Asbjørnsen og Moe fortellermaraton 8. – 10. mai
Alle de norske folkeeventyrene som ble samlet og utgitt av Asbjørnsen og Moe i 1851, skal fortelles løpet av en tre dagers maratonforestilling på OsloMet.

Her blir de kjente eventyrene som Askeladden, Kvitebjørn kong Valemon, Bukkene Bruse og Smørbukk gjenfortalt, i tillegg til et utall mindre kjente eventyr fra samlingen, som ofte betegnes som en av grunnpilarene i norsk kultur.
– Så vidt vi det er dette aldri gjort før, sier Sara Birgitte Øfsti Nesje, forteller og førstelektor på OsloMet.
– Det starter med høytidelig åpning onsdag 8. mai og slutt en gang i løpet av 10. mai. Siden dette ikke er gjort før, er vi ikke helt sikre på når vi ferdig!
«Spot on» på menneskelig adferd
Eventyr bruker sjablonger og klisjeer, og er «spot on» i sin beskrivelse av menneskelig adferd, forteller hun.
De snakker til oss også i dag, på tvers av kulturer, konfliktlinjer og grenser, og er derfor et demokratisk prosjekt. Fortellingene har en allmenn karakter som skaper gjenkjennelse og anerkjenner allmenne menneskelige trekk.
Fortellerkunst skaper fellesskap
Det beste med fortellerkunst er fellesskapet som oppstår blant de som hører på.
– I vår tid der alle har egne individuelle narrativ og oppfattelser av verden, er grunnfortellingene våre om menneskelige relasjoner og samhandlinger, og det som kalles arketypiske trekk ved menneskene, et slags minste felles multiplum, mener Øfsti Nesje.
Her er folkevett, idioti, humor og magisk realisme pakket inn i gode historier.
Alle som bidrar til gjennomføringen av maratonforestillingen er profesjonelle fortellere som har utviklet sin egen personlige versjon av eventyrteksten, så her er det altså ingen opplesning eller utenatlærte tekster som framføres. Slik bruker fortellerne denne gamle sjangeren til å speile nåtiden og samfunnet vi lever i dag.
Innsamling av norske folkeeventyr var også en del av identitets- og nasjonsbyggingen i Norge på midten av 1800-tallet, og har bidratt til å prege ideen om hva det norske er.
Eventyrenes verdisyn i møte med samtidens normer skal også diskuteres i ulike fagsamtaler.
I tillegg presenteres fortellinger som ikke fikk plass i den offisielle samlingen, fortellinger som var for grove, erotiske eller tabubelagte, i eget kveldsprogram lørdag kveld.
– Mange av eventyrene er så brutale og grove at de kanskje ikke bør fortelles til barn, sier Øfsti Nesje.
Fortellerstudier i tretti år
Det første kullet fortellerstudenter ved OsloMet gikk ut i 1995, og studiet muntlig fortellerkunst på institutt for estetiske fag, er 30 år. Maratonen er en markering av dette, og samler omkring 40 fortellere som alle skal bidra med sin personlige vri på mer enn 130 eventyr.
At et så lite fag har utviklet seg og bestått i tretti år er unikt.
Liv Klakegg Dahlin er instituttleder ved Institutt for estetiske fag. Hun er stolt av å ha videreutdanningen i porteføljen.
– Den muntlige fortellerkunsten er en fantastisk kunstnerisk uttrykksform hvor dyktige fortellere stadig klarer å skape indre bilder hos oss som hører på. Jeg opplever stadig å få nye perspektiver, ideer og tanker i møte med nye og gamle fortellinger, sier hun.
– Jeg gleder meg derfor veldig til å feire jubileet til muntlig fortellerkunst over flere dager, og er glad for at vi får sjansen til å samles rundt fortellinger her på OsloMet.
Litt om programmet:
- Torsdag 8. mai: Åpning kl. 10:00, med eventyrmedley og kåseri om Asbjørnsen og Moes samarbeid ved formann i Asbjørnsenselskapet, Erik Henning Edvardsen. Program for studenter, voksne, barnehager og skolebarn fra 10:00 – 19:00. Improfortelling av eventyr som mangler forteller fra 19:00 – 22:00.
- Fredag 9. mai: Program for studenter, voksne, barnehager og skolebarn fra 10:00 – 19:00. Improfortelling av eventyr som mangler forteller fra 19:30 – 22:00.
- Lørdag 10. mai: Program for barn og familier fra kl. 10:00 – 17:00. Erotisk aften med groteske og syndige eventyr som ikke kom med i den offisielle eventyrsamlingen, på Studentsamfunnet Bislet, fra 21:00 – 03:00.
Kontaktpersoner:
- Sara Birgitte Øfsti Nesje, sarab@oslomet.no , +47 90607481
- Linda Kronen Sømme, s327024@oslomet.no, + 47 99320624
Mer informasjon finnes her:
Bilder


Om oss
OsloMet – storbyuniversitetet har cirka 22.000 studenter og 2.600 ansatte, og har studier i Pilestredet og på Kjeller.
OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.
OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Flere unge vil bli sykepleier og lærer28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Antall søkere til sykepleie- og lærerutdanning ved OsloMet øker betydelig. – Gledelig at flere velger noen av de viktigste yrkene i samfunnet, og at trenden snur for lærerutdanningen, sier rektor Christen Krogh.
Pressekonferanse: Søkertall til høyere utdanning22.4.2025 10:50:53 CEST | Presseinvitasjon
Årets søkertall til høyere utdanning blir kjent mandag 28. april kl. 11.00. Kunnskapsdepartementet og OsloMet inviterer til pressekonferanse.
Lanserer bildeordbok på romanes1.4.2025 14:00:09 CEST | Pressemelding
I forbindelse med den internasjonale romdagen 8. april lanserer Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet den digitale bildeordboken Bildetema på romanes. Romanes er romenes morsmål og har status som nasjonalt minoritetsspråk i Norge. Bildeordboka blir en av svært få skriftlige ressurser på romanes.
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
Nytt fleksibelt deltidsstudium i sykepleie på Romerike fra høsten 202512.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
OsloMet starter opp et nytt bachelorstudium på deltid i sykepleie med 50 studieplasser ved studiested Kjeller fra høsten 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom