Alvorlige avvik hos Equinor Njord ved oljeutslipp
Miljødirektoratets tilsyn avdekket alvorlige avvik etter oljeforurensning fra Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaften.

Equinor hadde 31. desember 2024 et utilsiktet utslipp av råolje til sjøen fra plattformen Njord A. Det tok over to timer fra utslippet startet til det ble avdekket.
– Vi mener det tok for lang tid før Equinor oppdaget utslippet fra Njord-plattformen på nyttårsaften og at oppfølgingen av forurensningen til Norskehavet ble avsluttet for tidlig, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet avdekket på tilsyn fire avvik hos Equinor
- Avvik 1: Equinor Njord hadde et større oljeutslipp 31. desember 2024.
- Avvik 2: Equinors beredskapsrespons etter utslippet var mangelfull.
- Avvik 3: Beredskapsplanen for oljevern var ikke tilpasset riktig oljetype.
- Avvik 4: Det har vært overskridelser av oljekonsentrasjon i produsert vann som ble sluppet til sjøen.
Miljødirektoratet ser alvorlig på avvikene. Equinor Njord må innen 30. juni sende oss en skriftlig tilbakemelding som viser hvordan de er fulgt opp.
Bedre oppfølging kunne hindret forurensning på land
Miljødirektoratet mener det var mulig for virksomheten å forutsi at oljen kunne nå land, basert på tilgjengelig informasjon og drivbaneberegninger. Vi konstaterer at manglende internkommunikasjon om egenskapene til oljen som ble sluppet ut, gjorde at beredskapsresponsen ble avsluttet for tidlig.
– Etter vårt syn kunne grundigere oppfølging av den akutte hendelsen bidratt til at funn av forurensning langs kysten vesentlig tidligere ble satt i sammenheng med Njord-utslippet. Dermed kunne Equinor kommet raskere i gang med oppryddingsaksjonen, sier miljødirektør Hilde Singsaas.
Miljødirektoratet vil anmelde hendelsen til politiet.
Utslipp av olje fra Njord-plattformen nådde land som oljeklumper
- Equinor, som ansvarlig forurenser, leder aksjonen i kystsonen for å finne og fjerne oljen som nådde land. De evaluerer fortsatt hvordan det akutte utslippet oppsto.
- Kystverket, som har ansvaret for statens beredskap mot akutt forurensning, fører tilsyn med oljevernaksjonen.
- Miljødirektoratet gir miljøfaglige råd til Kystverket under aksjonen.
- Statens naturoppsyn (SNO), som er Miljødirektoratets feltapparat, kartla forurensningen i verneområder.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Tel:40 10 38 00presse@miljodir.noDokumenter
Lenker
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Andre språk
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Landbasert oppdrett har for dårlig utslippskontroll7.5.2025 07:17:36 CEST | Pressemelding
Ni av ti anlegg for akvakultur på land som forurensningsmyndighetene kontrollerte i fjor, hadde brudd på regelverket. Flere av dem er alvorlige.
Åpner for noe sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikke åpne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har nå likevel valgt å åpne for noe fiske i fjordene i Vest-Finnmark.
Opnar for noko sjølaksefiske i Finnmark30.4.2025 14:15:18 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslo først å ikkje opne for laksefiske i sjø i Finnmark, men har no likevel valt å opne for noko fiske i fjordane i Vest-Finnmark.
Fortsatt lite pukkellaks i partallsår29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye tall viser at det fortsatt bare er annethvert år det kommer mye pukkellaks til norske elver. Miljødirektoratet overvåker situasjonen nøye.
Framleis lite pukkellaks i partalsår29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nye tal viser at det framleis berre er annakvart år det kjem mykje pukkellaksar til norske elvar. Miljødirektoratet overvaker situasjonen nøye.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom