Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?

Det høres kanskje ut som en merkelig idé, men forskere i Nofima har oppdaget at de piggete havdyrene kan ha et overraskende potensial som plantenæring.
Neste gang du ser en kråkebolle, kan du tenke på den som en liten, piggete gjødselfabrikk.
Vitaminbombe for plantene dine
I en fersk studie har seniorforsker Philip James, undersøkt grønne kråkeboller fra kysten av Nord-Norge. Nofima-forskere tørket og pulveriserte kråkebollene, og de fant ut at pulveret inneholder mange av de samme næringsstoffene som planter trenger for å vokse og trives.
- Vi ble overrasket over hvor mye næring det faktisk er i de oppmalte kråkebollene, sier James, som er leder for forskningsprosjektet.
- Det er som en undervannsskattekiste av vitaminer for plantene våre, poengterer den begeistrede seniorforskeren.
Tilpasser seg årstidene
Studien viste at mengden næringsstoffer i kråkebollepulveret endrer seg med årstidene. Om våren er pulveret spesielt rikt på nitrogen og fosfor - to viktige byggesteiner for plantevekst.
Det er som om kråkebollene lader opp med næring etter den lange vinteren, akkurat når plantene trenger det mest. Siden kråkebollepulveret har vist seg å være vel så næringsrikt som tradisjonell gjødsel, mener forskerne at dette er et spennende og bærekraftig alternativ.
Fra skadedyr til verdifull gjødsel
- Vi snakker om å bruke det som mange ser på som et problemdyr i havet, til en verdifull ressurs på land, forklarer seniorforskeren.
Kanskje vil fremtidens hageentusiaster bytte ut sekker med kunstgjødsel med poser av norskprodusert kråkebollepulver?
James understreker at det trengs mer forskning før kråkebollegjødsel kan bli en realitet i butikkhyllene. Men studien åpner for spennende muligheter i skjæringspunktet mellom hav og land, og viser at løsninger på landbrukets utfordringer kan komme fra uventede steder - til og med fra havets bunn.
Om forskningen
Kråkeboller har invadert norskekysten de siste 50 årene, og de har blitt et problem fordi kråkebollene spiser opp tareskogen. Når man fisker opp kråkebollene, vokser tareskogen raskt tilbake. For å øke graden av opptak av kråkeboller, har forskere i Nofima forsøkt å finne løsninger for hva kråkebollene kan brukes til. Slik ble kråkebollegjødselen til.
Studien har undersøkt hva kråkeboller består av. Kråkebollene ble samlet inn tre ganger i året på tre steder innenfor 10 km fra hverandre i Nord-Norge. De ble tørket, knust og pulverisert før de ble analysert for næringsinnhold. Resultatene viste at kråkebollene har høye kalsium- og magnesiumnivåer. De inneholder også mindre mengder nitrogen, fosfor og kalium, i tillegg til mikronæringsstoffene jern, sink, mangan og kobber. Forskerne fant store variasjoner i næringsstoffene etter ulike tider på året og de ulike innhøstningsstedene.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noPhilip JamesSeniorforskerNofima
Tel:+47 481 68 263philip.james@nofima.nonofima.no/ansatte/philip-john-james/Bilder




Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
Bakterier i fiskens nese kan gi viktige svar om artenes overlevelse i havet4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
I en banebrytende studie har forskere avdekket hvordan klimaendringer kan påvirke bakteriesamfunnene i fiskens nese. Dette kan ha stor betydning for fiskens overlevelsesevne i et varmere hav.
Fish nose bacteria may hold clues to marine species survival4.4.2025 07:30:00 CEST | Press release
In a groundbreaking study, scientists have revealed how climate change might influence the bacterial communities living in fish noses - a previously unexplored frontier that could have implications for fish survival in warming oceans.
Fem sekunder unna å uskadeliggjøre drapsmaneten4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Perlesnormaneten dreper millioner av norske oppdrettsfisk og kan enkelte år drive oppdrettsnæringen til fortvilelse. Løsningen kan være bare fem sekunder unna.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom