Unio

Lønnsoppgjøret: Enighet i Oslo

Del

Partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune er kommet til enighet. Rammen for oppgjøret er på 4,4 prosent, noe som gir en solid reallønnsvekst. Men lønnsoppgjøret verdsetter likevel ikke utdanning godt nok, mener forhandlingsleder i Unio Oslo, Marianne Lange Krogh.

Bård Eirik Ruud, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Oslo og Marianne Lange Krogh, fylkeslederleder i Utdanningsforbundet i Oslo.
Bård Eirik Ruud, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund i Oslo og Marianne Lange Krogh, fylkeslederleder i Utdanningsforbundet i Oslo. Foto: Arun Ghosh / Unio

Onsdag kveld ble Unio Oslo enig med Oslo kommune i årets mellomoppgjør. 

Det økonomiske i årets oppgjør i Oslo kommune

Lønnsoppgjøret har en ramme på 4,4 prosent, som er tilsvarende rammen for offentlig sektor ellers. Med dette resultatet er alle Unio Oslo sine medlemmer sikret minimum 20100 kroner. De som er tilsatt i lønnstrinn 31 eller høyere er sikret 3,7 prosent i lønnsøkning. Det er anslått at prisveksten blir 2,7 prosent, noe som gjør at alle våre medlemmer sikres reallønnsvekst dersom anslaget fra TBU viser seg å bli fasiten. 

Lønnstilleggene gjelder fra 1. mai 2025. Oppgjøret er anbefalt av alle forbundene i Unio og skal ikke på uravstemning

Oslo kommune brukte ikke muligheten godt nok

Krogh er fornøyd med å ha fått gjennomslag for det viktigste kravet Unio stilte i oppgjøret, som var reallønnsvekst.

– Vi har fått gjennomslag for vårt hovedkrav om en reallønnsvekst for våre medlemmer. 

Men hun skulle ønsket en enda tydeligere verdsetting av ansatte med høy utdanning.  

– Kommunen brukte ikke dette mellomoppgjøret til å målrette lønna slik at det demmer opp for kompetanseflukten og rekrutteringskrisen som er i Oslo kommune, sier hun.

Hun konstaterer videre at dette føyer seg inn i en lengre rekke av oppgjør der Oslo kommune ikke har gjort nok for å rekruttere og beholde ansatte med høyere utdanning, 

Krogh er likevel fornøyd med at det underveis i forhandlingene har vært en konstruktiv dialog om behovet for særskilte lønnsmessige tiltak for våre grupper.

Unio har også nedfelt en protokoll om justeringer. 

 – Dette lover godt for neste hovedoppgjør hvor slike justeringer oftest er i bruk, sier Krogh.

Kontakter

Om oss

Unio er med over 400.000 medlemmer i 14 forbund Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.

Vi er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser. 

Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.

En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.

Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning. 

Behovet for ansatte med høyere utdanning er stort. De bidrar til å sikre kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.

Steffen Handal er Unios leder.

Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.

https://www.unio.no/forbund/ 

Følg pressemeldinger fra Unio

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Unio

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye