Unio

Enighet i KS-oppgjøret: – Økt kjøpekraft til Unios medlemmer

Del

– Vi mener dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i en tid med stram kommuneøkonomi, sier Geir Røsvoll. Rammen i årets oppgjør er på 4,4 prosent.

KS og Unio er, sammen med Akademikerne, kommet til enighet om årets kommuneoppgjør.

Geir Røsvoll er leder av forhandlingsutvalget Unio kommune, og leder av Utdanningsforbundet
Geir Røsvoll er leder av forhandlingsutvalget Unio kommune, og leder av Utdanningsforbundet UDF

– Etter flere år med reallønnsnedgang, ligger det nå an til en reallønnsøkning for våre medlemmer i kommunesektoren for andre år på rad. Det er bra, og svært viktig. 

Ramme på linje med frontfaget
Partene er enige om en ramme på 4,4 prosent, som er det samme som ble avtalt i frontfaget. Med en forventet prisvekst på 2,7 prosent i 2025, skal det bety at Unios medlemsgrupper får reallønnsvekst. Det var en klar ambisjon Unio hadde i årets oppgjør. Unios medlemsgrupper består blant annet av lærere, sykepleiere, barnehagelærere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, bibliotekarer, maskinister, tannpleiere, arkeologer, klinisk ernæringsfysiologer og ansatte innen administrasjon og kultur i kommuner og fylkeskommuner.

– Unios ambisjon var å få mer enn frontfagsrammen. Det viste seg dessverre ikke å være mulig, og noe KS tidlig signaliserte. Kommuneøkonomien er så trang at det ikke var håp om å hente noe ekstra til tross for at vi forsøkte oss på en rekke ulike grep under forhandlingene. Forhandlingene var meget krevende, sier Røsvoll.

YS og LO valgte å bryte forhandlingene, og tar oppgjøret til mekling i slutten av mai. Unio har sikret seg en reforhandlingsklausul som betyr nye forhandlinger om de andre partene skulle få noe ekstra i meklingen. 

Unios grupper får mellom 15 200 og 21 200 kroner
Likevel mener han at årets lønnsoppgjør er akseptabelt. 

– Det er svært viktig for våre medlemmer at de har mer å rutte med etter et lønnsoppgjør, og med en reallønnsøkning på over halvannen prosent i år så vil dette lønnsoppgjøret merkes i lommeboka. 

For Unios grupper er det avtalt sentrale tillegg på mellom 15 200 og 21 200 kroner med virkning fra 1. mai. Ny garantilønn justeres tilsvarende.

For ledere er det avtalt et generelt, prosentvist tillegg på 2,8 prosent per 1. mai.

Det er ikke satt av noen pott til lokale forhandlinger i årets mellomoppgjør, alle tillegg i kapittel 4 gis sentralt.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.unio.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Kontakter

Om oss

Unio er med over 400.000 medlemmer i 14 forbund Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.

Vi er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser. 

Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.

En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.

Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning. 

Behovet for ansatte med høyere utdanning er stort. De bidrar til å sikre kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.

Steffen Handal er Unios leder.

Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.

https://www.unio.no/forbund/ 

Følg pressemeldinger fra Unio

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Unio

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye