samarbeid ved Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo. Studiene er unike fordi de har vært blant de første i verden som har undersøkt et bredt spekter av betennelsesmarkører og kognitive funksjoner i et stort utvalg av personer med og uten psykiske lidelser, og fulgt de over tid.
Studiene har blant annet avdekket potensielle immun-relaterte mekanismer som er involvert, både i kroppen og i hjernen. Dette styrker kunnskapen om sammenhengen mellom kropp og sinn. Forskerne fant også at en gruppe personer med alvorlige psykiske lidelser, uavhengig av diagnose, hadde vedvarende kognitiv svikt og lavgradig betennelse over tid. Håpet er å kunne tilby skreddersydd behandling for denne gruppen i fremtiden.
Kontakter
Erik EngbladKommunikasjonsrådgiver
Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo
Følg pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Ny doktorgradsstudie: Hvordan skaper barn mening når de opplever samlivsbrudd?20.6.2025 09:53:19 CEST | Pressemelding
Hvert år gjennomgår ca. 10 000 foreldrepar i Norge samlivsbrudd. Har de barn under 16 år, er mekling obligatorisk. Denne avhandlingen utforsker og søker å utvide forståelsen av hva barns deltakelse i mekling innebærer for familiene.
Ny doktorgradsstudie om ungdoms mental helse: Følelser, hjernenettverk og rollen til foreldrenes mentale helse19.6.2025 10:27:33 CEST | Pressemelding
Ny forskning avslører at ungdoms mentale helse er nært knyttet til hvordan de håndterer følelser. Studien viser også at barn av foreldre med psykiske problemer kan bli påvirket i sin følelsesmessige utvikling.
Ny doktorgradsstudie: Psykiske plager blant unge under koronapandemien13.6.2025 12:38:52 CEST | Pressemelding
Doktorgradsavhandling viser at unge fikk mer psykiske plager under og etter karantene, og i tider med strenge restriksjonsnivå under koronapandemien. Også andelen jenter med spiseproblemer økte.
Ny doktorgradsavhandling: Kulturendring i politiet etter 22. juli10.6.2025 09:54:34 CEST | Pressemelding
Marius Duhović Hafstad ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, utforsker hvordan en fleksibel organisasjonskultur påvirker ansattes engasjement i norsk politi etter terrorangrepet 22. juli.
Hele familien bidrar til minstens språkutvikling5.6.2025 14:16:48 CEST | Pressemelding
Ikke bare mor og far – storesøsken kan også berike minstebarnets ordforråd, viser ny studie fra Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom