Nofima

Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver

Del

Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?

Slik ser pulversiert kråkebolle ut. Det kan brukes til å gjødsle både gressplen og spiselige tomater. Foto: Philip James, Nofima
Slik ser pulversiert kråkebolle ut. Det kan brukes til å gjødsle både gressplen og spiselige tomater. Foto: Philip James, Nofima

Det høres kanskje ut som en merkelig idé, men forskere i Nofima har oppdaget at de piggete havdyrene kan ha et overraskende potensial som plantenæring. 

Neste gang du ser en kråkebolle, kan du tenke på den som en liten, piggete gjødselfabrikk. 

Vitaminbombe for plantene dine 

I en fersk studie har seniorforsker Philip James, undersøkt grønne kråkeboller fra kysten av Nord-Norge. Nofima-forskere tørket og pulveriserte kråkebollene, og de fant ut at pulveret inneholder mange av de samme næringsstoffene som planter trenger for å vokse og trives. 

- Vi ble overrasket over hvor mye næring det faktisk er i de oppmalte kråkebollene, sier James, som er leder for forskningsprosjektet.  

- Det er som en undervannsskattekiste av vitaminer for plantene våre, poengterer den begeistrede seniorforskeren.   

Tilpasser seg årstidene 

Studien viste at mengden næringsstoffer i kråkebollepulveret endrer seg med årstidene. Om våren er pulveret spesielt rikt på nitrogen og fosfor - to viktige byggesteiner for plantevekst.  

Det er som om kråkebollene lader opp med næring etter den lange vinteren, akkurat når plantene trenger det mest. Siden kråkebollepulveret har vist seg å være vel så næringsrikt som tradisjonell gjødsel, mener forskerne at dette er et spennende og bærekraftig alternativ.  

Fra skadedyr til verdifull gjødsel 

- Vi snakker om å bruke det som mange ser på som et problemdyr i havet, til en verdifull ressurs på land, forklarer seniorforskeren. 

Kanskje vil fremtidens hageentusiaster bytte ut sekker med kunstgjødsel med poser av norskprodusert kråkebollepulver?  

James understreker at det trengs mer forskning før kråkebollegjødsel kan bli en realitet i butikkhyllene. Men studien åpner for spennende muligheter i skjæringspunktet mellom hav og land, og viser at løsninger på landbrukets utfordringer kan komme fra uventede steder - til og med fra havets bunn. 

Om forskningen 

Kråkeboller har invadert norskekysten de siste 50 årene, og de har blitt et problem fordi kråkebollene spiser opp tareskogen. Når man fisker opp kråkebollene, vokser tareskogen raskt tilbake. For å øke graden av opptak av kråkeboller, har forskere i Nofima forsøkt å finne løsninger for hva kråkebollene kan brukes til. Slik ble kråkebollegjødselen til.  

Studien har undersøkt hva kråkeboller består av. Kråkebollene ble samlet inn tre ganger i året på tre steder  innenfor 10 km fra hverandre i Nord-Norge. De ble tørket, knust og pulverisert før de ble analysert for næringsinnhold. Resultatene viste at kråkebollene har høye kalsium- og magnesiumnivåer. De inneholder også mindre mengder nitrogen, fosfor og kalium, i tillegg til mikronæringsstoffene jern, sink, mangan og kobber. Forskerne fant store variasjoner i næringsstoffene etter ulike tider på året og de ulike innhøstningsstedene.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Seniorforsker i Nofima, Philip James, viser frem havdyret som kan gjøre plenen din grønnere. Foto: Lars Åke Andersen
Seniorforsker i Nofima, Philip James, viser frem havdyret som kan gjøre plenen din grønnere. Foto: Lars Åke Andersen
Last ned bilde
Med dykkemaske og håv kan man dykke etter kråkeboller flere steder langs norskekysten. Foto: Amanda Isaksen, Nofima
Med dykkemaske og håv kan man dykke etter kråkeboller flere steder langs norskekysten. Foto: Amanda Isaksen, Nofima
Last ned bilde
Kråkeboller er en delikatesse på restauranter, men skallet kastes som regel. Nå har forskere funnet ut at skallet kan brukes som gjødsel til plen og planter. Foto: Lidunn Mosaker Boge
Kråkeboller er en delikatesse på restauranter, men skallet kastes som regel. Nå har forskere funnet ut at skallet kan brukes som gjødsel til plen og planter. Foto: Lidunn Mosaker Boge
Last ned bilde
Kråkebollepulver kan også brukes til tomater. Fine tomater dyrket på kråkeboller, i samarbeid med UiT Norges arktiske universitet.  Foto: Philip James, Nofima
Kråkebollepulver kan også brukes til tomater. Fine tomater dyrket på kråkeboller, i samarbeid med UiT Norges arktiske universitet. Foto: Philip James, Nofima
Last ned bilde

Lenker

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye