– Verdens fryseboks smelter om til et massivt badekar
Hva skjer når polisen smelter og Nordpolen er åpent hav? Regjeringen kommer nå med de første millionene som skal gi svar på dette spørsmålet.

Om få tiår vil isen i Polhavet være borte mange måneder i året, for første gang i det moderne menneskets historie. De 18 vitenskapelige institusjonene bak forskningsprosjektet Polhavet 2050 er glade for at regjeringen i det reviderte nasjonalbudsjettet setter av 10 millioner kroner til forskingsutstyr som sikrer datainnsamling i Polhavet.
Dekan Jørgen Berge ved UiT Norges arktiske universitet er styreleder for Polhavet 2050. Han håper dagens nyhet betyr at prosjektet får midler på statsbudsjettet for neste år og dermed kan komme i gang i 2026.
– Tidligere denne uka la en arbeidsgruppe i Arktisk råd fram en ny rapport som viser at oppvarmingen av Arktis går enda raskere enn vi trodde. Her ser vi at Polhavet kan være nesten helt uten is så tidlig som i 2040, sier Berge.
Ukjente konsekvenser
– De neste årene smelter verdens fryseboks om til et massivt badekar. De lokale og globale konsekvensene vil være store, sier Tore Furevik, administrerende direktør på Nansensenteret og nestleder i styret for Polhavet 2050.
Utstyret regjeringen setter av penger til, gjør det mulig å undersøke hva som skjer under polisen mens havet blir varmere. Polhavet 2050 skal imidlertid dekke mer enn de økologiske endringene vi kan forvente i Arktis.
– Et åpent polhav kan føre til mer ressursutnyttelse, skape ny turisme og åpne nye seilingsruter, men også endre militært nærvær. Polhavet 2050 er derfor et landslag av forskere som skal dekke både miljø- og klima, økosystem, næringsinteresser og geopolitikk, sier Furevik.
Polhavet 2050 i statsbudsjettet
Forskningsprosjektet Polhavet 2050 er planlagt som et tiårsprosjekt fra 2026 til 2036. Samarbeidspartene har bedt om at regjeringen setter av 100 millioner til prosjektet i hvert av statsbudsjettene i disse årene. Etter dagens nyhet tror styrelederen det kommer mer penger når regjeringen i høst legger fram neste års statsbudsjett.
– Stortinget ser at vi trenger å være forberedt på en av de største naturendringene på kloden i moderne tid. Norge er den havnasjonen og polarforskningsnasjonen med tradisjonen, erfaringen, infrastrukturen - og dermed et ansvar - for at verden skal forstå og forberede seg på det som venter oss, sier Berge.
Nøkkelord
Kontakter
Jørgen BergeDekan og styreleder, Polhavet 2050
Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT Norges arktiske universitet
Tore FurevikAdministrerende direktør og nestleder i styret, Polhavet 2050Nansensenteret
Tel:+4798677226tore.furevik@nersc.noBilder



Lenker
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Stoltenberg innleder på totalberedskapskonferanse i Narvik29.4.2025 09:19:49 CEST | Pressemelding
Finansminister og tidligere generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, skal innlede på konferansen "Totalberedskap i nord: Sterkere sammen", som arrangeres i Narvik 7.–8. mai.
Fortsatt høye søkertall til UiT28.4.2025 11:03:12 CEST | Pressemelding
Samlet sett har verdens nordligste universitet i alt 33.500 søkere kommende studieår, fordelt på 25.616 via Samordna opptak og 7.884 via UiTs lokale opptak.
Arctic Six Extended: Forum on Arctic Security24.4.2025 12:37:37 CEST | Presseinvitasjon
Hvordan kan Nord-Norge håndtere de komplekse utfordringene som følger med klimaendringer og geopolitiske spenninger? UiT inviterer pressen til å møte ledende forskere, politikere og aktører fra teknologisektoren, næringslivet og Forsvaret.
Pressemøte om bord på Statsraad Lehmkuhl i Tromsø11.4.2025 12:36:59 CEST | Presseinvitasjon
Sammen med Stiftelen Statsraad Lehmkuhl og European Space Agency inviterer UiT Norges arktiske universitet til pressemøte om One Ocean Expedition og den kommende seilasen gjennom Nordvestpassasjen, 22. april klokka 10.
Snart Årsfest ved UiT28.3.2025 10:50:27 CET | Pressemelding
Det nærmer seg UiT Norges arktiske universitets bursdagsfeiring, med prisutdelinger og markering av akademiske bragder. Dette og mer kan oppleves ved UiTs fire største studiesteder i uke 14.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom