Forsvaret

Fikk medaljer - Nå fortsetter luftevakueringen

Del

8. mai fikk luftevakueringspersonell fra Forsvarets sanitet, SAS og Helsedirektoratet medaljer, samtidig som Norge forlenger luftevakueringsstøtten til Ukraina.

Fra venstre: Christer Vetås, Bjørn Eidissen, Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg, sjef Forsvarets operative hovedkvarter Rune Andersen og Håkon Asak. Vetås, Eidissen og Asak mottok Forsvarsmedaljen med laurbærgren.
Fra venstre: Christer Vetås, Bjørn Eidissen, Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg, sjef Forsvarets operative hovedkvarter Rune Andersen og Håkon Asak. Vetås, Eidissen og Asak mottok Forsvarsmedaljen med laurbærgren. Forsvaret / Thea Brodersen.

På frigjørings- og veterandagen 8. mai mottok personell fra Forsvarets sanitet, Helsedirektoratet og SAS medalje for medisinsk evakuering av sårede og syke ukrainere. Alle fra Forsvarets sanitet, Helsedirektoratet og SAS som har gjennomført mist 30 oppdragsdager fikk Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste.

– Det er svært gledelig at luftevakueringspersonellet blir hedret. De har gjort en helt enorm innsats for at dette systemet skal fungere best mulig, sier sjef Forsvarets sanitet, Petter Iversen. – Vi støtter nå Ukraina og EU med medisinsk luftevakuering på fjerde året, og så sent som 7. mai evakuerte vi sårede ukrainske soldater, fortsetter Iversen.

Regjeringen har nå forlenget avtalen med EU om evakuering av ukrainske pasienter til 31. mars 2026. Samtidig er avtalen mellom SAS og Forsvarsmateriell om å stille fly til disposisjon for Forsvaret forlenget.

– Medisinsk luftevakuering er svært viktig, både for den enkelte pasienten og for å avlaste helsetjenesten i Ukraina. Støtten til Ukraina er det viktigste, men det gir også Forsvaret og ikke minst totalforsvaret verdifull erfaring. Oppdragene forbereder også Norge på å håndtere svært mange sårede i en krigssituasjon, sier Petter Iversen.

Norge begynte å transportere ukrainske pasienter våren 2022, og har så langt transportert over 3300 pasienter og pårørende til Norge og andre europeiske land gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM). Totalt har det blitt gjennomført 156 oppdrag med Forsvarets luftevakueringsressurs.

Hver uke flyr helsepersonell fra Forsvarets sanitet til flyplassen i polske Rzeszow. Om bord i flyet er leger, intensiv- og anestesisykepleiere, sykepleiere, paramedicer og ambulansepersonell.

Evakueringen er et samarbeid mellom flere departementer, Helsedirektoratet, Forsvaret, SAS og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til støtte for EU.

Se linker for mer informasjon og bilder.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Forsvaret

På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:

  1. Forsvare Noreg og Noregs allierte
  2. Overvake og drive etterretning
  3. Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
  4. Samarbeide internasjonalt
  5. Støtte det sivile Noreg

Om Forsvarets sanitet

Forsvarets sanitet (FSAN) er fagmyndighet for sanitetsvirksomheten i Forsvaret, og med et spesielt ansvar i Forsvaret for koordinering med den sivile helsetjenesten.

Som fagmyndighet driver FSAN fagutvikling, forskning, utarbeider sanitetsregelverk og kontroll av sanitetsvirksomheten.

FSAN har også klinisk virksomhet gjennom psykologer, tannleger og flymedisinske tjenester.

I FSAN er hovedvekten av operative sanitetsleveranser plassert i Sanitetsregimentet (SANREG).

Følg pressemeldinger fra Forsvaret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvaret

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye