Naturvernforbundet

-En alvorlig trussel mot klima og natur

Del

Regjeringens utlysning av nye oljelisenser er en alvorlig trussel mot klima og natur.

I dag kunngjorde regjeringen at de vil utvide leteområdene for olje- og gassutvinning med hele 76 nye blokker, noe som vekker sterk kritikk fra Naturvernforbundet.  

Organisasjonen mener utlysningen av nye oljeblokker er en uansvarlig prioritering som setter klima, natur og framtidige generasjoner i fare. Hele 75 prosent av sokkelen omfattes nå av TFO-regimet. Klimautvalget 2050 har anbefalt at Norge bør lage en plan for sluttfasen og sette nye letelisenser på pause. Regjeringens utlysning er dermed stikk i strid med de faglige anbefalingene.  

– Til tross for den eskalerende klimakrisen og truede økosystemer fortsetter regjeringen å åpne store områder for oljeboring. Flere av disse ligger langt fra eksisterende infrastruktur, stikk i strid med AP-landsmøtets lovnader.  Regjeringens aggressive letepolitikk er som å spille russisk rulett med fremtiden vår, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet. 

En kortsiktig løsning  

Regjeringen har hevdet at utvidelsen av leteområdene støttes av behovet for å opprettholde Norge som en stabil energileverandør til Europa. Naturvernforbundet avviser dette argumentet. 

- Dette viser en manglende evne til langsiktig tenkning. EU omstiller seg nå vekk fra fossile energikilder i rekordtempo og er helt tydelige på sin plan for utfasing. Derfor er det svært uklokt for Norge å lete etter mer olje og gass, spesielt i områder som ligger langt fra eksisterende infrastruktur. Å låse oss til en fossil fremtid er både kortsiktig og uansvarlig, sier Gulowsen. 

Et svik mot sårbar natur  

Naturvernforbundet er også dypt skuffet over at regjeringen har utlyst blokker i unike naturområder som krever beskyttelse. Flere av blokkene i TFO-utlysningen 2025 overlapper med områder som er definert som særlig verdifulle, kjent som SVO-områder. Av de 68 blokkene i Barentshavet overlapper 60 med etablerte SVO-soner, og to av blokkene i Norskehavet ligger i sårbare områder som Eggakanten, kjent for rike bestander av plankton, fisk og sjøpattedyr. 

– Norske havområder er allerede under stort press fra petroleumsvirksomhet, trålfiske og klimaendringer. Disse sårbare områdene må beskyttes på en ansvarlig måte, og det er direkte uansvarlig å åpne dem for petroleumsutvinning. Dette er et svik både mot naturen og framtidige generasjoner, sier Gulowsen. 

Kontakter

Om oss

Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og er Norges eldste natur- og miljøvernorganisasjon. Vi er en demokratisk medlemsorganisasjon med over 37 000 medlemmer og rundt 100 fylkeslag og lokallag i hele landet.

Naturvernforbundet jobber med et bredt spekter av saker innen miljø- og naturvern, men spesielt med områdene naturvern, klima, energi og samferdsel. 

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye