Ny EU-satsing skal hjelpe oppdrettsnæringen
Varmere hav gir utfordringer for oppdrettsnæringen. Små løsninger kan gjøre en stor forskjell når de er smarte, anvendelige og skalerbare ifølge EU-prosjektet OCCAM

- I det nylig tildelte EU-prosjektet OCCAM er målet å utvikle, teste, og oppskalere konkrete løsninger som gjør oppdrettsnæringen mer robust og miljøvenning, det sier prosjektkoordinator og seniorforsker i Nofima, Petter Olsen.
Nylig gikk startskuddet for forskningsprosjektet i Tromsø.
Ny teknologi løser klimautfordringer
OCCAM – Operationalizing Climate Change Adaptation and Mitigation in European Aquaculture - samler 22 partnere fra forskning, næring og organisasjoner i hele Europa, og ledes av Nofima.
- Varmere klima er en utfordring for oppdrettsnæringen. Vi vil sammen med næringen finne praktiske løsninger og smarte metoder slik at den europeiske oppdrettsnæringen er bedre rustet for varmere klima.
I prosjektet skal vi lage praktiske løsninger, digitale verktøy, og smarte metoder for å forbedre oppdrettsprosesser for diverse arter i mange europeiske land. Dette vil hjelpe oppdretter å tilpasse seg endringer i temperaturer, legger prosjektkoordinatoren til.
- Noen av løsningene er digitale, mens andre består av nye eller forbedrede prosesser eller utarbeidelse og innføring av god praksis anbefalinger, avslutter han.
Løsninger for både store og små oppdrettere
Forskerne og aktører fra både oppdrettsnæringen og teknologiutviklere skal også lage opplæringsmateriell og råd til politikere, slik at kunnskapen kan tas i bruk i hele næringen. Ni ulike case-studier i Europa skal sikre at løsningene passer for både små og store aktører.
Klimaendringer gir utfordringer for havbruk, som høyere temperaturer, mer ekstremvær og endringer i havmiljøet. OCCAM er et viktig steg for å sikre trygg og bærekraftig matproduksjon fra havet i fremtiden.
Om prosjektet
Prosjektet varer i fire år og får støtte fra Horisont Europa - EUs største innovasjons- og forskningsprogram. Nofima leder prosjektet, og har med seg en rekke europeiske partnere fra både industri og forskning.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noPetter OlsenSeniorforsker
Tel:+47 77 62 92 31petter.olsen@nofima.noBilder

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser9.5.2025 11:02:32 CEST | Pressemelding
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.
1 av 3 mener havbruksnæringen ikke er forberedt på klimaendringene9.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Samtidig sier nær sagt alle at oppdrettsnæringen opplever effekter av klimaendringer i dag. Det viser en måling blant deltagerne under klimaworkshopen som ble arrangert hos Nofima rett etter påske. Der deltok 88 personer fra forskning, industri, myndigheter, organisasjoner og finans.
Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom