Forsvarsbygg

Nå starter anleggsarbeidet på Jan Mayen-første båt har gått

Del

Forsvarsbygg skal i praksis bygge et nytt samfunn ved at det etableres nytt stasjonsbygg, nye garasjer, nye båtnaust og ny nødforlegning på den vulkanske øya. Det aller meste av det som trengs for å fornye øysamfunnet må transporteres og losses fra båt, i et område med arktisk og krevende klima. Byggingen innebærer en stor logistikkoperasjon, som nå har startet. 

Modell av bygg
Modell av nytt stasjonsbygg på Jan Mayen Forsvarsbygg/ Link Arkitektur AS Fri bruk ved kreditering

- Jan Mayen er strategisk viktig for Norge og vår evne til å overvåke og ha situasjonsforståelse i nordområdene. Fortsatt bred norsk sivil og militær tilstedeværelse og aktivitet på Jan Mayen er viktig for å markere norsk suverenitet og hevde norske interesser på Jan Mayen. Nye bygg er et betydelig løft som vil skape gode og trygge arbeidsforhold for personellet som er utstasjonert på Jan Mayen, sier statssekretær Marte Gerhardsen (Ap) i Forsvarsdepartmentet.

Statssekretær i Justis og- beredskapsdepartementet Kristine Kallset (Ap): 

- Oppgraderingen av stasjonen vil legge enda bedre til rette for norsk tilstedeværelse på øya. Samfunnet Jan Mayen utfører tjenester for flere sivile aktører. Ikke minst vil nye bygg legge grunnlaget for en god oppgaveløsning fremover.

-Dette er et krevende og viktig oppdrag vi er stolte over å gjennomføre. Dagens bygg fra slutten av 50-tallet er gamle og nedslitte, så vi vet det er etterlengtet av de som jobber her på øya å få dette på plass, uttaler prosjektsjef Odd Erik Martinsen i Forsvarsbygg. 

Cyberforsvaret: -Svært viktig for oss

Sjef Cyberforsvaret, generalmajor Halvor Johansen kommenterer:

 – Vi er glad prosessen er i gang og ser frem til fornyelsen av bygningsmassen på Jan Mayen. Funksjonelle og forsvarlige arbeids- og boforhold for personellet er svært viktig for oss og for oppdraget Forsvaret har på øya.

Første båt på veg

I helga gikk den første båten ut fra Trøndelag med retning øya ute i havet langt mot nord. Først bygges en ny nødforlegning, som så skal brukes til innkvartering av arbeiderne i byggeperioden. Det skal være full drift på øya samtidig som arbeidet pågår.

-Forsvarsbygg har kompetansen og erfaringen nødvendig for å løse et viktig oppdrag for Norge og storsamfunnet på en god måte. Vi er veldig glade for at samarbeidspartner og samspillentreprenør Hæhre Arctic AS er med på laget.  De har lang erfaring med byggeprosjekter i arktiske strøk, sier Martinsen.

 Prøve krefter

-Vi nærmer oss nå slutten på prosjekterings- og planleggingsfasen, og vi gleder oss veldig til å starte byggingen. Det er jo det som er gøyest. Nå er vi spent på å prøve krefter mot de friske forholdene på vulkanøyen langt ute i ishavet, sier Hæhre Arctics prosjektledere Audhild Storbråten og Martin Nerhus Øen.

 

Krevende og kompleks logistikkoperasjon

En rekke forskjellige fartøy vil bli benyttet for å kunne starte byggingen på øya, opplyser prosjektleder Kåre Nordsjø i Forsvarsbygg.

-Siden det ikke er en kai på Jan Mayen vil det bli benyttet en egen lekter. Denne dras inn med wire og ut igjen med slepebåter. Tanken er å legge lekteren inn mot land, og deretter laste materiell fra godsbåten, som går i skytteltrafikk til fastlandet, via lekteren og inn på land, forklarer han.

-I tillegg vil det komme egne båter med grus og masse som trengs i anleggsarbeidet. Vi er spente på vær, vind og bølgehøyde som vil påvirke vår mulighet til å losse. Vi har et smalt tidsvindu, men vi er godt forberedt, sier han.

Ikke akkurat et A4 byggeprosjekt

Nordsjø jobber i tospann med Randi Grethe Pedersen, som også er prosjektleder i det svært omfattende og komplekse oppdraget. Hun utdyper det unike med det som nå skal skje:

-Det er ingen kai på Jan Mayen. Alt materiell og personell må inn per båt eller fly, og logistikkoperasjonen er krevende. Selve byggene vi skal oppføre må tåle kraftige jordskjelv som er målt opp mot 7 på Richters skala.  Vi bygger i vulkansk landskap,  øya har en aktiv vulkan. Vi må også planlegge for ekstremvær, sier hun og fortsetter:

-Det er ikke akkurat A4 å bygge i arktiske strøk.  Det er mange krevende faktorer å ta hensyn til, men vi har brukt tiden godt og planlagt i tett samarbeid med Hæhre og rådgivergruppe, Cyberforsvaret og mange andre. Nå er den første båten med bygningsmoduler på veg. Dette er en stor og viktig milepæl som vi har sett frem til og planlagt for i lang tid. Nå er vi skikkelig i gang, og det er godt, sier hun.

Viktig kapasitet

Stasjonsbygget, planlagt med cirka 5300 kvadratmeter, skal romme alle funksjoner personellet på øya trenger for å leve og bo, og gjøre sin jobb. I tillegg kommer øvrige bygg på over 3000 kvadratmeter.

Alt må være under samme tak på stasjons- eller hovedbygget, slik at de som jobber og bor der kan være helt selvforsynt uansett vind, snø, eller jordskjelv. I løpet av vinteren er nemlig byggene i Olonkinbyen nærmest begravd i de enorme snømasser, og vinden fra havet og fjellet er både uforutsigbar og sterk.

Stasjonsbygget skal derfor inneholde forlegningsdel, kjøkken, kontorer, verksted, elektronikkavdeling, trening/gymsal, fritidsrom, brannstasjon og sykestue. Med andre ord: Alt personellet på øya trenger for å leve og bo der, og løse sitt oppdrag under ofte svært krevende forhold.

Forsvarsbygg sikter mot at ny stasjon skal være operativ i løpet av første halvår 2027. Prosjektet totalt har en økonomisk styringsramme i underkant av 1,5 milliarder kroner.

Viktig for Norge

-Dette er kjempespennende, og et helt unikt prosjekt! Vi er stolte over å ha ansvaret med å gjennomføre et viktig prosjekt for Norge.  Prosjektet vil gi de ansatte på Jan Mayen nye, funksjonelle og moderne bygg og anlegg. De løser et viktig oppdrag for oss alle. Det fortjener gode og tilpassa bygg, avslutter Pedersen.

Bakgrunn:

Jan Mayen er en 377 km² stor, arktisk øy som siden 1930 er en del av Norge, og som ligger ensom langt ute i havgapet, hele 100 mil vest av fastlandet.

Her jobber og bor 19 personer seks måneder av gangen.  Blant annet har Meteorologisk Institutt bemanning på øya, i tillegg har Forsvaret personell her.  Alle bor, jobber og lever sammen.

Det har vært målt jordskjelv opp mot 6,8 på Richters skala på øya. Ingen andre steder i Norge er det jordskjelv som kan sammenlignes med denne styrken.  Om ikke det var nok så har Jan Mayen det som er Norges eneste aktive og verdens nordligste vulkan, Beerenberg som ruver 2277 meter over havet. Den hadde sist utbrudd i 1985.  Forsvarsbygg og våre samarbeidspartnere må derfor være forberedt på en lang rekke scenarioer når vi planlegger dette.

Kontakter

Bilder

Modell av bygg
Modell av nytt stasjonsbygg på Jan Mayen
Forsvarsbygg/ Link Arkitektur AS Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Modell av bygg
Modell av nytt hovedbygg fra annen vinkel
Forsvarsbygg/Link Arkitektur AS Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Lekter
Lekter med last til Jan Mayen
Hæhre Arctic AS Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Slepebåt og lekter
Slep av lekter som skal til Jan Mayen
Martin Øen/ Hæhre Arctic AS Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Bild eav kvinne
Randi-Grethe Pedersen i Forsvarsbygg
Rune Nilsson Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Portrett av mann
Kåre Nordsjø i Forsvarsbygg
Forsvarsbygg Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Lekter
Lekter med last til Jan Mayen
Martin Øen/Hæhre Arctic As Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Moduler
Moduler produsert på Skanska Husfabrikken klare for å bli sendt til Jan Mayen
Forsvarsbygg Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Skilt
Skilt på Jan Mayen 2024
Anette Ask Forsvaret Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde
Lastebåt
Lossing på godsbåt
Hæhre Arctic As Fri bruk ved kreditering
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Forsvarsbygg

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarsbygg på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvarsbygg

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye