Kjøp og salg av ulovlige rusmidler blant unge på Oslo vest
Doktorgradsavhandling fra UiO undersøker kjøp og salg av narkotika blant ungdom og unge voksne fra Oslo vest. Gjennom intervjuer med 34 personer avdekker Eirik Jerven Berger hvorfor de unge begynner med narkotikahandel, selv om de kommer fra ressurssterke miljøer. Han ser også på hvordan privilegier påvirker deres valg og hvordan digital teknologi endrer måten rusmidler omsettes på.

Hovedfokuset i avhandlingen er på kjøp og salg av ulovlige rusmidler blant ungdom og unge voksne fra velstående Oslo vest. Det er få internasjonale studier som belyser dealing av og blant unge fra samfunnets eliter, og det finnes ingen slike studier fra Norge.
Tidligere internasjonale studier har pekt på at dealingen blant denne gruppen kun er en del av en ellers privilegert livsstil, at ungdommen ikke bryter nevneverdig med normer og levesett i de områdene de har vokst opp i, og at de ikke er i politiets søkelys.
Et overordnet spørsmål hos Eirik Jerven Berger er om denne fortellingen, om privilegerte og vanlige liv, også gjelder for de unge i Oslo som selger narkotika. Doktorgradsavhandlingen hans angriper dette spørsmålet fra ulike vinkler, og er basert på dybdeintervjuer med 34 ungdom og unge voksne fra Oslo vest som selger ulovlige rusmidler.
Hvorfor begynner noen unge fra velstående miljøer å selge ulovlige rusmidler?
Eirik Jerven Berger avdekker tre typiske veier inn i dealing. Den første veien inn er preget av tidlig marginalisering. Dette er ungdom som har problemer på skolen, med politiet, og hjemme, samtidig som dealing gir tilhørighet og status.
Den andre veien inn i dealing finner han blant ungdom som har vokst opp blant Norges økonomiske elite, men som selv ikke er like velstående. De oppdager at det er mange «rike» ungdommer som ønsker å kjøpe ulovlige rusmidler, og dealing blir en måte å få status og penger.
Den tredje veien til dealing finner Berger blant unge voksne. De er fra Oslo vest, men liker ikke vestkantmiljøets fokus på karriere og penger. De søker mot alternative miljøer der cannabis er sentralt. Flere begynner å «hjelpe» andre å få tak i rusmidlene. Mange begynner etter hvert å tjene godt med penger på salget, men beholder sin ideologi om at rusmidler bør være tilgjengelig og ikke ulovlig. Samlet viser Berger til at sosiale problemer og sosial ulikhet kan være en vei inn i dealing selv blant ellers ressurssterk ungdom og unge voksne.
Er dealerne privilegerte når de selger ulovlige rusmidler, og hvordan påvirker dette deres handlinger?
Funnene viser at deltagerne tror de har en fordel i møte med politiet og kunder sammenlignet med de som selger i åpne rusmiljøer på gata, og sammenlignet med minoritetsungdom fra Oslo øst. Samtidig mener de at de har en ulempe når det kommer til ran og vold.
Erfaringene til deltagerne motiverer dem til å selge på Oslo vest blant kunder de kjenner fordi det mener det er færre politi der, flere kunder, og mindre sjans for å bli ranet.
Mellom «eliten» og «gata»
Eirik Jerven Berger utforsker hvordan de 34 dealerne i studien befant seg mellom «eliten» og «gata». Alle hadde vokst opp og gått på skole på velstående Oslo vest. De fleste var fra ganske ressurssterke miljøer. Foreldrene var høyt utdannet og hadde gode jobber og inntekter.
Samtidig hadde de mye kunnskap om ulovlige rusmarkeder, russubkulturer, og flere hadde sosiale nettverk på «gata». Denne dobbeltheten bidro til at de begynte å selge ulovlige rusmidler, samtidig kunne de trekke på sine konvensjonelle sosiale nettverk blant «eliten» når de ønsket å slutte å deale.
Kjøp og salg i et digitalisert Norge
Eirik Jerven Berger undersøker også hvordan ulovlige rusmidler selges online og på digitale sosiale medier. Funnene er basert på dybdeintervjuer med 100 unge kjøpere og selgere av ulovlige rusmidler i Norge (65 deltagere fra Oslo vest prosjektet og 35 deltagere fra et annet forskningsprosjekt i Norge).
Berger finner at unge i dag kjøper og selger narkotika på internett uten fysiske møter, på digitale sosiale medier, og fysisk uten digitale verktøy. Han argumenterer for at dealing i dagens digitaliserte samfunn foregår på et digitalt-fysisk kontinuum der valgene til kjøperne og selgerne er avhengig av sosiale nettverk, risiko, tillit, og ruskulturer.
Avhandlingen bidrar med en nyansert forståelse av dealing av og blant «eliten». Den bidrar også til økt forståelse av samspillet mellom det sosiale og det digitale i dagens rusmarkeder.
Kontakter
Erik EngbladKommunikasjonsrådgiver
Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo
Følg pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Ny forskning på nordmenns onanivaner7.5.2025 14:44:03 CEST | Pressemelding
Ny forskning på nordmenns onanivaner viser hvordan kjønn, foreldreskap og seksuell orientering påvirker disse intime øyeblikkene av selvnytelse.
Innblikk i arbeidsmigranters hverdag, arbeidsliv og strategier i Norge24.4.2025 13:36:03 CEST | Pressemelding
I sin doktorgradsavhandling tar Inga Sæther for seg sesongmigrasjon fra EU til det norske landbruket, gjennom en etnografisk informert intervjustudie av polske sesongarbeidere på en norsk frukt- og bærgård.
Trygghet og utrygghet for enslige mindreårige asylsøkere i Norge3.4.2025 13:04:32 CEST | Pressemelding
En doktorgradsstudie fra Universitetet i Oslo og Nasjonal kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, ledet av Elin Sofia Andersson, undersøker hvordan enslige asylsøkende barn og ungdommer navigerer livet i Norge i løpet av de første fem årene etter ankomst.
Earth system tipping points are a threat to Europe – how to get prepared?11.3.2025 09:50:29 CET | Pressemelding
Global warming is bringing the world closer to crossing tipping points, setting a path to events that could permanently alter how the planet works, within years, decades or centuries.
Norsk tiltak hjelper søsken til barn med kronisk sykdom29.1.2025 08:51:04 CET | Pressemelding
Barn som er pårørende til søsken med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse har økt risiko for å utvikle psykiske helseplager. Helsepersonell er derfor pålagt å vurdere søskens hjelpebehov. Tidligere har vi ikke hatt forskningsbaserte verktøy for å gjøre dette, men nå er norskutviklet gruppetiltak tilgjengelig. Tiltaket heter «SIBS» og blir presentert på en konferanse på Lillestrøm kultursenter fredag 31. januar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom