SINTEF

Arealet under byene må brukes smartere

Del

Mer kritisk infrastruktur må ned i undergrunnen, både for sikkerheten og for å frigjøre områder over bakken. I tillegg er debatten om tilfluktsrom høyaktuell.

Tunnel- og anleggsbransjen trenger et teknologisk løft. Her bores kjerneprøver av sprøytebetong i en tunnel i Svorkmo.
Tunnel- og anleggsbransjen trenger et teknologisk løft. Her bores kjerneprøver av sprøytebetong i en tunnel i Svorkmo. SINTEF

28. mai arrangerer SINTEF et frokostmøte i Trondheim med tema «Beredskap i det skjulte – Hvordan kan vi bruke undergrunnen i fremtidens byplanlegging for å sikre god beredskap». 

Klimakrise, energikrise, knapphet på mineraler og ressurser, mat- og vannsikkerhet, støy og forurensing, urbanisering, arealknapphet og en skarpere geopolitisk situasjon. Dette er noen av utfordringene verden står ovenfor i dag.

–    Fellesnevneren for alle disse samfunnsutfordringene er at smartere og mer bærekraftig bruk av undergrunnen vil være en del av løsningen, sier sjefforsker Eivind Grøv i SINTEF.  

Men for å lykkes må hele verdikjeden og offentlige aktører samarbeide. Derfor inviterer SINTEF til en bred diskusjon.

Grøv forteller at mye av vår kritiske infrastruktur er bygd på en måte som gjør den ekstremt sårbar i krisesituasjoner. Det kan true tjenester som strøm, vann og avløp.

–    Derfor bør vi legge mer av den kritiske infrastrukturen under bakken, og vi må gjøre det på en smart måte.

Stort potensial under Trondheim

Oslo er en by som allerede har en ganske utstrakt bruk av undergrunnen, men anleggene ligger ofte i veien for hverandre. De er bygget uten en helhetlig plan. 

Andre byer, deriblant Trondheim, har ikke utbygd undergrunnen på samme måte. 

–    Trondheim og andre byer bør derfor benytte muligheten og tenke nytt rundt arealutvikling, det vil si å lage masterplaner med undergrunnen som den fjerde dimensjon i byplanleggingen, sier Grøv.

Man kan for eksempel se for seg at jernbanetunnelen mellom Stavne og Leangen får flere bruksområder. Godsterminalen som i dag okkuperer verdifulle arealer over bakken, kunne legges ned i undergrunnen, kombinert med for eksempel en idrettshall. Det ville frigjort attraktive tomter for byutvikling.

Tunnel‐ og anleggsbransjen vil være sentral for å få dette til, og trenger et teknologisk løft.

-Bærekraftig utnyttelse av undergrunnen vil også være tema når den internasjonale tunnelbransjen samles i Stockholm 9.–15. mai, forteller forskningsleder Sindre Log i SINTEF.

Med dette også som bakteppe inviterer SINTEF prosjekteiere, myndigheter, prosjekterende og utførende til diskusjon om hvordan vi kan utvikle den norske tunnel‐ og anleggsbransjen, for økt sikkerhet og bærekraftige løsninger i byer.

Høres dette interessant ut? Bli med på frokostmøte i Trondheim 28. mai.  


Se programmet og meld deg på 

Kontakter

Bilder

Tunnel- og anleggsbransjen trenger et teknologisk løft. Her bores kjerneprøver av sprøytebetong i en tunnel i Svorkmo.
Tunnel- og anleggsbransjen trenger et teknologisk løft. Her bores kjerneprøver av sprøytebetong i en tunnel i Svorkmo.
SINTEF
Last ned bilde

Om oss

SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.

Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye