
Sommeren er høysesong for ulykker: Ekspertråd for trygg kjøring
I motsetning til hva folk flest tror, skjer de fleste alvorlige trafikkulykkene på sommeren. Det er mye du kan sjekke på bilen din for å redusere risikoen for ulykker. Harald Nordseth, bilservicesjef i dekk- og bilservicekjeden Vianor, deler tre viktige grep for trygg kjøring.

Statistikk fra Statens Vegvesen for 1990-2023 viser at juni, juli og august er månedene med flest drepte og hardt skadde i trafikkulykker. Avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens Vegvesen, Guro Ranes, forklarer hvorfor:
– Det er flere alvorlige trafikkulykker om sommeren enn om vinteren. Spør du forsikringsselskapene får du motsatt svar når det gjelder antall skader totalt. Om sommeren er det ofte bedre vær, bar og tørr veibane og gode lysforhold. Den viktigste grunnen til at det allikevel er flest alvorlige trafikkulykker i sommerhalvåret er at de gode kjøreforholdene gjør at vi kjører litt fortere enn på vinteren, sier Ranes.
Videre forklarer hun at fart er den store synderen. – Det er godt dokumentert at høyere fart gir både flere og mer alvorlige trafikkulykker. Det skjer flere ulykker med skade på bilen om vinteren, men de er altså mindre alvorlige. Og kanskje er vi også mer oppmerksomme når kjøreforholdene er vanskelige. Vårt råd til alle bilister er å kjøre etter forholdene og aldri over fartsgrensa, og dessuten være oppmerksomme i trafikken – Å kjøre er det eneste du skal gjøre, avslutter Ranes.
Sjåføren har et stort ansvar
Harald Nordseth, bilservice sjef hos Vianor, mener det er mange ting du som sjåfør kan gjøre for å øke sikkerheten. Man er kanskje litt i feriemodus, og derfor mindre opptatt av å vedlikeholde bilen. – Som sjåfør har du et ansvar for å kjøre trygt, holde fartsgrensa og være oppmerksom. I tillegg er du også ansvarlig for at bilen du kjører er i orden, sier Nordseth.
Her er Harald sine tre tips for sommerens bilturer:
1. Riktig lufttrykk - enkelt og avgjørende
Mange lesser opp bilen med hele familien og ekstra bagasje - da er det ekstra viktig å sjekke dekkenes lufttrykk:
– Dekkene er bilens eneste kontakt med veien. Når du kjører med tung last, trenger du høyere lufttrykk. Ellers øker bremselengden, og bilen blir vanskeligere å kontrollere, spesielt ved plutselige manøvrer, sier Nordseth.
Det anbefalte lufttrykket er vanligvis angitt på et klistremerke ved førerdøren eller på bensinlokket. Ellers så står dette i kjøretøyets instruksjonsbok. Kontroller trykket når dekkene er avkjølt ved starten av kjøreturen. Dette kan gjøres gratis på mange verksteder eller bensinstasjoner.
– For lavt lufttrykk i dekkene gir dårligere styring og stabilitet, økt drivstofforbruk og økt risiko for punktering. Mange glemmer å sjekke lufttrykket i dekkene - selv om det er enkelt og gratis.
2. Hjulstilling – for en stødigere bil
Feil hjulinnstilling påvirker bilens kjøreegenskaper mer enn mange tror. Veigrepet reduseres, bilen kan begynne å trekke til den ene siden og føles ustabil i svinger. Det kan også bli vanskeligere å manøvrere bilen under harde oppbremsinger.
– Feiljustert hjulstilling er kanskje den mest oversette sikkerhetsrisikoen. Mange bilførere venner seg til en ustabil kjøreopplevelse og tenker at det ikke er behov for en justering. Men hvis du fikser problemet, vil de fleste merke stor forskjell. Bilen går rettere, føles mer stabil og krever mindre innsats bak rattet. Komforten øker for både fører og passasjerer, sier Harald Nordseth.
Hjulstilling er ikke noe du kan justere selv - det krever ekspertise. Hvis du er usikker på om bilen har riktig justert hjulstilling, kan du se etter ujevn dekkslitasje eller bestille en sjekk hos et godkjent bilverksted.
I tillegg til sikkerheten påvirker feil hjulstilling også dekkenes levetid og drivstofforbruket:
– Dekkene slites ujevnt, noe som kan føre til at bilen bruker mer drivstoff. Det er altså både et sikkerhetsproblem og et økonomisk problem.
3. AC - ikke bare for komfort
Klimaanlegget krever regelmessig service for å fungere effektivt på varme sommerdager. Mange bilførere tror feilaktig at klimaanlegget er en del av den vanlige bilservicen, men det er det ikke (for eksempel påfylling av kjølemiddel).
På varme dager kan det bli en plage som påvirker førerens fokus og dermed trafikksikkerheten. Ved å utføre service på klimaanlegget før sommeren sikrer du ikke bare et komfortabelt inneklima - du holder deg også mer våken bak rattet, forklarer Nordseth.
Flere ting du bør sjekke før du legger ut på veien
Det er også andre faktorer du bør tenke på før du tar bilen ut på sommerveiene:
- Mønsterdybde: Sommerdekkene skal ifølge loven ha en mønsterdybde på minst 1,6 millimeter, men dersom dekkene er så slitte, reduseres veigrepet og sikkerheten betydelig. Hvis mønsterdybden er mindre enn 3 millimeter, øker risikoen for vannplaning betydelig.
- Væsker: De viktigste væskene å sjekke er motorolje, bremsevæske og kjølervæske.
- Belysning: Sørg for at alle lys fungerer, inkludert frontlys, baklys, blinklys og bremselys, slik at du kan bli sett på veien.
- Sikt: Hold innsiden av frontruten ren for optimal sikt. Sjekk også at vindusviskerne er i god stand, da de ofte slites ut i løpet av vinteren.
Nøkkelord
Kontakter
Harald NordsethBilservicesjefVianor
Tel:905 46 206harald.nordseth@vianor.comBilder
Følg pressemeldinger fra Vianor AS
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vianor AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.