Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen
Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare ifølge EU-prosjektet OCCAM

- I det nylig tildelte EU-prosjektet OCCAM er målet å utvikle, teste, og oppskalere konkrete løsninger som gjør oppdrettsnæringen mer robust og miljøvenning, det sier prosjektkoordinator og seniorforsker i Nofima, Petter Olsen.
Nylig gikk startskuddet for forskningsprosjektet i Tromsø.
Ny teknologi løser klimautfordringer
OCCAM – Operationalizing Climate Change Adaptation and Mitigation in European Aquaculture - samler 22 partnere fra forskning, næring og organisasjoner i hele Europa, og ledes av Nofima.
- Varmere klima er en utfordring for oppdrettsnæringen. Vi vil sammen med næringen finne praktiske løsninger og smarte metoder slik at den europeiske oppdrettsnæringen er bedre rustet for varmere klima.
I prosjektet skal vi lage praktiske løsninger, digitale verktøy, og smarte metoder for å forbedre oppdrettsprosesser for diverse arter i mange europeiske land. Dette vil hjelpe oppdretter å tilpasse seg endringer i temperaturer, legger prosjektkoordinatoren til.
- Noen av løsningene er digitale, mens andre består av nye eller forbedrede prosesser eller utarbeidelse og innføring av god praksis anbefalinger, avslutter han.
Løsninger for både store og små oppdrettere
Forskerne og aktører fra både oppdrettsnæringen og teknologiutviklere skal også lage opplæringsmateriell og råd til politikere, slik at kunnskapen kan tas i bruk i hele næringen. Ni ulike case-studier i Europa skal sikre at løsningene passer for både små og store aktører.
Klimaendringer gir utfordringer for havbruk, som høyere temperaturer, mer ekstremvær og endringer i havmiljøet. OCCAM er et viktig steg for å sikre trygg og bærekraftig matproduksjon fra havet i fremtiden.
Om prosjektet
Prosjektet varer i fire år og får støtte fra Horisont Europa - EUs største innovasjons- og forskningsprogram. Nofima leder prosjektet, og har med seg en rekke europeiske partnere fra både industri og forskning.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noPetter OlsenSeniorforsker
Tel:+47 77 62 92 31petter.olsen@nofima.noBilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom