CARE

Hjelpeorganisasjoner frykter å bli kastet ut fra Gaza

Del

Israel krever at alle internasjonale hjelpeorganisasjoner må registrere seg på nytt. Nå har 55 internasjonale nødhjelpsorganisasjoner gått sammen i protest mot det nye regelverket.

Det blir stadig vanskeligere å levere nødhjelp på Gazastripen. Her fra en utdeling av rent drikkevann i januar 2025.
Det blir stadig vanskeligere å levere nødhjelp på Gazastripen. Her fra en utdeling av rent drikkevann i januar 2025. Foto: CARE

Over flere tiår har hjelpeorganisasjoner jobbet på Gazastripen og Vestbredden og spesielt de siste årene levert en helt avgjørende livline til en befolkning i nød. 

– Reglene innebærer alvorlige restriksjoner på humanitært arbeid og kan føre til at hele det humanitære apparatet utestenges fra Palestina i en tid hvor hjelpebehovene er enorme. Dette kan ikke det internasjonale samfunnet godta, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge. 

Kan miste registreringen

Organisasjoner som allerede er registrert i Israel, en forutsetning for å få tilgang til å drive hjelpearbeid i Palestina, må nå registreres  på nytt. Registrering kan bli avvist dersom organisasjonen som søker har gjort noe for å «delegitimere Israel». 

– Dette er krav som er så rundt formulert og samtidig så vidtrekkende at de praksis kan gi Israel fritt leide til å ikke fornye registrering av alle organisasjoner som har båret vitnesbyrd om konsekvensene av Israels handlinger, sier Bertinussen.  

Det er også diskvalifisere hvis organisasjonen, ansatte eller styremedlemmer har støttet boikott av Israel en eller annen gang i løpet av de siste syv årene.  

– Gjennom å fremstille nødhjelp og uttalt støtte til menneskerettigheter som en trussel mot staten, kan israelske myndigheter stenge organisasjoner ute dersom de snakker om hva de ser på bakken. Israel legger nå opp til at hjelpearbeidet skal foregå på deres premisser. Da kastes humanitære prinsipper om humanitet, upartiskhet, uavhengighet og nøytralitet på båten, sier Bertinussen.

Militarisering av nødhjelpen

Organisasjoner bes også om å levere fullstendige lister med sensitiv informasjon om ansatte og deres familier når de søker om registrering. 

– Disse nye reglene er en del av en større trend der arbeidsforholdene for humanitære organisasjoner blir stadig vanskeligere. Vi overvåkes, utsettes for angrep, og nektes tilgang. I løpet av krigen på Gazastripen er mer enn 400 hjelpearbeidere blitt drept, sier Bertinussen.  

Folkeretten krever at okkupasjonsmakten sørger for at nødhjelp kan nå sivilbefolkningen. Å kun la organisasjoner som støtter Israel politisk dele ut nødhjelp, er brudd på dette.  

– Vi må også se de nye reglene for registrering i sammenheng med planen om å militarisere nødhjelp i form av samarbeid mellom USA, amerikanske sikkerhetsselskaper, Israel og det israelske militæret. Det er en plan det er grunn til å se på med stor skepsis, all den tid det er høyst uklart om den vil la seg implementere eller svare på befolkningens reelle behov. Vi frykter at folk som nå sulter i Gaza vil bli enda mer overlatt til seg selv, og det etter to måneder med stengte grenser og ingen ny tilførsel av mat, sier Bertinussen.  

Slik hindres nødhjelp på Gazastripen og Vestbredden:  

  • Nødhjelp blokkeres eller hindres gjennom tilfeldige byråkratiske restriksjoner. 
  • Stengte grenser blokkerer innførsel av mat og annen livsnødvendig hjelp.  
  • Flere enn 400 hjelpearbeidere har blitt drept på Gazastripen. Utallige andre har blitt skadet eller arrestert. 
  • Kjøretøy og bygninger tilhørende hjelpeorganisasjoner angripes, selv om de er tydelig merket. 
  • Det fremmes lovforslag for å stanse UNRWAs operasjoner, til tross for at det er den viktigste organisasjonen for å sikre helsetjenester, skoletilbud og humanitær hjelp til palestinere. 
  • Regler som gjør registrering for internasjonale organisasjoner avhengig av politisk og ideologisk støtte til Israel – noe som undergraver uavhengigheten til humanitære aktører.

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Om CARE Norge

CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye