Ny Fafo-rapport: Flere har behov for hjelp med tak over hodet
Å ha et trygt sted å bo er viktig for oss alle. Nå øker antallet som bor i midlertidige botilbud og som ber Nav om hjelp til et sted å bo. Det viser en ny Fafo-rapport som lanseres torsdag 8. mai.

Dyrtid og økt press i boligmarkedet fører til at flere presses ut i boligmarkedets randsone, og antallet som ber Nav om hjelp med midlertidig botilbud øker. Norge har generelt et lite leiemarked, få profesjonelle aktører og et svært begrenset antall kommunale boliger. Bosetting av et høyt antall flyktninger i kommunene har forsterket presset i leiemarkedet mange steder, åpnet for større grad av seleksjon blant utleiere, altså at visse brukere velges bort. Dette forverrer situasjonen for de mest vanskeligstilte og øker risikoen for bostedsløshet.
Økte levekostnader påvirker hvem som søker hjelp, og det er noen «nye» grupper som ber om hjelp. Men det er fortsatt personer med omfattende og sammensatte utfordringer som dominerer brukergruppen.
Flere funn fra en Fafo-undersøkelse om midlertidig botilbud fra Nav legges frem torsdag 8. mai på en Fafofrokost. Fafo har gjennomført en spørreundersøkelse til Nav-kontorene om utviklingen i behovet for hjelp med midlertidig botilbud og deres praksis på området. Prosjektet en del av et større pågående prosjekt Fafo gjennomfører i samarbeid med NOVA og knyttet til samarbeidet i BOVEL, Senter for bolig og velferdsforskning. Prosjektet finansieres av forskningsmidler fra Nav.
Mer informasjon, påmelding og strømming: https://www.fafo.no/arrangementer/arrangementer/tak-over-hodet
Nøkkelord
Kontakter
Stein R. FredriksenInformasjonssjef
Fafos informasjonssjef med ansvar for forskningsformidling, innholdsproduksjon, visuell profil, drift og utvikling av nettsider og synlighet
Lenker
Om Fafo
Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no
Følg pressemeldinger fra Fafo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Fafo
Kan flere få AFP i privat sektor?22.4.2025 15:54:29 CEST | Presseinvitasjon
Ikke alle som jobber i en AFP-bedrift får AFP til tross for mange år i ordningen. På Fafofrokost onsdag 23. april vil Fafo presentere nye tall som viser frafallet i dagens ordning og hvor mange som vil kvalifisere for AFP med modellen fra Fellesforbundets AFP-utvalg.
Færre «vanlige» – flere fattige og rike5.3.2025 10:40:03 CET | Pressemelding
De økonomiske forskjellene mellom nordmenn har økt de siste 20 årene. Andelen rike og andelen fattige har økt, mens mellomkategorien har krympet. Dette viser de første forskningsfunnene i Fafos «Ulikhetsbarometeret». Tirsdag 4. mars møttes representanter for fagbevegelsen, politikere og forskere for å diskutere utviklingen.
Foregår fagforeningsknusing i Norge?22.1.2025 09:28:06 CET | Pressemelding
Fafo har på oppdrag fra LO sett på begrepet fagforeningsknusing og om fagforbund erfarer dette i Norge. Undersøkelsen viser at organisasjonsarbeidere i norske fagforbund opplever forsøk på fagforeningsknusing – forsøk som også lykkes.
Nye allmennsykepleiere gir bedre helsetjenester – men kommunene henger etter22.1.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
En ny sykepleier-utdanning skal gjøre norske kommuner bedre i stand til å hjelpe innbyggere med særskilte helseproblemer. Selv om skussmålene er svært gode, synes kommunene å være på etterskudd med å forstå, innhente og benytte seg av den nye kompetansen.
Tar tempen på den økende ulikheten mellom oss19.12.2024 12:44:30 CET | Pressemelding
De siste 20 årene har ulikheten økt. Vi har blitt færre «vanlige» og flere rike og fattige. Fafo har satt sammen et eget ulikhetsbarometer for å beskrive og forklare hva som skjer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom